İçeriğe atla

Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Haziran 2024

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt


23. Hafta

Kloroform veya triklorometan, CHCl
3
formülüne sahip bir organik bileşiktir. Oda sıcaklığında kolay buharlaşan, hoş kokulu, renksiz, yanıcı olmayan ağır bir sıvıdır. Çözücü olarak sıkça kullanılır. PTFE (Teflon) ve bazı soğutucuların üretiminde kullanılmak için bol miktarlarda üretilir. Solunduğunda ya da yutulduğunda güçlü bir anestezik ve yatıştırıcıdır. Bu özelliğinden dolayı kloroform, 1847 yılından itibaren 20. yüzyılın ilk yarısına kadar anestezik amaçlarla sıklıkla kullanıldı. Kloroformun cerrahide anestezik olarak kullanımı, hastalarda sebep olduğu sağlık sorunları nedeniyle tahminen 1970'lerde bırakılmış ve yerini daha güvenli anestezikler almıştır. Kloroform günümüzde farklı endüstrilerde ve laboratuvarlarda çözücü ve hammadde olarak kullanılmaktadır. Endüstriyel ve tarihî öneminden çok, halk arasında kurguda suçluların kurbanları etkisiz hâle getirmek için kullanılma klişesi ile tanınır. (Devamı...)

görtartışdeğiştirgeçmiş


24. Hafta

Samsunspor 2013-14 sezonu, kırmızı beyazlı ekibin 1. Lig'de art arda ikinci, toplamda ise yirmi birinci sezonu, kuruluşunun ise kırk sekizinci yılıdır. 2012-13 sezonunda 1. Lig'de mücadele eden Samsunspor ligi 14. sırada tamamlamıştı. 5 Temmuz 2013 tarihinde yapılan ilk idmanla sezonu açan takım sezon öncesi çalışmalarını Bolu ve Samsun'da sürdürmüştür. Kamp dönemi boyunca üç hazırlık karşılaşması oynayan Samsunspor 17 Ağustos 2013 tarihindeki İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçıyla birlikte de sezonun ilk resmî karşılaşmasına çıkmıştır. Sezon boyunca Samsunspor'un bütün forma ve diğer sportif ihtiyaçlarını Erreà tedarik etmiştir. Ayrıca takım ligin ilk haftasından itibaren göğüs reklamı olarak Spor Toto reklamlarını taşımıştır. Türkiye Kupası'na katıldığı 2. turda elenen Samsunspor 38 hafta süren lig mücadelesi sonunda normal sezonu 65 puan ve +25 averajla 5. sırada tamamlayarak play-off'ta yer almaya hak kazanmış, sezonun son maçını ise play-off finalinin oynandığı 18 Mayıs 2014 tarihinde oynamıştır. (Devamı...)

görtartışdeğiştirgeçmiş


25. Hafta

Usame bin Ladin'in Abbottabad'daki kompleksi, veya yerel halk tarafından bilinen adıyla Veziristan Konağı, el-Kaide'nin kurucuları arasında yer alan ve örgütün kuruluşundan 2 Mayıs 2011'deki ölümüne kadar liderliğini üstlenen Usame bin Ladin'in bir dönem gizli olarak yaşadığı, çeşitli yapılardan oluşan komplekstir. Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletindeki Abbottabad şehrine bağlı Bilal Town kasabasında yer alan kompleks, Pakistan Harp Akademisi'nin yaklaşık 1,3 km (0,8 mi) güneybatısında, toprak bir yolun sonunda bulunmaktaydı. Bin Ladin; Pakistanlı bir istihbarat görevlisinin ifadesine göre Ocak 2006'da, eşlerinden biri olan Emel Ahmed Abdülfettah'ın yakalandıktan sonra Pakistanlı yetkililerce yapılan sorgulamasındaki ifadesine göre ise 2005'te burada yaşamaya başlamıştı. Üç katlı bir ana yapının bulunduğu kompleksin etrafı beton duvarlar ve bu duvarların üzerine çekilen dikenli tellerle çevriliydi. (Devamı...)

görtartışdeğiştirgeçmiş


26. Hafta

Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/26. Hafta 2024
görtartışdeğiştirgeçmiş

2008:
2024: