Emeğin Kurtuluşu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Emeğin Kurtuluşu
Освобождение труда
ArdılRusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi
Kuruluş1883 (141 yıl önce) (1883)
Kapanış1903 (121 yıl önce) (1903)
LiderGeorgi Plehanov
Önemli kişilerGeorgi Plekhanov
Vasily Ignatov
Vera Zasuliç
Leo Deutsch
Pavel Axelrod

Emeğin Kurtuluşu (Rusça: Освобождение труда) ilk Rus Marksist grubuydu. 1883 yılında Georgi Plekhanov, Vasily Ignatov, Vera Zasulich, Leo Deutsch ve Pavel Axelrod tarafından sürgünde Cenevre'de kuruldu. Deutsch 1884'te tutuklanıp Sibirya'ya gönderildiğinde gruptan ayrıldı ve 1888'de Sergei Ingerman katıldı. Grup, Karl Marx'ın pek çok eserinin ilk Rusça tercümesini yayınladı ve dağıttı. Rusya İmparatorluğu'nda siyasetin sol kanadındaki Narodniklerin en büyük düşmanı haline geldi.

Plekhanov tarafından yazılan Rus Sosyal Demokratları için bir programın iki taslağı da grup tarafından yayınlandı. Bu, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (RSDLP) inşası için önemli bir adım oldu. Grup, İkinci Enternasyonal'in Paris'teki ilk kongresinde RSDLP'yi temsil etti.

Rusya'da Emeğin Kurtuluşu, Vladimir Lenin ve diğerleri tarafından 1895'te Saint Petersburg'da kurulan İşçi Sınıfının Kurtuluşu İçin Mücadele Birliği (Союз борьбы за освобождение рабочего класса) adlı ayrı bir grubu etkiledi. Lenin daha sonra Emeğin Kurtuluşunun "Sosyal Demokrat hareketin teorik temellerini attığını ve Rusya'daki işçi sınıfı hareketine doğru ilk adımı attığını" yazdı.

Emeğin Kurtuluşu, Ağustos 1903'te RSDLP'nin İkinci Kongresi sırasında dağıldığını duyurdu.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ (renamed the "Sovyetler Birliği Komünist Partisi")
  2. ^ "Liberation of Labour | Workers' Rights, Socialism & Revolution | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 16 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2024.