Siborg Vakfı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Siborg Vakfı (İngilizce: Cyborg Foundation), 2010 yılında Moon Ribas ve Neil Harbisson tarafından kurulan kâr amacı gütmeyen bir organizasyondur.[1] Vakıf, teknolojinin insan vücuduna uyarlanarak yeni duyu ve algıların yaratılması ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmaktadır. Aynı zamanda yeni projelerin araştırılması, oluşturulması ve tanıtılması için bir platform görevi görmektedir. Vakıf, ilk başta Barselona'da bulunan Tecnocampus Teknoloji Kampında bulunuyordu. Daha sonra ise New York şehrine taşındılar. Dünya çapında çeşitli kurumlar, üniversiteler ve araştırma merkezleri ile birlikte işbirliği yapmaktadırlar.

Siborg Vakfı
Kuruluş2010
KurucuMoon Ribas
Neil Harbisson
Kuruluş yeriBarselona

Amaçları; insanların siborg olmaları konusunda yardımcı olmak, insan vücudunun bir parçası olarak sibernetiğin kullanımını teşvik etmek ve siborg haklarını savunmaktır. Görme engelli topluluklarına siborg antenleri bağışladılar ve görme engelli çocuklara renk algılarını geliştirmelerine yardımcı olmak için renk algılama teknolojisinin kullanımını öğrettiler. Vakıf, sahibi oldukları sibernetik uzantıların birer cihazdan ziyade vücutlarının bir parçası olarak görülmesi gerektiğine inanıyor.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Neil Harbisson ve Moon Ribas Berlin based re:publica 2013 konferansından: "Ekstra Duyularla Yaşam – Nasıl Siborg Olunur?"

Vakfın kurulmasına Neil Harbisson'un dünya çapından siborg olmaya istekli birçok insan tarafından mektuplar ve e-postalar alması sebep oldu. Kuruluşundan beri birçok yenilikçi projeye destekçi olan vakıf, Avrupa, Asya ve Amerika'da bulunan birçok görme engelli topluluğuna siborg antenler yolladı.[2] Eyeborg'u deneyen ilk görme engelli kişi Sabriye Tenberken oldu. Tenberken'in ardından onu Tibet'te bulunan Sınır Tanımayan Braille topluluğunun görme engelli öğrencileri ve Ekvador'daki Sociedad de Ciegos de Pichincha'nın üyeleri izledi.[3]

2010 yılında Tecnocammpus Mataró tarafından düzenlenen Cre@tic Ödülleri'nin genel galibi oldular.[4]

İspanyol film yönetmeni Rafel Duran Torrent, 2012 yılında vakıf hakkında kısa bir film çekti. Film, 2013 yılında Sundance Film Festivali'nin Focus Forward Film Yapımcıları yarışmasında Jüri Büyük Ödülü'nü kazandı.[5]

Ortakları ve Yaptıkları İş Birlikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Vakıf, 2016 yılında; Parsons Tasarım Okulu, The New School, Sensorium Works ve Pioneer Works ile birlikte vakfın vücudun bir parçası olarak sibernetiğin kullanımını destekleme misyonunu ilerletmek için bir siborg tıpta uzmanlık programı olan Cyborg Futures 8 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'i başlattı.[6]
  • Ekvador başkanı Lenin Moreno, hükümetinin yeni duyu organları oluşturmak için Cyborg Vakfı ile işbirliği yapacağını açıkladığından beri Ekvador ile birçok konuda işbirliği yapılıyor.[7]
  • 2012 yılında, Brezilya'da bulunan Pernambuco Üniversitesi ile yeni sibernetik uzantılar icat etmek adına bir ortaklığa girdiler.[8]
  • 2016 yılında, Mesa & Cadeira 16 Şubat 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ile birlikte bir grup insan (bir diş cerrahı, birçok mühendis ve bir psikolog olmak üzere) vakıf için web sitesi ve yepyeni bir kimlik olan “Design Yourself(Türkçe: Kendini Tasarla)”i yarattı. Grup, teknoloji ile insanlar arasındaki ilişkiyi inceliyor ve siborg olma yolu ile insanlığın duyuları ile yeteneklerini genişletmesini sağlamaya çalışıyor. Grup ayrıca iletişim kurmak için mors kodunu kullanan ve Bluetooth ile iletişime geçebilen bir diş implantı geliştirdi. Transdental İletişim Sistemlerinin ilk gösterimi Sao Paulo'da yapıldı.[9]

Siborg Hakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Vakıf, 2014 yılında Avrupa Birliği Robotik Kanunlar Komisyonunda yer almaya başladı.[10]

2016 yılında, elektronik sivil haklar ve sivil özgürlükler araştırmacısı Rich MacKinnon ile birlikte Sout by Southwest film festivalinde Siborg İnsanlık Hakları hakkında bir liste yayınladılar.[11] Bu liste, siborg sivil özgürlüklerinin tanımlanması, savunulması ve siborg bedenlerin kutsallığı adına oluşturuldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Nace una fundación dedicada a convertir humanos en ciborgs". La Vanguardia (İspanyolca). 28 Şubat 2011. 26 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  2. ^ "Görme için Cyborg teknolojisi(İspanyolca: Tecnología ´cyborg´ para la visión)". 27 Ekim 2011. 8 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  3. ^ PERÚ, NOTICIAS EL COMERCIO (1 Mart 2011). "Una fundación se dedica a convertir humanos en ciborgs | TECNOLOGIA". El Comercio Perú (İspanyolca). 1 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  4. ^ "Cyborg Vakfı, Cre@tic ödülü sahibi oldu(İspanyolca: La Fundació Cyborg s'endú el primer premi dels Cre@tic)". 16 Nisan 2011. 16 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  5. ^ Kilday, Gregg; Kilday, Gregg (22 Ocak 2013). "Sundance 2013: Rafel Duran Torrent wins Focus Forward Filmmaker Competition Grand Jury Prize". The Hollywood Reporter (İngilizce). 6 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  6. ^ hu, jane c (25 Ekim 2017). "Sense Hacking: The Real-Life Cyborgs of the DIY Augmentation Scene". Medium (İngilizce). 22 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  7. ^ "Gobierno impulsará plan para no videntes- Noticias de Cuenca - Azuay - Ecuador - Eltiempo de Cuenca". web.archive.org. 3 Ağustos 2016. 3 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  8. ^ "Primeiro ciborgue do mundo estará nesta quarta na UPE | Últimas notícias | Diario de Pernambuco - O mais antigo jornal em circulação na América Latina". web.archive.org. 12 Mayıs 2012. 12 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  9. ^ "Siborg Vakfı web sitesi". 6 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  10. ^ "RoboLaw". www.robolaw.eu. 24 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  11. ^ "In Defense of Cyborg Civil Rights". SXSW 2021 Schedule (İngilizce). 25 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021.