Abraham Abulafia

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Abraham ben Samuel Abulafia
Abraham Abulafia'nın "Aklın Işığı" 1285, Vat. ebr. 597 Yaprak 113 recto
Kendi dilinde adıאברהם אבולעפיה (İbranice)
Doğum1240
Zaragoza
Ölüm~1290
Comino, Malta
VatandaşlıkAragon Krallığı
Meslek
DinYahudi

Abraham ben Samuel Abulafia (İbranicesi: אברהם בן שמואל אבולעפיה; 1240 Zaragoza - 1290 Comino-Malta) Vecdi Kabbala (Qabbalah nevu'it) olarak bilinen Kabbala mistik yolunun kurucusu. Moses Maimonides ve Veronalı Rabbi Hillel'in yazmalarından etkilendi. Abulafia harflerin sembolik kullanımı ve permütasyonlarıyla gematria ile de yakından ilişkili olmuştur.

Abulafia, rasyonalistleri, Talmudistleri ve genelde musevilik kurumunu eleştirmiş ve yönteminin mistiği ilahiliğin doğrudan algılanması ve yaratıcıyla birlik şuuruna ulaştırdığını iddia etmiştir.

Eserleri Sefer haYashar (Fazilet Kitabı), Sefer ha-Ot (İşaretler Kitabı), Imre Shefer (Güzellik Kelimeleri), Get HaShmot (Sefer Yetzirah üzerine yorum), Otzar Eden Ganuz (Sefer Yetzirah yorumu)

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Abulafia, İspanya, Zaragoza'da dünyaya geldi. Gezgin yaşamından önceki hayatının ilk yirmi yılını İspanya'da geçirdi. İyi bir hahamlık eğitimi almasının yanında felsefe konusunda da bir bilgi birikimine sahipti. Babası, Abulafia 18 yaşındayken hayatını kaybetti ve bu olaydan iki yıl sonra, efsaneye göre ötesinde İsrail'in Kayıp On Kabile'nin yaşadığı mitolojik Sambatyon Nehri'ni aramak için İsrail Diyarı'na yola koyuldu. Akka'dan Yunanistan'a giden bir gemiye bindi fakat Yedinci Haçlı Seferi'nin getirdiği kaos ve iç karışıklık nedeniyle Akka'dan ötesine gidemedi. Bu dönemde Memluklar ve Moğollar arasındaki savaşlardan ötürü Yunanistan üzerinden Avrupa'ya döndü.

Yaklaşık 50'den fazla Kabalacı metinler kaleme almasının yanında Sefer Yezirah ve Yahudi filozof İbn Meymun'un More Nevuhim eserleri üzerine yorumlar yapmıştır. Kendisinin meditasyon yöntemlerini ve Tanrı'nın çeşitli isimlerinin sırlarını anlattığı eserlerin yanı sıra Tevrat ve mitsva'ya (emirler) dair fikirlerini kaleme aldığı birçok eser vermiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]