Tartışma:Ahmedî

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Ahmedî’nin doğum ve ölüm yeri kesin olarak bilinmiyor doğum ve ölüm yeri hakkında farklı görüşler var. Vikipedi’nin Tarafsız Bakış Açısı politikası diyor ki; “Bir konuda farklı görüşler varsa farklı görüşlerin hiçbirine yersiz bir öncelik verilmemeli ya da doğru olarak gösterilmemelidir”; “En popüler bakış açısının ya da orta yol bir görüşün doğru olduğuna dair bir açıklama yapılmamalıdır.

Yukarıdaki açıklamaya göre şu ifadeyi tarafsız bakış açısı politikasına aykırı bularak çıkardım:

Çoğu kaynakta Germiyanlı olarak belirtildiği için Kütahya'da veya Uşak’ın Sivaslı Köyü'nde doğmuş olabileceği kuvvetlidir.

“Peştamal” hikayesine ilişkin tevatürü içeren ifadeyi de tarafsız bakış açısına uygun olması için (“kimi kaynaklarda .....Germiyanlı olduğu iddiasının daha kuvvetli olduğu öne sürülmüştür” şeklinde) değiştirdim; ancak kaynak eklenmesi gerekli.

Ayrıca;

İslâm Ansiklopedisi Amasya'da doğduğunu ve orada öldüğünü yazar” ifadesini çıkardım çünkü burada kaynak uygun bir şekilde verilmemiş. Belirtilenin hangi “İslam Ansiklopedisi”nin hangi maddesi olduğu belli değil. Eğer Türk Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nin yayınladığı İslam Ansiklopedisi’nden bahsediliyorsa, orada Ahmedî maddesinde şairin Amasya’da öldüğü yazıyor, ama Amasya’da doğduğuna dair bir bilgi yok (ilgili maddeye çevrimiçi erişim mümkün, maddenin kaynaklarında bağlantı adresi mevcut)

"Müntahab-ı Şifâ adlı eserinde hıfzı sıhhate dair faydali malumat vardır.” ve "Kitabürrevayih ismindeki manzum eseri de Fatih Kütüphanesi'ndedir.” Cümlelerini çıkardım. Kimi kaynaklarda Ahmedî’ye atfedilen bu eserler Ahmedî’ye ait oldukları kanıtlanamamış yahut isim benzerliğinden ya da yanlış adlandırılmasından dolayı başkasına ait olduğu tespit edilmiş eserlerdir. Aynı gerekçeyle Esranâme de eser listesinden çıkarıldı. “Atfedilen eserler” alt başlığını ekleyerek bu eserlerden bahsedildi.

Uzunçarşılı’nın Kütahya Şehri kitabını kaynak göstererek yazılmış “Meşhur Şeyhî Sinan'ı Ahmedî yetiştirmiş ve Şeyhî şiirde üstadını geçmiştir” cümlesinde Şeyhi’nin şiirde üstadını geçtiği ifadesini çıkardım. Bu bilgi verilecekse farklı görüş açısı var mı araştırıp onları da eklemek gerekir ancak Ahmedi maddesi zaten Ahmedi’nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi vermek için; iki şairin şairliğini kıyaslama için uygun yer değil.

Yukarıdaki değişiklikler hakkında farklı düşünenler varsa tartışma sayfasında tartışarak değişiklik yapılmasını öneriyorum.--Başak (mesaj) 13:45, 19 Ekim 2015 (UTC)