Scamorza

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Scamorza
Scamorza
Menşe ülkeİtalya
BölgeGüney İtalya
Süt kaynağıİnek
PastörizeEvet
DokuElastik, lifli
Eskime süresi36 hafta
SertifikasyonPAT

Scamorza, İtalya kökenli bir peynirdir. Genellikle inek sütünden elde edilmekte olup laktozun laktik asite dönüştürülmesi yoluyla asitliğin gelişmesine izin vermek için taze lorun kendi peynir altı suyunda birkaç saat olgunlaştığı bir pasta filata ("uzatılmış lor") peyniridir. Zanaatkar peynir üreticileri genellikle peyniri yuvarlak bir şekle sokar ve daha sonra kütlenin etrafına üstten üçte bir mesafeye kadar bir ip bağlar ve kuruması için asarlar. Ortaya çıkan şekil armuta benzer. Buna bazen peyniri "boğmak" denir. Peynir, füme edilmedikçe genellikle beyazdır. Fümelendiğinde rengi badem olup iç kısmı daha hafiftir.

Çoğu yemekte mozzarella yerine scamorza kullanılabilir,[1] ancak ortaya çıkan tat çok daha güçlü ve daha baskın olabilmektedir. Pişirme sırasında daha iyi eridiği bilinir. Füme çeşidinin (scamorza affumicata) kullanılması, mozzarella yerine belirgin bir arka plan aroması katmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fletcher, Janet (24 Ağustos 2006). "Italy's scamorza is smoky stand-in for mozzarella". The SF Gate. Hearst Communications Inc. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2024.