Tartışma:Vikipedi/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arşiv 1

Untitled

Vikipedi:altındaki sayfaları (yardım, nasıl yapılır, örnekler vb.) halen çok sayıf duruyorlar - keşke türkçe dil bilgimi daha iyi olsaydı bir takım şeyler yazacaktım... fakat böyle sadece hatırlatabilirim: Vikipedi:altındaki sayfaları unutmayalım! katpatuka 15:14, 27 Ağustos 2005 (UTC)

Türkçe Vikipedi'nin taa 10.000 makaleyi aşan içeriğiyle bir üst sınıfa çıkmasını memnuniyetle karşılamanın yanı sıra 100.000 makalelik yeni hedefi gözümüze kestirmenin zamanının geldiğini düşünüyorum. --Macukali 15:06, 15 Kasım 2005 (UTC) nasıl yani?

Vikipedi ansiklopedik kurallar gereği davranması gayet yerinde ama kimi yazarların tavırları buraya zarar vermektedir.sayfalarda bulunan yanlışların düzeltilmesi istenmekte şikayetler ve talepler bulunmakta ama kimse ilgilenmiyor duyarsız kalıyor.bazı konularda aşağılayıcı küçük düşürücü ifadelerde olması üzücü bir durum.bazı sayfalarda birbiririyle yakın olan içerikler çelişkili kalıyor sayfalarda

Vikipedi (Wikipedia): Ansiklopedicilik oyunu

Vikipedi wiki ile yapılmış bir ansiklopedicilik oyunudur. Oyunun amacı, katılımcılarının elbirliğiyle çağdaş ölçülerde bir ansiklopedi oluşturmaya çalışmalarıdır. Oyuncuların her biri kendi ilgi alanlarında ansiklopedi maddeleri oluşturabilecekleri gibi, başka oyuncular tarafından oluşturulan maddelere de katkıda bulunabilmektedirler. Ayrıca Vikipedi oyuncuları, çekitli nick'lerle çok sayıda katkıda bulunup da, gene de onu bir oyun sayan kişiler olabileceğini aklı almıyor, sanırım. ûûûÖyle ki, eklemelerimi bu sayfada tartışmaya açmama rağmen, bu tartışmanın sonuçlarını beklemeden vandalca davranmış.

  • Vikipedi maddesi, ansiklopedik bir maddedir. Ansiklopedik bir maddede bir şahsın şahsi yorumuna yer verilmez; bir fikir veya olgunun yer alabilmesi için 3. parti kaynaklardan doğrulanabilir olması gerekir. Sizin eklediğiniz kısım sadece bir şahsi yorum, doğrulanabilir bir olgu değil. Bu nedenle maddede yer alamaz. Ama isterseniz bu görüşünüzü kullanıcı sayfanızda belirtebilirsiniz - tabii kullanıcı adı alırsanız. Teşekkürler, iyi çalışmalar. - Noumenon 12:15, 5 Mayıs 2006 (UTC)
    • Unutmayın, "şahsi yorumlar", "şahsi fikirler" yaygınlık kazanma eğiliminde de olabilirler. Hatta kazanabilirler!
  • 1) Vikipedi bir oyun mahalli degil. Boyle bir tanimlama buraya emek ve zaman harcayanlara karsi haksizlik.

2) Kayitli bile degilken buraya emegi gecenleri oyunla suclamak nasil bir tutumdur anlayabilmis degilim.

3) Daha once uyari aldiniz. Israrci tavraniz devam etti ve etmeye devam ediyor. Biraz vikipediyi tanimaya calismanizi oneririm.

4) Burasi bir ansiklopedi. Sahsi tutumlara ve kanaatlere yer olmayan bir yer--Zeynep 12:20, 5 Mayıs 2006 (UTC)


Şahsen ben oyun mahallinden çok kendimizi yabancılara tanıtma ansiklopedisi oalrak düşünüyorum ben sadece türklerle ilgili maddelerde çalışıyorum çünkü diğer wikipedialarda örneğin ingilizce wikipediada bize küfrediyolar hemde anamızdan babamıza yedi ceddimize küfrediyorlar onları haksız bizi haklı göstermek için türklerle ilgili en tarafsız en nazik bilgileri bulmaya çalışyorum ama ne yazıkki bu ansiklopedinin yöneticileri izin vermiyor. Magyar


Demek söylenenler doğru imiş.


Bu ansiklopedi çok taraflı, ingilizce sayfalarındaki sözde ermeni soykırımı tamamen, birinci dünya savaşındaki dûşman ûlkelerinin propagandası, biz birşey yazınca siliniyo. Haydi gidinde değiştirmeye çalışın göreyim.

Yeni hal

İngilizce ve Fransızca'yı da örnek alarak, bazen onlardaki tercüme bazen kendi kelimelerimle tercüme ettim; gelişmiş şirin haline getirdim. Eleştiriler bölümünü sadece tercüme etmedim, lakin ingilizce viki'de tartışma konusu halen. Yarım koruma koydular bu yüzden, biri yazıyo biri silio, biri sonra tekrar değiştirio; hiç uğraşmayayım dedim. Eksik yer varsa ekleyin, yanlış yazdıysam mazur görün -e bi de düzeltin :) 2 gün sürer mi yaw bi madde yazmak :/ Sağlıcakla, Onur --`NeRVaLsevgili nerval; 18:59, 16 Aralık 2006 (UTC)

Ansiklopediye uygun sıfat önerisi:

Vikipedi simgesinin altında her maddenin adının altında, bu maddede vs. "özgür ansiklopedi" diye yazılmış. Ben bu sözcüğe ingilizce'deki "free" sözcüğünden çok ingilizce'de tam karşılığı bulunmayan imece sözcüğünü yerinde görüyorum. Bu eski sözcüğü herkes bilir, bizim viki'de yaptığımız da bu değil midir? imece usulüyle maddeler ekleniyor/genişletiliyor. Bu sözcük bence vikinin felsefesini tek başına anlatıyor. Sitenin logosunun altında ve madde başlıklarının altında yazan ifadenin aşağıdakilerden biri olmasını taleb ediyorum:

  • Vikipedi, imece ansiklopedi
  • Vikipedi, imeceli ansiklopedi
  • Vikipedi, imece yöntemli ansiklopedi
  • Vikipedi, imece usulü ansiklopedi
  • Vikipedi, imece tarzı ansiklopedi
  • ...

Örnekler çoğaltılabilir. Birincisinin ve sonuncusunun kulağa hoş geldğini düşünüyorum. Genelde maddelerin İngilizce wikipedia'dan devşirilerek ya da çevrilerek eklendiğini/genişletildiğini görüyorum. Buna karşı değilim ama yapılmaması daha başarılı olurdu. Kendi katkılarımı olabildiğince bu yöntemden uzak yapmaya çalışıyorum. Ansiklopedinin özgün olması onu daha başarılı kılar diye düşünüyorum. Bu sıfat durumu da özgünlük adına bir adım. İngilizce'de "collective work" demek biraz garip durduğu için "free" denmiş. Bizde bu kavramı karşılayan tek bir sözcük olması nedeniyle şanslı sayılırız. Yorumlarınızı bekliyorum. Saygılar--OktayD 12:48, 3 Şubat 2007 (UTC)


