Kurumsal arama

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kurumsal arama, büyük ölçekli işletmelerin iç ve dış verilerini etkin bir şekilde aramalarını ve erişmelerini sağlayan bir bilgi yönetimi çözümüdür.[1] Bu çözüm, farklı veri kaynaklarından (örneğin, belgeler, e-postalar, veritabanları, web siteleri) verileri toplar, indeksler ve kullanıcıların hızlı ve doğru bir şekilde aramasını sağlar. Kullanıcılar genellikle bir arayüz aracılığıyla bu verilere erişir ve arama sonuçlarını filtreleyebilir veya sıralayabilir. Enterprise Search, işletmelerin veriye daha hızlı erişmesini, bilgiyi daha iyi yönetmesini ve iş süreçlerini iyileştirmesini sağlar.[2]

Kurumsal arama, veritabanları ve intranetler gibi birden fazla kurumsal tip kaynaktan gelen içeriği tanımlanmış bir kitle için aranabilir hale getirme uygulamasıdır.

Kurumsal arama, bir kuruluş içindeki arama bilgilerinin yazılımını tanımlamak için kullanılır (ancak arama işlevi ve sonuçları yine de herkese açık olabilir). Kurumsal arama, arama teknolojisini açık web üzerindeki belgelere uygulayan web araması ve arama teknolojisini tek bir bilgisayardaki içeriğe uygulayan masaüstü araması ile karşılaştırılabilir.

Kurumsal arama sistemleri, dosya sistemleri, intranetler, belge yönetim sistemleri, e-posta ve veritabanları gibi çeşitli kaynaklardan gelen veri ve belgeleri indeksler. Birçok kurumsal arama sistemi, koleksiyonlarında yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verileri entegre eder. Kurumsal arama sistemleri ayrıca kullanıcılarına bir güvenlik politikası uygulamak için erişim kontrollerini kullanır.

Kurumsal arama, bir işletmenin dikey aram asının bir türü olarak görülebilir.

Kurumsal arama sisteminin bileşenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir kurumsal arama sisteminde içerik, kaynak havuzundan arama sonuçlarına kadar çeşitli aşamalardan geçer:

İçerik farkındalığı[değiştir | kaynağı değiştir]

İçerik farkındalığı (veya "içerik toplama") genellikle ya itme ya da çekme modelidir. İtme modelinde, bir kaynak sistem arama motoruna bağlanacak ve yeni içeriği doğrudan API'lerine itecek şekilde entegre edilir. Bu model, gerçek zamanlı indeksleme önemli olduğunda kullanılır. Çekme modelinde yazılım, web tarayıcısı veya veritabanı bağlayıcısı gibi bir bağlayıcı kullanarak kaynaklardan içerik toplar. Bağlayıcı tipik olarak yeni, güncellenmiş veya silinmiş içerik aramak için kaynağı belirli aralıklarla yoklar.

İçerik işleme ve analiz[değiştir | kaynağı değiştir]

Farklı kaynaklardan gelen içerik, XML, HTML, Office belge biçimleri veya düz metin gibi birçok farklı biçime veya belge türüne sahip olabilir. İçerik işleme aşaması, gelen belgeleri belge filtreleri kullanarak düz metne dönüştürür. Geri çağırma veya kesinliği artırmak için içeriği çeşitli şekillerde normalleştirmek de sıklıkla gereklidir. Bunlar arasında stemming, lemmatization, synonym expansion, entity extraction, part of speech tagging sayılabilir.

İşleme ve analizin bir parçası olarak, içeriği temel eşleştirme birimi olan belirteçlere bölmek için belirteçleştirme uygulanır. Büyük/küçük harfe duyarlı olmayan arama sağlamak için belirteçleri küçük harfe normalleştirmek ve daha iyi geri çağırma sağlamak için aksanları normalleştirmek de yaygındır.

İndeksleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Elde edilen metin, belgenin tam metnini saklamadan hızlı aramalar için optimize edilmiş bir dizinde saklanır. Dizin, derlemdeki tüm benzersiz kelimelerin sözlüğünün yanı sıra sıralama ve terim sıklığı hakkında bilgi içerebilir.

Sorgu işleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Kullanıcı bir web sayfası kullanarak sisteme bir sorgu gönderir. Sorgu, kullanıcının girdiği herhangi bir terimin yanı sıra fasetleme ve sayfalama bilgileri gibi gezinme eylemlerinden oluşur.

Eşleştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

İşlenen sorgu daha sonra depolanan dizinle karşılaştırılır ve arama sistemi eşleşen kaynak belgelere atıfta bulunan sonuçlar (veya "isabetler") döndürür. Bazı sistemler belgeyi indekslendiği şekilde sunabilmektedir.

Literatür taraması[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurumsal arama, büyük ölçekli organizasyonların bilgi yönetimi ve bilgi erişiminde kullandığı önemli bir teknolojidir. Kurumsal arama sistemleri, genellikle işletmelerin içindeki veya dışındaki çeşitli veri kaynaklarından bilgi toplamak, depolamak, indekslemek ve erişilebilir hale getirmek için kullanılır. Bu sistemler genellikle belgeleri, e-postaları, veritabanlarını, web sitelerini ve diğer veri kaynaklarını tarar, indeksler ve arama sorgularına yanıt verir. Kurumsal arama, çalışanların bilgiye daha hızlı ve etkili bir şekilde erişmesine olanak tanırken, işletmelerin verimliliğini artırabilir ve karar alma süreçlerini destekleyebilir. Kurumsal arama sistemlerinin tasarımı ve uygulanması, bilgi yönetimi, bilgi erişimi, veri analitiği ve yapay zeka gibi disiplinleri bir araya getirerek karmaşık ve özelleştirilmiş çözümler gerektirebilir. Bu nedenle, kurumsal arama alanı, bilgi teknolojileri ve işletme yönetimi alanlarında çalışanlar için önemli bir araştırma ve uygulama alanı olarak dikkat çekmektedir.

Veri Erişimi ve işbirliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurumsal arama, büyük veri setlerinde etkili arama yapmak için gelişmiş arama yönetimi, veri analitiği ve kullanıcı deneyimi gibi özellikleri bir araya getiren bir sistemdir. Bu sistemler, metin madenciliği ve doğal dil işleme gibi teknolojileri kullanarak kullanıcıların hızlı ve etkili bir şekilde istedikleri bilgilere erişmelerini sağlar. Ayrıca, güvenlik ve veri gizliliği önlemleriyle hassas verilere erişimi kontrol eder ve mobil uyumluluk ve kişiselleştirilmiş deneyim gibi özelliklerle işbirliğini artırır.

Gündelik iş hayatına etkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurumsal arama, işletmelerde bilgi erişimini hızlandırır, işbirliğini artırır, yenilik ve inovasyonu teşvik eder, çalışan memnuniyetini artırır ve hataları azaltır. Sonuç olarak, çalışanlar daha verimli, tatmin edici ve başarılı bir iş deneyimi yaşarlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hull, Charlie (2017). "Searching the Enterprise". Foundations and Trends in Information Retrieval. 11: 1-142. doi:10.1561/1500000053.  Bilinmeyen parametre |soyadü1= görmezden gelindi (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ "What is Enterprise Search?". 19 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024.