Tartışma:Ziya Gökalp

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Murataksoy0244 tarafından 2 ay önce Neden bu sayfa denetlenmiyor? başlığına

Ziya Gökalp Türk'tür[kaynağı değiştir]

Kendisi için "Türklük kanımdır" diyen bir insan nasıl Kürt olabilir? Bu mantık hatasını kaldırılması gerekir. Madem "3. partiler konuşuyor" , İngilizce Ziya Gökalp maddesine bakılabilir.


Ziya Gökalp i PKK lilarin karalama ve kürtlestirme politikalarini lütfen engelleyiniz!


Ziya GÖKALP,Dirabakır ilinin Çermik ilçesinin Başarı (ALOS) Köyünden olup benimle aynı ilçedendir.Ve bildiğim ve araştırdığım kadarıyla kendisi etnik açıdan Türk değildir.Nihat Sami Banarlı, Resimli Türk Edebiyatı adlı eserinde Ziya Gökalp'in intihar teşebbüsünden önce Kürt Diline gramer hazırladığını iddaa eder.İnanmayanlar bakabilir.Doğrudur,kendisi esaslı bir Türk milliyetçisidir;ama bu durum onun ırk olarak da Türk olmasını gerektirmez.Zaten Ziya Gökalp "Türkleşmek,İslamlaşmak,Muasırlaşmak" adlı eserinde tarif ettiği milliyetçilik anlayışında ırkçılığa yer olmadığını söyler.Saygılar.

  • Diyarbakır'da Türk kökenli çk insan var, özellikl Çermik'te çok var diye biliyorum ben. İşin bu kısmı bir tarafa ülkücü olan Kürt kökenli çok insan var.
  • Ayrıca birinci dünya savaşında rus tarafından kaçıp diyarbakır, bitlis, siirt gibi yerlere yerleşen kökleri bugünkü Tükmenistan, Afganistan, Özbekistan gibi yerlerden gelen, yörede yaptıkları evliliklerle ana dilleri kürtleşmiş olan çok insan var.

Kürt Değil![kaynağı değiştir]

Ziya Gökalp kürt değildir. Sarayın tuttuğu İbrahim Paşa adlı bir kürt reisinin Türklere eziyet etmesi üzerine. çevresinde topladığı gençlerle telgrafhaneyi basıp saraya telgraflar yollayarak ve bu arada halkı ayaklandırarak, İbrahim Paşa'nın kentten sürülmesini sağlamıştır. Ayrıca kendisine kürt diyen Ali Kemal'e ithafen Ali Kemal'e adlı bir şiir yazmıştır.

Ali Kemal'e
Ben Kürtüm! diyorsun, sen Türk değilsin!
Ve İslamım! diyorsun, değilsin İslam!
Ben, ne ırkım için senden vesika,
Ne de dinim için istedim ilam!

Türklüğe çalıştım sırf zevkim için,
Ummadım bu işten asla mükafat!
Bu yüzden bin türlü felaket çektim,
Hiç bir an esefle demedim: Heyhat!

Hatta ben olsaydım: Kürd, Arap, Çerkes;
İlk gayem olurdu Türk milliyeti
Çünkü Türk kuvvetli olursa, mutlak,
Kurtarır her İslam olan milleti!

Türk olsam olmasam ben Türk dostuyum,
Türk olsan olmasan sen Türk düşmanı!
Çünkü benim gayem Türkü yaşatmak,
Seninki öldürmek her yaşatanı!

Türklük, hem mefkurem, hem de kanımdır:
Sırtımdan alınmaz, çünkü kürk değil!
Türklük hâdimine "Türk değil!" diyen
Soyca Türk olsa da "piçtir", Türk değil!
(Kastamonu Açıksöz Gazetesi, 20 Nisan 1921) El-hekim


YETERSİZ

Maddedeki bilgiler yetersiz bence, İngilizce Viki'de daha çok bilgi var, eklenti yapılması gerektiğini düşünüyorum, ne dersiniz?Fatmapınararslan 06:28, 11 Temmuz 2008 (UTC)fatmapınararslan

a.can

Kesinlikle ziya gökalp hakkında daha çok yazı olmlıdır ayrıca kürt diye iddia edenler ve kürt değil diye savunanlara ben şunu sormak istiyorum ırkının ne önemi var

