Akım fark tamponlu amplifikatör

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Block diagram of the CDBA

Akım farkı tamponlu kuvvetlendirici (CDBA), Cevdet Acar ve Serdar Özoğuz tarafından geliştirilen, iki giriş ve iki çıkıştan oluşan çok terminalli aktif bir bileşendir. Blok şeması şekilden görülebilir. Mevcut geri besleme amplifikatöründen (CFA) türetilir.

Temel operasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu elemanın karakteristik denklemi şu şekilde verilebilir:

  1. ,
  2. ,
  3. .

Burada z-terminalinden geçen akım, p-terminalinden ve n-terminalinden geçen akımların farkını takip eder. p ve n giriş terminalleri dahili olarak topraklanmıştır. Giriş akımlarının farkı çıkış voltajı Vw'ye dönüştürülür, bu nedenle CDBA elemanı, diferansiyel akım girişi ve topraklanmış y girişi olan özel bir tip akım geri besleme amplifikatörü olarak düşünülebilir.

CDBA, parazitik kapasitanslardan arınmış, yüzlerce MHz'den (hatta GHz!) daha yüksek frekans aralığında çalışabilen ve bir voltaj çıkışı sağlarken mevcut mod çalışmasına uygun olarak uygulamayı basitleştirir.

Bu aktif eleman kullanılarak çeşitli voltaj ve akım modlu sürekli zamanlı filtreler, osilatörler, analog çarpanlar, endüktans simülatörleri ve bir PID kontrolörü geliştirilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Acar, C. ve Özoğuz, S., "Yeni bir çok yönlü yapı taşı: analog sinyal işleme filtrelerine uygun akım farkı tamponlu amplifikatör", Microelectronics Journal, cilt. 30, s. 157–160, 1999.
  • Ali Ümit Keskin, "Tek CDBA kullanan Dört Çeyrek Analog Çarpan", Analog Tümleşik Devreler ve Sinyal İşleme, cilt. 40, hayır. 1, s. 99–101, 2004.
  • Tangsrirat, W., Klahan, K., Kaewdang, K. ve Surakampontorn, W., "Low-Voltage Wide-Band NMOS-Based Current Differencing Buffered Amplifier" ECTI Transactions on Electrical Eng., Electronics, and Communications, vol. 2, hayır. 1, s. 15–22, 2004.