Sayin OkyatD, yazdiklariniza katiliyorum, bir dil bilimci titizligi ile konuya yaklasmissiniz, dedikleriniz vikipedi'ye ne kadar hkim oldugunuda gosteriyor. Buradaki en buyuk engel, vikipedi olusumunun kokeninin ingilizce wikipedia olmus olmasi, malum oradaki free kelimesinin altinda sizin dediginiz manalar yapmakla beraber, ozgurlukler ulkesi diye isim yapmis bir ulkedende (land of freedom) boyle bir isim beklemek normal olsa gerek. Bununla beraber, dediklerinize katiliyorum, ve vikipedi gibi Turk toplumunda henuz genel katilim gorememis bir yapilanma icinde, insanlarin anladigi dilden bir baslik atilmasi cok daha dogru olur. Eksi sozluk boyle bir basari ornegi olarakta hatirlanabilir. Saygilar Bamtelim 13:10, 3 Eylül 2010 (UTC) Bamtelim
Vikipedi'nin "özgür" bir ansiklopedi olduğuna katılmıyorum -ki "özgür" kelimesinin bir ansiklopedi için kullanılabileceğinden emin değilim ve kullanılırsa da nasıl kullanılacağını bilemiyorum- bu Vikipedi'nin kendi iddiası olmakla birlikte Vikipedi kendi iddiasında özgür ve tarafsız olamadığı için Vikipedi'nin "özgür"lük sıfatını taşıma yetisi olmadığını düşünüyorum. 212.253.112.39 13:03, 19 Mart 2017 (UTC)
Özgür sizin için ne ifade ediyor bilmiyorum... Fakat TDK ile aynı bilgilerin ve daha fazlasının yer aldığı vikisözlük üzerinde özgür kelimesinin anlamına bakabilirsiniz. Bununla birlikte dünyada çok sayıda aynı tür olarak yaşadığımıza göre, özgürlüğün hiçbir zaman sınırsız olmadığını da unutmamak gerekir. (wikt:özgür) --İnceleme Elemanı (mesaj) 13:18, 19 Mart 2017 (UTC)

Talep

KORUMA KALDIRILSIN!!!!!!!!!!!!!! koruma kaldırılsın her düşünce bari vikide yer bulsun. KORUMA HEMEN KALDIRILSIN. DÜŞÜNCELER BURDA ÖZGÜRLEŞSİ.

Arkadaşlar ben bu vikipedi'ye üye olamıyorum. Yani kendi kişisel sayfamı falan yapamıyorum. Bana yardımcı olabilecek var mı? Lütfen bana mesaj atsın--YoungOttoman 15:21, 18 Mart 2007 (UTC)

Cevap Cevap Vandalizm suçundan dolayı süresiz engellenmişsiniz YoungOttoman. Bu yüzden söylediklerinizi yapamıyorsunuz. Ahmet Mert Götürler (mesaj) 09:10, 16 Eylül 2014 (UTC)

Vikipedi türkiye olarak türk kültürü ,tarihi ,türk milleti üzerine yazılmış bunca eksik sayfa bulunması kimi sayfalarda aşağılayıcı ifadelere yer verilmesi vikipedinin tarafsız doğrunalanabilir bakış açısına zarar vermektedir.Vikipedi türkiyede başarılı işler yapmak istiyorsa daha saygılı yaklaşımlar tarafsızca ve yabancı kaynaklar kadar yerli kaynaklarada yer vermesi gerekmektedir.

Eleştiri, tarafsızlık ve doğrulanabilirlik

  • Merhabalar,

Elbette eleştiri sitelerine, yayınlarına vb. bu maddede yer vereceğiz. Fakat tarz çok önemli. Şu ifade:

"Yönetim Eleştirleri: Tartışma sayfalarında yöneticilerinin fevkalade kaba oldukları gözlemlenmektedir. Taslak halindeki maddeleri bilinçsizce sildikleri bu yüzden silici takım veya vandal olarak algılandıkları gözlemlenmektedir"

Hiçbir Vikipedi maddesinde yer almamalıdır zira a) taraflıdır yani tarafsızlık kuralının ihlâlidir, ve b) doğrulanabilir değildir: sonunda bir kullanıcı mesaj sayfası kaynak olarak gösterilmiştir oysa Vikipedi maddelerinde kullanılan her atıf, eleştiri veya yorum, eğer maddeye dahil edilebilecek cinstense, mutlaka 3. parti tarafsız, güvenilir, çoklu (yani birçok) kaynaktan doğrulanabilir olmalıdır - bu ifade bu gerekliliği sağlayamamakta ve dolayısıyla doğrulanabilirlik kuralını ihlâl etmektedir.

