İngiltere coğrafyası

Koordinatlar: 53°10′K 1°28′D / 53.167°K 1.467°D / 53.167; 1.467
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İngiltere coğrafyası
İngiltere coğrafyası
Kıta Avrupa
Bölge Batı Avrupa
Yüzölçüm dünyada . sırada
132.930 km²
Kara :  %
Su :  %
Kıyılar 3.200 km
Sınırlar 351 km
En yüksek nokta Scafell Pike (978 m)
En alçak nokta Holme Fen (−2,75 m)
En uzun nehir Severn Nehri (354 km)
En büyük göl Windermere (14,73 km²)

İngiltere coğrafyası, İngiltere'nin coğrafi özelliklerini tanımlar. İngiltere, en büyüğü Wight Adası olan bir dizi küçük adaya ek olarak, Büyük Britanya adasının orta ve güney üçte ikisinin çoğunu kapsamaktadır. İngiltere kuzeyde İskoçya, batıda ise Galler ile komşudur. Fransa'dan yalnızca 33 km'lik bir deniz boşluğu olan Manş Denizi ile ayrılan bölge, Britanya ana karasının diğer bölgelerine kıyasla Kıta Avrupası'na daha yakındır.[1] Folkestone yakınındaki 50 km'lik Kanal Tüneli, İngiltere'yi doğrudan Avrupa anakarasına bağlamaktadır. İngiliz/Fransız sınırı tünelin yarısındadır.[2]

İngiltere'nin çoğu alçak tepeler ve ovalardan oluşur; kuzeyde ve batıda yüksek araziler ve dağlık araziler bulunur. Kuzeydeki yüksek araziler arasında doğu ve batıyı bölen bir yüksek arazi zinciri olan Pennine Dağları, ülkedeki en yüksek dağları içeren Lake District, İskoçya sınırındaki Cheviot Tepeleri ve Kuzey Denizi yakınındaki North York Moors yer alır. Batıdaki yüksek araziler arasında güneybatıdaki Dartmoor ve Exmoor ile Galler yakınındaki Shropshire Tepeleri yer alır. Arazi türleri arasındaki yaklaşık ayrım çizgisi genellikle Tees-Exe çizgisiyle gösterilir. Bu çizginin güneyinde, Cotswolds, Chiltern Tepeleri ve North Downs ve South Downs engebeli alanlar olmasına rağmen, Doğu Anglia ve Fens dahil olmak üzere daha geniş düz arazi alanları bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dornbusch, U (Ekim 2002). "CoastView – What happens offshore?". University of Sussex. 13 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2024. 
  2. ^ "TravelBritain – Kent". 7 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi.