Batum Limanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Batum Limanı

{{{başlık}}}
Konum
Ülke: Gürcistan
Yer: Batum, Acara
Detaylar
Sahibi: KazTransOil
İstatistikler
Yıllık kargo tonajı: 700.000 Ton (2013)
Yıllık konteyner hacmi: 100 000 TEU (2013)
Yolcu trafiği: 180,000 (2013)
Web sitesi: www.batumiport.com


Batum Limanı (Gürcüce: ბათუმის საზღვაო პორტი, romanlaştırılmış: batumis sazghvao p'ort'i) Gürcistan'ın en büyük konteyner, feribot ve genel kargo limanıdır. Karadeniz'in güneydoğu kıyısında, Batum şehrinde yer almaktadır. Liman aynı zamanda Kazakistan ve Azerbaycan'daki petrol refinerileri için önemli bir transit limanı olarak kullanılmaktadır. Batum Limanı, çeşitli kargolar, gemiler ve yolcular için müşteri gereksinimlerini karşılayabilmektedir. Liman beş terminalden oluşmaktadır: petrol terminali, kuru yük terminali, konteyner terminali, demiryolu-feribot geçişi ve yolcu terminali. Bu terminaller, yüklerin zamanında ve kaliteli bir şekilde işlenmesini kolaylaştıran ve limanın müşterilerinin gereksinimlerini karşılayan uygun vinçlerle donatılmıştır.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Batum Limanı'nın tarihi Roma İmparatorluğu'na kadar uzanır. Hadrianus döneminde Batum limanı, Roma ticaret ağının en önemli noktalarından biriydi.

Batum limanı coğrafi konumu ve doğal avantajlarıyla geçmişten günümüze kadar önemini korumuştur. Özellikle liman, derin doğal sularda yer aldığı için büyük tonajlı gemileri ağırlayabilir. Ayrıca, limana girmek için kanal geçmeye gerek yoktur, bu da gemi sahiplerinin kanal ücretinden muaf olduğu anlamına gelir. 19. yüzyılın ikinci yarısında küresel ekonomik ağın oluşumunda, Batum limanı yukarıdaki avantajları sayesinde 1878-1885 yılları arasında "Porto-Franco" (serbest liman) statüsüne kavuşmuştur. Batum şehrinin ve limanın gelişmesindeki en önemli faktör, Bakü'den Batum'a demiryolu ile taşınan petrol olmuştur. Petrolün rafinasyonu ile birlikte artan çeşitli talepler, şehrin altyapısının iyileştirilmesine de yol açmıştır. Bu durum, 1900 yılında dünyanın ilk petrol boru hatlarından biri olan Bakü-Batum boru hattının inşa edilmesiyle de ortaya konmuştur.

Cambridge Enerji Araştırma Ortakları başkanı Daniel Yergin, "The Prize" adlı kitabında limanın coğrafi konumu ve avantajları sayesinde ilk petrol sevkiyatının Batum limanından Murex tankerıyla 1892 yılı Ağustos ayında yapıldığını, aynı yılın 22 Ağustosunda ise bu tankerın Süveyş Kanalı'nı geçen ilk tanker olma unvanını da aldığını belirtmektedir.

Bu projede Nobel, Rothschild, Samuel ("Shell" firmasının kurucusu), Mantashev ve diğerleri gibi önemli isimler yer aldı. Dolayısıyla Batum limanı, Avrasya ve uluslararası ulaşım koridorunun en önemli parçalarından biri olarak uzun zamandır bilinmektedir. Bugün Batum limanı, Avrupa'yı Asya'ya ve Asya'yı Avrupa'ya bağlayan bir ulaşım hattıdır. Liman, kara ve demiryolu ile Kafkasya, Orta Asya, Rusya ve Türkiye ülkelerine bağlanmıştır.[2]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Batum Limanı". 30 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "საქართველოს პორტები". forbes.ge. 15 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]