  • "Irkının ne önemi var?" sorusunun muhátábı; ideolojik şartlanmayla konuşanlardır. Bu yüzden bu sorunun yeri; burası değil, başka başlıklar veyá yeni bir başlık olmalıydı... Irkın, Vikipedi için önemi var. Irk mensúbiyetine dáir kategoriler var ya hani... Şiirin kaynağını ekledim ki ortalığı karıştırmak için yazılmadığı görülsün... Ziya Demirtaş, Türkmüş demek ki. Ne yapalım yani? Sevinelim mi üzülelim mi veyá tepinelim mi ağlaşalım mı?.. Derim ki halka hizmetleri olmuşsa ona göre değerlendirelim. M.F.Eirtibat 00:01, 4 Temmuz 2013 (UTC)

Kürtçülükten Türkçülüğe[kaynağı değiştir]

Irkın ne önemi var? Bence hiçbir önemi yok. Bana göre ırk diye bir şey de yok. Milletleri oluşturan yegane unsur dildir. Bu mesele şu açıdan önemlidir. Milliyetçilik (Ziya Gökalp'inkini kastediyorum) teorikte bir ırkçılık, kavimcilik gütmüyor olsa da pratikte böyle değildir. Ziya Gökalp'in yazdığı şiirde Türklük'ü üst kimlik olarak göstermiştir. Ama Türklük bir etnik kimliktir. Diğer etnik kimlikleri böyle bir etnik kimlik adı altında toplamak ne kadar mantıklı olabilir? Bu olsa olsa bir asimilasyon politikası olabilir. Bu, Çin'de yaşan Türkler'e Çinlilik'i üst kimlik olarak dayatmak ve Çince isim dayatmasında bulunmak, bunu da birleştiricilik adına yapmak gibidir. Bu ne kadar yalansa, bu da o kadar yalandır.

Ziya Gökalp'in yazdığı ilk kitap "Kürtçülüğün Esasları ve Kürt Lügatı" eseridir. Bunu Abdullah Cevdet'tin teşvikleriyle yazmıştır. Bu kitap Ziya Gökalp'in el yazması ile uzun süre Sinop Dr. Rıza Nur kütüphanesinde bulunmaktaydı. Ama ne zamana kadar: 12 Eylül 1980. 12 Eylül 1980 tarihinde "çok gizli" ibareli bir emirle Ankara'ya gönderilmiş. Tarih çok manidar değil mi? Bu kitabın akibetini 12 Eylül Paşaları'ndan başka bilen yok. İnanmayan araştırır. Ama şu problem var. Kütüphane yetkilileri bu konuda oldukça çekingen. Belki de bu gerçeği münferit gayretlerinizle teğit edemeyebilirsiniz. Ben inanıyorum ki, şayet bir hayin, kitabı imha etmediyse, bu kadar baskı sonucu kitap yada akibetinin ne olduğu ortaya çıkar.

Gelelim bu keskin dönüşün ne zaman olduğuna. Ziya Gökalp bir İttihatçıdır. Ancak yeni kurulan devlette İttihatçılar sevilmemektedir. Ziya Gökalp iki yıllık Malta sürgününden geldikten sonra soğuk karşılanır. 1923'te yayınladığı "Türkçülük'ün Esasları" kitabıyla mevcut idarenin sempatisini kazanır. Ardından da Diyarbakır milletvekillikleri gelir. Bu onun konjektür adamı olduğuna delil sayılabilir.

Son olarak kendisine Kürt diyen şahsa tahkir edici cümleler kullanan Gökalp'e ancak şu söylenebilir herhalde: Aslını inkar eden haramzadedir.

Ziya Gökalp Türk'tür[kaynağı değiştir]

Kendisi hakkında şiirinde "Türklük, hem mefkurem, hem de kanımdır" diyen bir insanın Zaza ya da Kürt olduğunu iddia etmek tam bir komedidir. Zaza ya da Kürt ifadesinin kaldırılmasını istiyorum.

