İskambil Kağıtlarının Esrarı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jostein Gaarder

İskambil Kağıtlarının Esrarı (Norveççe: Kabalmysteriet) Sophie'nin Dünyası'nın yazarı Jostein Gaarder tarafından 1990 yılında yazılan bir fantastik romandır . Ana hedef kitlesi genç yetişkinlerdir, ancak kitap her yaş grubu tarafından okunabilir.

İskambil Kağıtlarının Esrarı, Sophie'nin Dünyasında olduğu gibi felsefi bir içeriğe sahiptir ancak Sophie'nin Dünyasından farklı olarak filozoflardan ve teorilerden açıkça bahsetmez.

Tema[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap, görünüşte ayrı iki hikâyeyi takip ediyor:

Hans-Thomas[değiştir | kaynağı değiştir]

12 yaşında bir çocuk olan Hans-Thomas ve babası, çocuğu terkeden annesini bulmak ve eve getirmek için bir yolculuğa çıkıyorlar. Yolculukları sırasında, benzin istasyonundaki tuhaf, cüce bir adam, Hans-Thomas'a bir büyüteç verir ve şöyle der: "Buna ihtiyacın olacak!" sonra onları Dorf adındaki küçük bir köyden geçen uzun rotayı almaya ikna eder. Kısa bir süre sonra, Hans-Thomas ve babası bu köyde yol kenarındaki bir kafede dururlar, sonra Hans-Thomas köyü dolaşır ve yolculuğunda yemek için köyün fırıncısından bir çörek alır. Hans-Thomas'ın büyük sürprizi, çöreğin içine gizlenmiş, çıplak gözle okunamayacak kadar küçük yazılara sahip küçük bir kitaptır. Hans-Thomas cücenin verdiği büyüteci kullanarak küçük kitabı okumaya başlar ve hikâye daha sonra Hans-Thomas'ın yolculuğu ile çörek içinden çıkan kitabındaki hikâye arasında gidip gelir.

Çörek kitabı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çörek kitabı, büyükbabası ona Mor Gazoz adını verdiği harika bir içecek veren yaşlı bir fırıncının hikâyesini anlatıyor. Büyükbabası genç bir adamken gemisinin batmasıyla bir adaya vurdu. Adada Frode adında yaşlı bir denizci ve isimleri olmayan ve kendilerine oyun kağıtlarındaki sayılar (52 kart artı bir Joker ) olarak atıfta bulunan 53 kişi daha yaşıyordu. Kupa Ası özellikle büyüleyiciydi ve Frode sonsuza kadar "kendini kaybetmesine" rağmen ona oldukça aşıktı.

Dünyaların Birleşmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hans Thomas'ın yolculuğunun iki hikâyesi ve çörek kitabındaki olaylar örtüşmeye başlar.

Ancak, küçük kitapta anlatılan kartların söyledikleri, Hans Thomas'ın annesini bulmak için yaşadığı durumla ilgili ayrıntıları ortaya çıkarmaya başlar. Hans Thomas'ın aklına, annesinin uzun süre 'kendini kaybetmesi' (ortadan kaybolması) nedeniyle Kupa Ası ile çarpıcı bir benzerlik gelmektedir. Ayrıca, Hans Thomas'ın yolculuğu boyunca aynı tuhaf, cüce, sakallı adamın onu takip ettiğini gördü (büyüteci veren cüce). Ama Hans Thomas ne zaman cüce adama yaklaşsa, fırlayıp kayboluyordu. Hans Thomas için şaşırtıcı olan şey, pasta için tesadüfen durması ve tesadüfen bir çörek yemeyi seçmesidir - rastgele bir çörekten küçük bir kitabın ona kendi hayatı hakkında bir şeyler anlatması nasıl mümkün olabilir

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

İskambil Kağıtlarının Esrarı (Kabalmysteriet), 1990'da Gaarder'a Norveçli Eleştirmenler Edebiyat Ödülü'nü kazandırdı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kritikerlaget (Norwegian Critics' Prize)". Mottakere av kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok (Recipients of prizes for best youth book). kritikerlaget.no. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2012.