Yitevuşi Kağan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yitevuşi Kağan (伊特勿失可汗), kişisel adı Duomozi (咄摩支),[1] Seyanto Hanlığı'nın son hanıydı.

Yitevuşi'nin geçmişi hakkında Yinçü Han'ın yeğeni olması dışında çok az şey bilinmektedir. 646 yılında, Duomi Kağan'ın hükümdarlığı sırasında Seyanto Hanlığı, Tang hanedanının saldırıları, Duomi'nin kötü yönetimi ve Uygur'un isyanları nedeniyle karışıklı içine düştü. Duomi, bir Uygur saldırı sırasında öldürüldü ve Seyanto güçleri çöktü. Yaklaşık 70.000 kişi batıya kaçtı ve Yitevuşi'yi Kağan olarak destekledi. Yitevuşi yönetimi altında doğuya, eski topraklarına geri döndüler. Ancak Uygur'un eski Seyanto topraklarının çoğunu ele geçirmesi nedeniyle Yitevuşi kısa bir süre sonra kağan unvanından vazgeçti ve Hangay Dağları'nın kuzeyine taşınmak için Tang'a bir elçi gönderdi.

Tang İmparatoru Taizong ilk başta Yitevuşi'yi yatıştırmakiçin bir elçi gönderdi. Ancak aynı zamanda Seyanto Hanlığı'nın yeniden yükselmesi halinde bunun Tang için sorunlara yol açacağından endişeliydi. Bu sırada, daha önce Seyanto'nun bir tebaası olan Dinlin kabileleri de Seyanto'nun yeniden yükselmesini istemedi ve bu konuda duydukları endişeyi İmparator Taizong'a bildirdi. İmparator Taizong bu nedenle Yitevuşi'ye teslim olması için bir ordu gönderdi. Yitevuşi ilk başta güneye kaçtı ancak daha sonra teslim oldu. Yitevuşi'nin emrindekiler ise teslim olmadı reddetti ve öldürüldü.

646 sonbaharında Yitevuşi, Tang'ın başkenti Çang'an'a getirildi. İmparator Taizong onu general olarak görevlendirdi. Seyanto Hanlığı ise sona erdi.

Notlar ve Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Regarding the dispute about the surname of Xueyantuo khans, see Xueyantuo.