Üçüncü parti kaynak konuşuyor.Takabeg ileti 11:55, 1 Ekim 2009 (UTC)

Gayrı-Türk Türk milliyetçileri[kaynağı değiştir]

Selam. Sadece Ziya Gökalp değil, bütün gayrı-Türk Türk milliyetçileri için etnik kökenleri belirtmek akademik açıdan önemlidir. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 15:59, 3 Ekim 2009 (UTC)

  • Etnik kökeni hakkındaki görüşler maddede zaten belirtiliyor. --.dsm. 16:01, 3 Ekim 2009 (UTC)
İddia seviyesinde değil. Yani Zaza'dır ama Zazaların Kürtlerin bir kolu olduğunu düşünenler ve öyle yazılan bilgileri doğrudan aktaranlar kendisinin Kürt olduğunu yazarlar. Aslıdna Kürt milliyetçisi olan Kadir Cemilpaşa da Ziya Gökalp'ın Zaza olduğunu yazıyor. Bence maddenin başında yer almalıdır. Takabeg ileti 16:08, 3 Ekim 2009 (UTC)
  • "Yaşamı" başlığı altında etnik kökenine dair iddialar yer almaktadır. "Yaşamı" başlığında yer alan ihtilaflı bir bilginin, madde başında da belirtilmek istenmesi gereksizdir. --.dsm. 16:15, 3 Ekim 2009 (UTC)

Türk vatandaşı veya Türkiyeli[kaynağı değiştir]

Türk kelimesi çok muğlaktır. Türk tıklayan Türk (anlam ayrımı) maddesine yönlendiriliyor. Burası bir ansiklopedi olduğuna göre hangi Türk olduğunu belirtmemiz lazım. Türkiyeli olarak yazılabilir veya Türk yazıp Türk vatandaşı maddesine yönlendirebilir. Takabeg ileti 16:12, 3 Ekim 2009 (UTC)

  • Muğlak bir ifade yok. Eğer kesin bir şey istiyorsanız: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Türk denir. Ziya Gökalp de öldüğünde bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğuna göre, Türktür. --.dsm. 16:18, 3 Ekim 2009 (UTC)
Bu ideolojik mesele değildir, teknik meseledir. Hiç kimse Türk (anlam ayrımı) maddesine yönlendirilmesin. Takabeg ileti 16:22, 3 Ekim 2009 (UTC)
  • Ok, halledildi. --.dsm. 16:25, 3 Ekim 2009 (UTC)

Reha Oğuz Türkkan[kaynağı değiştir]

Ziya Gökalpi şahsen tanımış olan sayın Reha Oğuz Türkkan hocamız onunla bu konuyu konuştuklarını ve Ziya gökalpin Anne ve baba tarafından Türkmen olduğunu söylediğini belirtti pek çok yerde. üstelik son yıllarda çıkan kitap ve makalelerde bu doğrulandı. Bu konuyu sürekli vurgulamak sadece Ziya Gökalp için değil diğer pek çok ünlü kişi için geçerlidir.ve bu gizli ırkçılıktan başka hiç bir şey değildir.bunun bilimsellikle ansiklopedik bilgi verme sorumluluğu ile alakası yoktur. Etnik mikliğinin önemi yoktur ama bu etnik yöne vurgu yapan kişiler Türkler Türk kökenliler değildir.Bunu da hatırlatmakta ve belirtmekte fayda vardır!--Kamuran otukenli 08:23, 27 Ekim 2009 (UTC)

  • Z. Gökalp'in Türk olduğuna dair nasıl bilimsel çalışmalar yapılmış, bunlarla ilgili alıntıları ve kaynakları gösterir misiniz? --Hedda Gabler 10:10, 27 Ekim 2009 (UTC)

Bence mesela Nihal Atsız'a göre şeklinde aktarılabilir. Ve Nihal Atsız'a göre şeklinde Reha Oğuz Türkkan'ın Ermeni asıllı olduğu (Kesin bir kanıt yok ve iki kişi arasında yaşanan polemiği gözönünde tutarak Reha Oğuz Türkkan'ın Ermeni asıllı olmadığını düşünüyorum. Ama Nihal Atsız tanığın adını da yazarak Ermeni köyünden geldiklerini yazdı) da aktarılabilir. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 16:46, 28 Ekim 2009 (UTC)