Bunun dışında "Tehditlerle bir yönetime yakışmayan tavırlarından dolayı google da bir eleştiri sitesi oluşturulmuştur." ibaresinin doğrudan taraflı bir yorum olması kullanılabilir olmaması anlamına gelmektedir, çıkarılmalıdır.

Son birkaç ayda çeşitli çevrim içi platformlarda Vikipedi'nin madde sayısının çok kısa bir süre içerisinde çeşitli taslak girişleriyle arttırılmasına karşı birçok eleştiri gelmiştir. Buna da değinmemiz iyi olur ancak herhangi bir kaynak şu an bulamadığım için buna dair bir ibare eklemiyorum; madde ile ilgilenen arkadaşlar araştırırlarsa iyi olur. Pek tabii ki kaynak tanımımız sebebiyle kaynak olarak kullanamayacağımız Ekşi Sözlük'ün Vikipedi ile ilgili girdisi bahsettiğim madde sayısı artışına dair birçok eleştiri ile dolu. Sanırım bu konuda bir çevrim içi teknoloji yazarı da bir yazı kaleme almıştı...

Sonuçta her türlü eleştiriye, her türlü konuda, kayda değer oldukları sürece, yer vemeliyiz, verdik, vereceğiz. Bununla birlikte bu tip hassas hususlarda ifadelere azami oranda dikkat etmeli, saldırgan, taraflı veya yorumsal bir üslûp kullanmaktan kaçınmalıyız. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 07:44, 19 Ağustos 2007 (UTC)

100.000

herkeze hayırlı olsun. wikipediyi 100000+ olan diller arasına sokabilmişiz. yayında ve yapımda herkeze teşekkürler :D


masallah...Bamtelim 13:13, 3 Eylül 2010 (UTC)

Wikipedia - Vikipedi ayrımı

Wikipedia ile Vikipedi iki ayrı kavram sanıyorum. flu | mesaj 10:35, 11 Şubat 2008 (UTC)

Wikiedi mi, Wikipedia mi?

Bilmiyorum, sizin disinizda Wikipedia'ya Wikipedi, Wikiedi, Wikikedi w.b. diyen var mi? Niye bunu yaptiginizi pek anlamis degilim. 269 dildeki Wikipedia sizde olmus Wikipedi. Hic de hos degil, sakasi bile nahos. Özel isimlerin degistirilemeyecegini bilmekte fayda var sanirim. Her seye ragmen verdiginiz emek icin tesekkürler. saygilar, sevgiler...

  • yanılıyorsunuz.. wikipedia'yı kendi dilinde yazıp söyleyen epeyce viki var. wikipediya, vicipaedia, wikipedija, vikipediya.. --ki bl 06:47, 17 Ocak 2011 (UTC)

this

makalenin icerigi yalnizca this olmaliydi belki de :) Ozgun 16:14, 9 Şubat 2011 (UTC)

Vikipedi SM olmali

Dikkatimi ceken bir husus simdiye kadar hicbir dilde Vikipedi maddesi SM olmamis. Turkce Vikipedi maddesi SM olarak bir ilk olabilir ;) Yakamozlar 17:20, 16 Şubat 2011 (UTC)

<!--lütfen -dir eklemeyiniz-->

Ben girizgahtaki bu ibareye takıldım merakımdan soruyorum, sebebini bilmediğimden. Neden böyle bir ibare var? :) --Stultiwikiabana yaz 13:44, 17 Haziran 2014 (UTC)

