İçeriğe atla

Nordik Pasaport Birliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nordik Pasaport Birliği İzlanda, Norveç, Danimarka, İsveç ve Finlandiya'yı içerir.

Nordik Pasaport Birliği İskandinav ülkeleri arasında İskandinav pasaport kontrolü anlaşmasına dayanan ve ülke vatandaşlarının pasaport göstermeden ülkeler arasında serbestçe seyahat edebilmesini içerir. Anlaşma Faroe Adaları ve Grönland için uygulanmaz. 1954 yılında Danimarka, İzlanda, İsveç, Finlandiya ve Norveç (Jan Mayen ve Svalbard için uygulanmaz) tarafından imzalandı.

Nordik Pasaport Birliği 2001'deki anlaşma ile yürürlüğe giren Avrupa Birliği Schengen iş birliği içinede bir ölçüde düştü. İzlanda ve Norveç Avrupa Birliği'nin bir üyesi olmamasına rağmen, Schengen Antlaşmasına dahil oldular.

2015'ten itibaren sınır kontrollerinde geçici değişiklikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasım 2015'te İsveç ve Norveç, Avrupa'daki göçmen krizi nedeniyle geçici sınır kontrolleri başlattı ve tüm uluslararası havayolları ve feribotlara kimlik belgelerinin kontrol edilmesi zorunluluğu getirildi. 4 Ocak 2016'dan itibaren İsveç, otobüs ve tren taşıyıcılarının Danimarka-İsveç sınırının Danimarka tarafında kimlik kontrolleri yapmasını şart koşarken, İsveç tarafındaki sınır kontrollerini hâlâ elinde tutuyor.[1] Bu kontroller, Schengen müktesebatının III. başlığında belirtilen[2] Schengen bölgesi içinde bu tür taşıyıcı sorumluluklarını yasaklayan kuralları ihlal ettiği için ağır bir şekilde eleştirildi ve daha sonra olası resmi yaptırımlardan kaçınmak için 4 Mayıs 2017'de İsveç hükümeti tarafından kaldırıldı.[3] Sınırda, seyahat eden kişinin pasaportunu (ve gerekirse uygun Schengen vizesini), AB/AEA ulusal kimlik kartını veya Kuzey Avrupa sürücü belgesini[4] ibraz etmesi gerekecektir. Ancak, bankalar veya İsveç Vergi Dairesi tarafından verilen kimlik kartları gibi İskandinav ülkelerinde tanınan kimlik kartları kabul edilmemektedir.[5]

Avrupa Komisyonu, sürenin her uzatılmasında iç sınırlarda devam eden geçici sınır kontrolleri konusunda düzenli olarak bilgilendirilmiştir. COVID-19 pandemisi sırasında Norveç, Danimarka, Finlandiya ve İsveç'te geçici sınır kontrolleri uygulanıyordu.

Ocak 2024 itibarıyla Norveç, Danimarka ve İsveç'te geçici sınır kontrolleri (İskandinavlar arası) hâlâ yürürlüktedir. Odak noktası Danimarka'dan İsveç ve Norveç'e varıştır.

Ayrıca bakın[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Migrant crisis: Sweden border checks come into force - BBC News". Bbc.com. 4 Ocak 2016. 3 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2016. 
  2. ^ "Schengen acquis". EUR-Lex. European Union. 22 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2019. 
  3. ^ "Läget för Öresundspendlarna lättar - svenska regeringen slopar kritiserade id-kontroller". Svenska YLE. 23 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2019. 
  4. ^ "Tillfällig gräns- och id-kontroll - Aktuellt". Polisen.se. 9 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2016. 
  5. ^ "Øresundsbron". Oresundsbron.com. 27 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2016.