Birde 12 Ekim 1920'de doğan Reha Beyin 25 Ekim 1924'te vefat eden Ziya Beyile tanışma şansı son derece düşüktür. Takabeg ileti 16:51, 28 Ekim 2009 (UTC)

Ziya Gökalp'in Türk olduğuna dair iddiaların yer aldığı kitaplar vardır. Fakat bilimsel midir ? Orası tartışılmalıdır. Takabeg ileti 16:57, 28 Ekim 2009 (UTC)

Bana bunu kendisi söyledi sonuçta 4 yaşında bile olsa tanışmıştır "evimize gelir giderdi" demişti!Ermeni asıllı olması iddiası da hiç bir şeyi değiştirmez "Türküm diyorsa konu kapanmıştır zaten etnik milliyetçilik veya ırkçılık yapmıyoruz,gen haritasını çıkaran varsa buyursun ortaya koysun!Yani kendisi öyle bir şey yok demişse bunu kurcalamanın etnik milliyetçilik ve ayrımcılık yapmanın ne anlamı var.bu türlü tartışmaların ucu ırkçılığa gider bunun örnekleri tarihte mevcuttur.Bilimsel kanıt ya da bilimsel çalışmalaradı altında nice ırkçı veya insnaları ırklarına milliyetlerine göre ayırma ve değerlendirme çalışması yapılmıştır,bunlarda gerçek!--Kamuran otukenli 14:19, 5 Kasım 2009 (UTC)

Taraflı şablonu[kaynağı değiştir]

Selamlar. Bu değişiklik çok taraflıdır.

Zira: babasının adı dönemin yazılarında ve sonraki dönemlere ait kaynaklarda Çermikli Zaza Tevfik Efendi olarak geçer. Fakat yukarıda gösterilen değişiklikte o husus gizlendi.

Ziya Gökalp Zaza olup siyasî nedenden Türküm diye ilan eden biriydi.

Kürt'tür diyenler ise ya Zazaları Kürt sayanlardır ya da Zazalar ile Kürtler karıştıranlardır.

İlginç olan Kadri Cemilpaşa, Nuri Dersimi, Cemal Kutay v.s. Kürtlerin kendisinin yani Ziya Beyin Zaza olduğunu aktarmalarıdır. Birde şu kaynakta da öyle Sabine Adatepe, "„Das osmanische Muster“: Das frühe Ideal des M. Żiyā (Gökalp)...", Hendrik Fenz, Strukturelle Zwänge- persönliche Freiheiten: Osmanen, Türken, Muslime: Reflexionen zu gesellschaftlichen Umbrüchen. Gedenkband zu ehren Petra Kapperts, Walter de Gruyter, 2009, ISBN 9783110200553, p. 31.


Yukarıda gösterilen değişiklikte Ziya'nın Zazalığı iddia edildi şeklinde değiştirildi. Fakat bunlara iddia dememiz yanlıştır. Zira contemporary kaynaklar bile öyle yazıyor. Son yıllarda ortaya atılan etnik Türk olduğuna dair iddialara tabi ki iddia edildi ifade kullanılabilir.


Ayrıca tarafımdan kaynak olarak eklenen Cemal Kutay'ın kitabı, baba tarafından.... demek için değil doğrudan Çermikli Zaza Tevfik Efendi adının yer aldığı bir kaynaktır. Ben de bu adının doğru olduğunu göstermek için ekledim. Yukarıdaki değişikliğin sonucu kaynakta olmayan bilgi eklenmiş oldu ve kaynaklara sadık olmayan metin ortaya çıktı.

Ansiklopedi olmaktan çıkıp devlet propagandası gibi olmaya başladı. Düzeltmemiz lazım.