Yani lütfen "ansiklopedisidir olarak değiştirmeyin ifadeyi.VP:BEK--İyi Vikiler.Ayrıntılı Bilgi#ileti 13:47, 17 Haziran 2014 (UTC)
Onu anladım fakat neden değiştirilmemesi isteniyor onu anlamadım, VP:BEK'te göremedim sebebini? :/ --Stultiwikiabana yaz 13:57, 17 Haziran 2014 (UTC)
Bu sorunuz üzerine ufak çapta bir araştırma yaptım ve bulduklarım şöyle: Yardım:Sayfa nasıl yazılır (biçem) sayfasının "Giriş paragrafları" başlığının en altında şöyle bir ifade yer almakta: Viki alışkanlıklarından birisi de giriş cümlelerinde -dır, -dir gibi isimden fiil üreten eklerin kullanılmamasıdır. Fakat Vikipedi:Vikipedi sözlük değildir sayfasının "Problemlerin idaresi" başlığında ise şöyle bir ifade geçiyor: Vikipedi bir sözlük olmadığı için tanım cümlesi yüklemsiz (Örnek: "Köpek, Canis Lupus ikili adına sahip bir hayvan.") yazılmamalıdır. Tartışmalarda da kesin bir sonuca ulaşılamamış. --SiLveRLeaD mesaj 10:30, 23 Haziran 2014 (UTC)
Ben tespit edememiştim "Biçem"de, çok teşekkür ederim. Diğer bulguyla beraber değerlendirilince üzerine konuşulması gereken bir konu olduğu anlaşılıyor. Ama şimdilik cevabımı aldım, topluluk başka konularla çok meşgul ve yorgun; bunu şimdilik tartışma konusu yapmayalım ama kısaca fikrimi belirteyim: Bence bu tarz yöndendirici bir ibarenin bulunması yersiz, burada bu türlü değişiklik yapılması Vikipedi'ye hiçbir zarar vermez. İkinize de sevgiler, çok kolay gelsin. --Stultiwikiabana yaz 10:42, 23 Haziran 2014 (UTC)

Soru

Hiç dil eklenmemiş sayfalara nasıl dil ekliyoruz? --Nekodancer (mesaj) 11:57, 1 Nisan 2015 (UTC)

Kaynakça

Notlar başlığı var, evet. Oraya birisi {kaynakça} yazmış ama zaten kaynakça diye bir bölüm var(!) ve oraya {kaynakça} eklenmemiş. Çok garip... --Nekodancer (mesaj) 12:00, 1 Nisan 2015 (UTC)

Wikipedia/Vikipedi'nin mali kaynakları ve yerel/küresel rolü konusu...

1. Maddede, Wikipedia/Vikipedi'nin mali kaynakları mutlaka anlatılmalı diye düşünüyorum. Yani, değirmenin suyu nerden geliyor?

2. Ayrıca maddede, Wikipedia/Vikipedi'nin internet adlı küresel (global) iletişim ağındaki durum ve konumu (state & position), siyasi, kültürel rolü vb. de işlenmeli. Çünkü, Wikipedia/Vikipedi, bir bakıma siyasi bir araç ya da böyle kullanılmaya elverişli.

Saygılarımla. (88.230.1.78 11:39, 4 Aralık 2015 (UTC))

İçerik lisansı

Vikipedi'de içeriğin GNU Özgür Belgeleme Lisansı ile lisanslı olduğu yazılmış ancak bu durum değişti artık Creative Commons Atıf- Paylaşım ile lisanslı. Maddenin İngilizce sürümündeki "Content licensing" bölümü dikkate alınarak düzenlenmesi gerek. Aynı duru Vikipedi:Hakkında sayfasında da var...--Fsandlinux (mesaj) 12:16, 11 Mart 2016 (UTC)

Ticari kâr

Bu şirketin kazancı var.Kazancı giderlerini fazla ise bu şirket kâr amaçlıdır.Eğer bu kâr sosyal yardım için kullanıyorsa ticari kâr amacı yoktur. Şirketin acilen kârını nereye harcadığını açıklamlı aksi takdir de ticari kar ibresini evet olarak değiştirmelidir. HakanErsoy (mesaj) 16:59, 3 Eylül 2016 (UTC)

Korunma Hatası

Bu sayfa korumaldır yani bir kullanıcı bu konuyu değiştiremez,konuya ekleme ve çıkarma yapamaz.Bu sayfanın korunumu Vikipedi ilkelerine aykırı bir tutumdur.Bu vikipedi sevenler için çok üzücü bir durumdur(özellikle benim için)Bu olaya acil bir çözüm getirmelidir,vandalistlerle bırakında vikipediyi oluşturan bizler savaşalım HakanErsoy (mesaj) 17:06, 3 Eylül 2016 (UTC)