Tartışma:Çaka Bey

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Nanahuatl tarafından 5 ay önce Kuz Beg başlığına
Eski seçkin maddeÇaka Bey, eski bir seçkin maddedir. Maddenin aşağıdaki aşama geçmişindeki bağlantılardan onun ilk adaylık sayfasını ve neden bu statüsünü kaybettiğini bulabilirsiniz.
Anasayfa ödül Bu madde 39. Hafta 2013 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.

Telif nedeniyle silinecek resim çıkartıldı. Türk deniz kuvvetlerinin resmi sitesinden aldığımı belirtmiştim. Silahlı kuvvetlerin sitesinde yayınlanan bir resim kamu malı değil midir? Deniz Kuvvetleri sitesinde resmin adresi --BIYIKLI 00:28, 27 Kasım 2006 (UTC)

İlk Türk Amirali (?)[kaynağı değiştir]

Çaka beyin ilk Türk amirali olduğunu söylemek biraz iddialı bir bilgi olmuş. Türkler Çin denizinde milattan önce de denizcilik yapmışlar. Çaka beyin Anadolu'daki ilk Türk amirali olduğu bile tartışmaya açıktır. Çaka beyin önemi Anadolu Türkmen beylikleri döneminde kimsenin giremediği denizcilik işine girmiş ve başarılı olmuş olmasıdır.Bu imzasız yazı 95.14.103.117 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Kaynak lazım Çin Denizi'ndeki denizcilik faaliyetleri için. İlk donanmayı oluşturduğu için ilk "amiral" deniyor bildiğim kadarıyla. Türk Deniz Kuvvetlerinin kuruluş yılı da zaten İzmir'i aldığı ve 40 parçalık donanma hazırlattığı yıl olan 1081 kabul ediliyor.--RapsarEfendim? 15:46, 5 Şubat 2013 (UTC)

Hangi Saray?[kaynağı değiştir]

İlk paragrafda şöyle deniyor: "1071 yılı sonrasında Anadolu'ya yapılan Selçuklu akınlarına katılan ve Bizans İmparatorluğu'na esir düşen Çaka Bey, 1081'de saraydan ayrıldı." Bahsedilen hangi saray? Madem esir düştü, esirlikten nasıl kurtuldu? Esirlikten kurtulmak için ya kaçmak ya da salıverilmek gerekmez mi? "Ayrılmak" fiili, esir düşme sonrası için kullanılmamalı diye düşünüyorum. AMS ileti 17:20, 13 Eylül 2016 (UTC)

Alt kısımda detaylı anlatım var, giriş kısmı özet niteliğinde olmalı. Ancak dediğinizde haklısınız, bir muğlaklık söz konusuydu. Elimden geldiğince düzeltmeye ve daha açık anlatıma kavuşturmaya çalıştım.--RapsarEfendim? 17:26, 13 Eylül 2016 (UTC)
Güzel olmuş, teşekkürler. AMS ileti 12:10, 14 Eylül 2016 (UTC)

Kuz Beg[kaynağı değiştir]

Kendisi 17. yy da yaşamış olan Ali Ağa'nın soyundan gelir.Ayrıca kendisi Foça Kozbeyli Köyü'nün kurucu atası olarak tanınır.Soyu tartışma konusudur. Ama genel tanı Bağdat Seferi'ne maddi ve Askeri yardım eden Çitak Abdülkerim Ağa üzerinedir. IV.Murad hayır anlamında Ali Ağa yöresini ona vaad etmiştir.İşte Kuz Beg de oğlu Hasan Ağa soyundan geldiği yerel halk tarafından düşünülür.Önceden köy Yolmuç ismi verilen üst kısımdaymış fakar bazı sebeplerle alta bugünkü Kozbeyli'ye taşınmıştır.Kuz Beg köye camii ve kule yaptırmıştır.Kozbeyli de zaten Kuz Beg isminden türediği de yine yerel halk tarafından düşünülmektedir. 195.142.232.189 18.30, 11 Aralık 2023 (UTC)Yanıtla

Kaynak? Nanahuatl? 21.15, 11 Aralık 2023 (UTC)Yanıtla