Takabeg ileti 18:38, 9 Mart 2010 (UTC)

Takabeg'e her konuda katılıyorum. Bu arada, gazeteleri kaynak olarak kullanmak garip geldi. Galiba bu tür konular için vikide gazeteler kaynak olarak kullanılmıyor. En azından umarım öyledir.--Kuz 19:55, 11 Mart 2010 (UTC)

önce kürt sonra zaza[kaynağı değiştir]

bu sayfa değişmiş önce kürt yazıyordu şimdi zaza yazıyor ve kaynaklar saçma sapan birilerinin yazdığı kitaplar gösterilmiş ne tür bir editör yazıyor bunları anlamıyorum

Zaza degildir[kaynağı değiştir]

Ziya Gökalp “Kürt Aşiretleri Hakkında Sosyolojik Tetkitler” kitabindan alinti :

"Diyarbakır şehrinde oturan ahali ta Selçukiler, İnaloğulları ve Artukoğulları zamanından beri Türk’tür. Sonradan Harzem Türkleri, Akkoyunlu ve Karakoyunlu Türkmenleri de gelerek bu Türklüğü artırmıştır.” "Bütün Karadeniz ahalisine Laz, bütün Suriyeliler’e ve Iraklılar’a Arap, bütün Rumeli halkına Arnavut dedikleri gibi, bizim gibi Vilayeti Şarkiye ahalisinden bulunanlara da Kürt milliyetini izafe ettiklerini gördüm”

“ o zamana kadar kendimi hissen Türk sanıyordum.”

Diyarbakır’ın hakiki yerli halkı Hanefi’dir. Kürtler ise Şafiidir. Kürtlerden başka Şafii yoktur. Türkler’in ise çoğunluğu Hanefidir.

“Bu alametler bana Diyarbakır’ın Türk olduğunu gösterdiği gibi, babamın iki dedesinin bir kaç batın evvel Çermik’ten yani bir Türk muhitinden geldiklerine nazaren ırken de Türk neslinden olduğumu anladım”

Ziya Gökalp, Kürt Aşiretleri Üzerine Sosyolojik Tetkikler, Sayfa 124 - 125.

bir hizmetli el atsın[kaynağı değiştir]

  • bir hizmetli maddeye el atsın bariz bir şekilde kaynaklar çıkarılıp duruluyor geri almaktan sıkıldım -- hedda+gabler 19:22, 25 Ekim 2010 (UTC)

Kaynaksız bilginin ısrarla eklenmesi[kaynağı değiştir]

Bir IPli "(kimi kaynaklara göre Türkmen)" cümlesini ısrarla ekliyor. Özet kısımında kaynak var diyor ama kaynağı göstermiyor. Güvenilir kaynaklarla birlikte eklenseydi doğal olarak bu bilgi de yer alabilirdi. Şimdilik kaldırılmalıdır. Takabeg ileti 21:48, 24 Nisan 2013 (UTC)

Eğer tek kaynağı Faik Bulut'un Dersim Raporları ise bu bilgi eklemekten vazgeçilmelidir. Zaten bu Ziya hakkındaki spesifik araştırma değil, herhangi kaynağı göstermeksizin öylesine Sümer yazıtlarında “ninni zaza” (bir tapınak) adı geçer. Tevrat'a göre, Yarahmel'in iki oğlundan birinin adı “Zaza”dır. Anne tarafından Zaza, baba Türk olan Diyarbakırlı sosyolog Ziya Gökalp,.. diyor. Türkmen değil Türk diyor. Nelere dayanarak ortaya attığı anlaşılmayan idddiasından başka bir şey değildir. Birde anne tarafından Pirinççioğlular değil miydi ? Bu ailesi Kürt değil miydi ? Takabeg ileti 21:58, 24 Nisan 2013 (UTC)

Türkçülük ve Türkiyecilik[kaynağı değiştir]

Sanırım büyük bir kavram kargaşası yaşanmakta ve içeriğinin ne olduğuna bakılmadan basit Google aramalarıyla yargılara varılmakta. Öncelikle Türkiyecilik yeni bir kavram değildir. Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce bile varolan bir kavramdır. Ancak Ziya Gökalp'i Türkiyeci olarak kategorilendirmek doğru değildir. Ziya Gökalp'ın düşüncelerini ve Türkçülük görüşünü tanımlamak gerekirse Turancı demek Türkiyeci demekten çok daha doğru olur çünkü Ziya Gökalp Türkiyeciliğe karşı Turancılığı savunmaktadır. Ona göre Türkiyecilik Turancılık ülküsünün dar kapsamlı bir kısmı ve ilk aşamasıdır sonuçta gidilecek olan yer Turan ülküsüdür. Türkiyeciliğin ülküsel savunucularından biri olarak Ziya Gökalp'i değil Halide Edib'i görmek gerekir ki o da kendini Türkçü olarak tanımlar. Türkiyeci tanımlaması Turancıların kullandığı bir tanımlamadır. Ziya Gökalp, Halide Edib'in Türkçülük anlayışını eleştirmek için Türkçülük ile Türkiyecilik kıyaslamasını 1918 yılında mecmuasında yazdığı makalesinde dile getirmiş ve 1923 yılında Türkçülüğün Esaslarında da bunu açıkça belirtmiştir.

