Monotrematum

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Monotrematum sudamericanum

Monotrematum sudamericanum, Arjantin, Patagonya'daki Paleosen (Peligran) Salamanca Formasyonu'nda soyu tükenmiş bir tek delikli türüdür.Okyanusya dışında bulunan tek tek deliklidir. Türün yaklaşık 60 milyon yıl öncesinde tükenmiş olduğu tahmin ediliyor[1]

Taksonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

1992'de tanımlanan ve tek delikliler takımına atanan türdür. Şu anda cinsin bilinen tek türüdür. Araştırmacılar; bu türün fosillerini ilk olarak 1975 yılında Avustralya'da keşfedilen ornithorhynchid familyasına mensup, tek deliklilerin atası olan Obdurodon'un fosilleri ile karşılaştırdı.

Monotrematum sudamericanum sadece iki alt ve bir üst ornitorenk benzeri diş fosili ile bilinmektedir. Avustralya kökenli olmayan bilinen tek ornithorhynchid türüdür. Kıta ve yaştan başka olarak temel fark, boyutudur: Monotrematum'un dişleri Obdurodon türündekilerin dişlerinin yaklaşık iki katıdır. M. sudamericanum'un dişleri şu anda her ikisi de Arjantin'de bulunan Museo de La Plata ve Museo Paleontológico Egidio Feruglio müzelerinin koleksiyonlarında yer almaktadır.

Pascual'a göre, "Merkez bölgedeki korunmuş diş minesi, tepe deseninin Obdurodon'unkiyle neredeyse aynı olduğunu gösteriyor. Ön ve arka lobları ayıran tepenin dil ve çene taraflarını birbirine bağlayan bir vadi ile arkadan ayıran, ön tarafı daha geniş olan iki V şekilli lobdan oluşur."

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Monotrematum". 23 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Diğer kaynaklar için lütfen sayfanın İngilizce versiyonuna bakınız.