Ertuğrul Camii

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ertuğrul Camii[değiştir | kaynağı değiştir]

Ertuğrul Bey’in Önemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Camii Bursa’da Cumhuriyet Caddesi üzerinde, Geyve Han’ın aşağısında bulunur. Yıldırım Bayezid’in (salt 1389- 1412) en büyük oğlu ve taht varisi olarak bilinen Ertuğrul Çelebi adına yapılmıştır. Aydın sancakbeyi olan şehzade 1398 yılında hayatını kaybetmiştir. Karamanoğulları, Germiyanoğulları, Menteşeoğulları, Aydınoğulları Yıldırımın Beyazid’in Anadolu’da Türk birliğini sağlama politikasına dayanan ve bu amaçla kurulan beyliklerden bazılarıdır. Bu beylikleri Osmanlıya katarak Anadolu’da Türk birliğini sağlamayı hedeflemiştir. Bu amaçla Aydın sancakbeyi olarak şehzade Ertuğrul Bey görevlendirilmiştir. Anadolu’daki güçlü beyliklerden birisi olan Kadı Burhanettin Beyliği ile mücadele ederken Çorum yakınlarındaki Kırkdilim Muharebesi'nde Temmuz 1392 mücadele ederken şehzade Ertuğrul Bey hayatını kaybetmiştir. Naaşı Bursa’ya getirilerek kendi adına yaptırılmış olan bu caminin bahçesine defnedilmiştir.

Camii’nin Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Camii, tarih içinde birçok defa yanarak onarılmış ve değişikliğe uğramıştır. 1855 depreminden de az hasarlı olarak kurtulmuştur. Beden duvarları moloz taş ve tuğla dizileriyle örülmüştür. Dikdörtgen planlı caminin ana ibadet mekânı 9.97 x10.40 metredir. Kuzey cephesinde bulunan kapalı tipteki son cemaat yeri ise 5.00 x10.00 metre boyutlarındadır. Kiremitle örtülü ahşap çatılı ana ibadet mekânında altta ve üstte toplam on sekiz pencere bulunmaktadır. Kaidesi iki sıra tuğla ve moloz taş, gövdesi külaha kadar sıvalı minaresi batı duvarına bitişiktir. Karacabey Çarşısı, Eski Yeni Han, Kazasker Hamamı, altı dükkân ve sekiz odanın bu caminin vakfı olduğu bilinmektedir.[1] [2] [3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Baykal, Bursa ve Anıtları, 107; Bursa Ansiklopedisi, Cilt 2, 661; Kaplanoğlu, Bursa Anıtlar Ansiklopedisi, 53
  2. ^ Türküye Kültür Portalı, “Kültür Envanteri Anıt”, erişim: 17 Mayıs 2024, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/bursa/kulturenvanteri/ertugrul-camii 17 Mayıs 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Bursa Araştırmaları Merkezi, “Bursa Çarşısı’ndaki Dini Yapılar”, erişim 17 Mayıs 2024, https://www.bursaarastirmalarimerkezi.com/bursa-carsisindaki-dini-yapilar/ 17 Mayıs 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.