Ücretsiz yazılım

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ücretsiz yazılım ya da freeware, herhangi bir özellik ve süre kısıtlaması olmadan ücretsiz olarak kullanılabilen, özel mülk (özgür olmayan) bir lisans ile lisanslı[1] yazılımlara verilen genel addır. Kullanıcının belirli bir süre sonra yazılımı kullanmaya devam etmek için ücret ödemek durumunda olduğu sharewareden farklı olarak tamamen ücretsizdir. Terimin kabul edilmiş açık bir tanımı yoktur.[1]

Bu tür yazılım lisansları, yazılımın bireysel kullanıcıların ücretsiz olarak kullanılmasına imkân verirken, ticari kullanım için üreticisinden izin istenilmesi ve ücret ödenmesi gibi hükümler barındırabilir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İngilizce karşılığı olan freeware terimi ilk kez, yarattığı PC-Talk ismindeki iletişim yazılımını geleneksel yollardan pazarlamayı pahalı bulduğu için alternatif pazarlama yolları arayan Andrew Fluegelman tarafından kullanılmıştır. Fluegelman önceleri, bu terimi bir marka gibi kullanmıştı; fakat daha sonra terimin bu anlamda kullanımı terkedilmiştir. Fluegelman aslında PC-Talk yazılımının dağıtımını bugün shareware olarak bilinen bir yolla yapmıştı.

Örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıda popüler bazı freeware yazılımlardan örnekler verilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Gnu.org'de Freeware başlığı". 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]