Halide Edib’in, Yeni Turan romanıyla daha 1911’li yıllarda ortaya çıkan Türkiyecilik ve‚ yeni Türklerin anayurdu olarak Anadolu’nun belirmesi, dolayısıyla Turancılığa karşı olması fikri, Vakit Gazetesi’nde 30 Haziran 1918’de yayımladığı‚ "Evimize Bakalım: Türkçülüğün Faaliyet Sahası" adlı makalede daha açıklıkla dile getirilmiş ve Ziya Gökalp, Yeni Mecmua’da, Halide Edib’e yazdığı "Türkçülük ve Türkiyecilik" başlıklı karşı yazıda, Halide Edib’in şahsında, Türkiyecileri, diğer Türk gruplarını görmezden geldikleri için eleştirmiştir. Ziya Gökalp, Osmanlı coğrafyasındaki her unsurun, her kültürün, kaynağı ne olursa olsun, en az Turan’dan gelenler kadar değerli olduğunu savunan Halide Edib’i bu düşüncesinden dolayı eleştirmiştir. [1]

Ziya Gökalp Türkçülük ve Türkiyecilik ayrımını tâbiyet ve milliyet olarak görür. Ona göre Türkiye'ye tâbi olan Türkiyelilerin hepsi millet olarak Türk değildir. Ona göre Türkçüler Türkiye ile birlikte bütün Türk âlemini düşünenler, Türkiyeciler ise yalnızca Türkiye'yi düşünen vatanperverlerdir. Ziya Gökalp'in Türkçülüğünün temelinde tâbiyet değil milliyet yatar. Fikirleri ve yazdıkları kendisini Türk milliyetçisi olarak tanımlar.

Yüz milyon Türkün bir millet halinde birleşmesi. Türkçüler için ne kuvvetli bir vecd menbaıdır. Turan mefkûresi olmasaydı, Türkçülük bu kadar sür'atle intişar etmiyecekti. Maama-fih, kimbilir. Belki, istikbalde Turan mef küresinin husulü ele mümkün olacaktır. Mef küre, istikbalin halikidir. Dün Türkler için hayalî bir mefkûre halinde bulunan millî devlet, bugün Türkiye'de bir şeniyet halini almıştır.

O halde, Türkçülüğü mefküresinin büyüklüğü noktasından üç dereceye ayırabiliriz:

1) Türkiyecilik

2) Oğuzculuk yahut Türkmencilik,

3) Turancılık.

Bugün şeniyet sahasında yalnız Türkiyecilik vardır. Fakat, ruhların büyük bir iştiyakla aradığı Kızıl Elma, şeniyet sahasında değil, hayal sahasındadır. Türk köylüsü Kızıl Elmayı tahayyül ederken, gözünün önüne eski Türk ilhanlıkları gelir. Filhakika, Turan mefkûresi mazide bir hayal değil, bir şeniyetti.[2]

Son olarak Ziya Gökalp'in Turan manzumesine bakalım bir:

Vatan ne Türkiye’dir Türklere, ne Türkistan
Vatan büyük ve müebbet bir ülkedir; Turan![3]

Dolayısıyla ilk olarak Ziya Gökalp'in Türkiyeci kategorisinden hemen çıkarılması gerekir. Türk milliyetçisi kategorisi en uygun olanıdır. İlle de milliyetçiliğin tüm kategorileri yazılacaksa o zaman belki de Turancı olur ama Türkiyeci demek kişinin düşüncelerine tamamen ters kategorilendirmektir kanaatımca. --Mskyrider ileti 12:05, 16 Mayıs 2013 (UTC)

Türkiyeci kategorisini çıkarıp Türk milliyetçisi kategorisini ekliyorum.

