Tartışma:Yarı askerî

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

"Yarı askeri" isimlendirmesi belki google aramalarında görülebilir ancak "paramiliter" anlamında oldukça az kullanılmış, hatta benim ilk araştırmamda viki dışında bir yerde böyle bir anlam yüklemesi göremedim. Mesela ilk sayfada çıkan "yarı askeri" aramalarından viki sonrakilerinden Yarı-askeri medyaya NTV de mi katıldı? adlı bir köşe yazısı. Diğerlerinde de benzer anlamda kullanılmış. Paramiliter adlandırmasının bu maddeye uygun adlandırma olduğunu düşünüyorum bu nedenle. Saygılarımla--Merube 89msj 16:34, 7 Temmuz 2011 (UTC)

  • Ben yarı askeri kullanımının kalmasında yanayım. Madde içinde ek olarak da paramiliter belirtilmekte. Türkçe'ye yeni yeni oturmakta olan bir kavram. Kullanılmasında bence pek bir sakınca yok.--Reality 19:17, 7 Temmuz 2011 (UTC)
Şu haliyle vikiicadı olduğu endişesindeyim açıkçası. Bu anlamıyla kullanan kaynak gösterebilir misiniz? Kaldı ki zaten yaygınlığa göre paramiliter çok daha fazla kullanılan bir terim. Vikiicadı ise madde içinden tamamen çıkarılmalı, yoksa her halükarda vikipedi olarak mevcut kullanımları yansıttığımız için sadece, o nedenle çok büyük yaygınlık farkıyla "paramiliter" adlandırması uygun oluyor. Yanılıyor muyum?--Merube 89msj 21:50, 7 Temmuz 2011 (UTC)
  • Google'da paramiliter, yarı askeriden daha az sonuç veriyor. Ama ben buna pek aldırış etmedim. Çünkü askeri kelimesi geçtiği için alakasız şeylerde çıkabiliyor. Ancak esas önem verdiğim Google Akademik'teki sonuçlarda yarı askerinin birçok tez ve araştırmada kullanıldığını gördüm. Sonuç sayısı olarak da yarı askeri daha fazla. Mesela AĞRI VE DOĞUBAYAZIT'TA ERMENİ OLAYLARI makalesinde (bir bilimsel dergide yayınlanmış) yarı askeri kavramı kullanılmış. şurada daha birçok makalede yarı askeri kavramının kullanıldığını görüyorum. tsk.tr alan adında yapılan aramalarda da yarı askeri kavramının sıkça kullanıldığını hatta paramiliterden daha fazla kullanıldığını görüyorum. Bence tüm bu sebepler yarı askeri kullanımının Türkçe'de paramiliterden daha fazla kullanıldığını açık bir şekilde ortaya koymaktadır.--Reality 23:01, 7 Temmuz 2011 (UTC)
    • Ancak ben sadece birinin kullanıma da karşıyım. Bu yüzden şu maddede olduğu gibi mutlaka paramiliteri ya parantez içine alırım ya da onu kullanır yarı askeriyi parantez içine alırım.--Reality 23:04, 7 Temmuz 2011 (UTC)
İlk mesajımda da belirttiğim üzere yarı askeri, paramiliter anlamında kullanılmamış. Örnek olarak da bir köşe yazısını vermiştim. Yarı askeri biraz daha farklı bir adda kullanılıyor. Google araması değil, direkt paramiliter anlamında kullanıldığına dair kaynak istemiştim doğrusu. Google aramaları bu konuda çok yanıltıcı diye de belirtmiştim o nedenle.--Merube 89msj 23:19, 7 Temmuz 2011 (UTC)
  • Merube verdim üste tarafta bir makale örneği var mesela. Akademik makalelerde sıkça kullanılmış. Şuradan bakabilirsin. Arada alakasız olanları da var ama ben sırf o sayfada 6 makalede bu anlamda kullanıldığına rastladım. Bazıları kavramı genişletip poliside paramiliter (yarı askeri) kabul etmiş ama sonuçta kullanıldığı anlam aynı. Bazıları tarihteki paramiliterlerden örnek vermiş. Yani akademik olarak da kullanımı var.--Reality 23:25, 7 Temmuz 2011 (UTC)
Tamamdır şimdi gördüm :). Kusura bakmayasın ilk seferde görmemiştim bunları :) Şimdiki haliyle kalsın elbet o halde :). Teşekkürler ilginiz için--Merube 89msj 23:51, 7 Temmuz 2011 (UTC)