İçeriğe atla

Güç mühendisliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Elektrik enerjisi sağlamak için kullanılan buhar türbini.

Güç sistemleri mühendisliği olarak da adlandırılan güç mühendisliği, elektrik gücünün üretimi, aktarımı, dağıtımı ve kullanımı ile bu tür sistemlere bağlı elektrikli aparatlarla ilgilenen elektrik mühendisliğinin bir anabilim dalıdır. Her ne kadar alanın büyük bir kısmı üç fazlı AC gücünün (modern dünyada büyük ölçekli güç iletimi ve dağıtımının standardı) sorunlarıyla ilgili olsa da, alanın önemli bir kısmı AC ve DC gücü arasındaki dönüşüm ve uçaklarda veya elektrikli demiryolu ağlarında kullanılanlar gibi özel güç sistemlerinin geliştirilmesiyle ilgilidir. Enerji mühendisliği teorik temelinin çoğunu elektrik mühendisliği ve makine mühendisliğinden alır.

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde bir termal ve pnömatik tesis.

Güç[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktarma hatları gücü şebeke boyunca aktarır.

Güç Mühendisliği, elektriğin üretimi, iletimi, dağıtımı ve kullanımının yanı sıra bir çok ilgili cihazın tasarımıyla da ilgilenir. Bunlara transformatörler, elektrik jeneratörleri, elektrik motorları ve güç elektroniği dahildir.

Enerji mühendisleri şebekeye bağlanmayan sistemler üzerinde de çalışabilirler. Bu sistemlere şebekeden bağımsız güç sistemleri denir ve çeşitli nedenlerden dolayı şebekeye bağlı sistemlere tercih edilerek kullanılabilir. Örneğin, uzak yerlerde bir madenin şebekeye bağlantı için ödeme yapmak yerine kendi elektriğini üretmesi daha ucuz olabilir ve çoğu mobil uygulamada şebekeye bağlantı kesinlikle pratik değildir.