  1. ^ Türkan Gözütok (2010). "Yeni Turan'da Millî Kimlik Sorunu". Turkish Studies International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic. 5/2 (Bahar). s. 427. 
  2. ^ Ziya Gökalp (1923). Türkçülüğün Esasları. s. 25. 
  3. ^ Ziya Gökalp (1911). "Turan". Genç Kalemler. 
  • Zaten Türkiyeciler için Türk milliyetçilerini, tüm Türk halklarını kapsayan milliyetçilik için ise Türkçüler kategorisini kullanıyorduk. Gereksiz kategorilendirme olabilir. --esc2003 (mesaj) 15:57, 16 Mayıs 2013 (UTC)

Neden değişikliklerimi kabul etmediniz?[kaynağı değiştir]

Güzelce Ziya Gökalp'in yapıtlarını yazdım. Neden kabul etmediniz? Üstelik sizin o yazdığınız tarih de yanlış. Üstelik bir şiir olan "Altın Destan"ı kitap diye eklemişsiniz.

Neden bu sayfa denetlenmiyor?[kaynağı değiştir]

Sürekli biçimde Ziya Gökalp maddesinde "Kürt kökenli" deyişiyle başlayan tanımlar kullanılarak değişiklik yapılıyor. İletileri okuyorum, "Herkes Türk'tür yazıyor ama bu kanıtlar bilimsel mi?" diyorlar. Peki Kürt olduğu savı bilimsel mi? Birisi çıkmış, var olmayan bir saçmalığa dayanarak "Ziya Gökalp gençliğinde intihar girişiminde bulundu. Bu girişimden önce Kürtçe dil bilgisi kitabı yazıyordu." yazmış. Gençlik bunalımlarından ötürü intihar girişiminde bulunmasının Kürtlükle ilgisi ne? İntihar girişiminde bulunduğunda yirmili yaşlarında olan birinin dil bilgisi kitabı yazdığı savı ne denli inandırıcı ve bilimsel?

Kendisi de bir Kürt olan ve hatta Kurtuluş Savaşı döneminde Kürt Teali Cemiyeti'nde etkinliklerde bulunan Abdullah Cevdet, Diyarbakır'da bulunduğu yıllarda Ziya Gökalp'ın babası Tevfik Bey ile yakın arkadaşlardı. Hatta Gökalp'ın intihar girişiminde olaya da ilk müdahale edenlerden birisidir. Ailesini en yakından tanıyan bir Kürt olan Abdullah Cevdet bile Ziya Gökalp'a ilişkin böyle bir söz söylememişken, onu hiç tanımayan kişilerin böyle dayanaksız savlarda bulunması gülünçlükten başka bir şey değil. Kürtçe dil bilgisi kitabı yazıyormuş! Nerede kardeşim bu kitap o zaman? Nerede yüz yıl sonra Ziya Gökalp'ın hiç yayımlamadığı felsefe ders kitabı bile belgeliklerde ortaya çıktı da şu yazdığı ileri sürülen Kürtçe dil bilgisi kitabı bir ortaya çıkmadı! Tutturmuşlar bir Zaza olduğunu, bir Kürt olduğunu ileri sürüyorlar. Buna ilişkin bir tane, yalnızca bir tane somut kanıtınız var mı? Babası Çermikli Müftüzadeler adlı Türkmen bir aileden geliyor. Annesi de Pirinççizadeler adıyla bilinen Türk bir aileden geliyor. Bugün bu aile iş sektöründe önemli şirketlere sahip ve ailenin üyelerinden Yasemin Pirinççioğlu'nun birkaç yıl önceki bir söyleşisinde ailesinin Türk olduğunu söylüyor. Sürekli kara çalmaya çalışan Kürtçülere sormak gerek: Bir ailenin ne olduğunu o ailenin kendi üyelerinden daha iyi mi biliyorsunuz?

Diğer konu ise bu sayfanın editörlerinin bütün bu ideolojik temelli çalışmalara karşı edilgin kalması. Ben düzenli olarak sayfaya bakıyorum. Eğer sayfaya editör gerekiyorsa ben bu işe gönüllüyüm. Gerekli yerlere duyurulur! Murataksoy0244 (mesaj) 22.55, 29 Mart 2024 (UTC)Yanıtla