Su yolu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tayland'ın su yollarından birinde yüzen bir pazar

Ulaştırma alanında taşımacılık, nakliye ve seyahat amacıyla kullanılabilen akarsu ve deniz yolları, su yolu olarak adlandırılmaktadır.[1] Gemi gibi yüzen araçlarla her türlü taşıma faaliyeti yapmak için kullanılır. Su yolları okyanusları, denizleri ve ulaşım imkanı bulunan bazı gölleri kapsar. Kanallar dışında hiçbir mühendislik gerektirmez.

Su yolları, su taşımacılığındaki en önemli ulaşım altyapısıdır ve hem yolcu taşımacılığına (yolcu gemiciliği) hem de yük taşımacılığına (yük gemiciliği) hizmet eden gemicilik için ulaşım ve trafik rotalarıdır.[2] Ayrıca su sporları için de kullanılırlar. Karayolu ve demiryolu ağı ve havayolu ile birlikte su yolları bir ülkenin tüm ulaşım ağını oluşturur. Venedik'teki kanallar (ana su yolu Canal Grande gibi) da gerçek yolların yerine geçen su yollarıdır.

Limanların iç kısımlarda bulunduğu yerlerde, bunlara olarak adlandırılabilecek bir su yolundan yaklaşılır, ancak pratikte genellikle deniz suyu yolu olarak anılır. (örnek olarak Loire Nehri). İç su yolu tâbiri, sadece iç su yolu araçları tarafından kullanılmak üzere tasarlanmış, dolaylı olarak açık deniz gemilerine göre çok daha küçük boyutlarda, gezilebilir nehirler ve kanallar anlamına gelir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Su yolu, tarih öncesi çağlardan beri insan faaliyetinin önemli bir parçası olmuştur ve deniz taşıtlarının su kütlelerinden geçmesine izin vermiştir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve dünyadaki bilinen en eski su yolu sistemi olan Büyük Kanal, dünyanın en büyük ve en kapsamlı inşaat mühendisliği projesi olarak kabul edilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 
  2. ^ Gabler Wirtschaftslexikon. 19. Auflage. Wiesbaden [Heidelberg]: Springer Gabler. 2019. ISBN 978-3-658-19570-0. 
UNECE European Waterways Map
Su yollarını sınıfa göre ayıran Avrupa su yolu ağı