Anelosimus vittatus

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Anelosimus vittatus
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneida
Alt takım: Mygalomorphae
Üst familya: Araneoidea
Familya: Theridiidae
Cins: Anelosimus
Tür: A. vittatus
Anelosimus vittatus
(C. L. Koch, 1836)
Sinonimler

Theridion vittatum C. L. Koch, 1836

Anelosimus vittatus[1] ya da Seycellocesa vittatus, Theridiidae familyasından Palearktik bölgede yaygın olan bir örümcek türü.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk kez 1836 yılında Alman entomolog ve araknolog Carl Ludwig Koch (1778–1857) tarafından Theridion vittatum adıyla tanımlanan tür 1956 yılında Levi tarafından Anelosimus vittatus adıyla revize edilmiştir. Günümüzde 2008 yılında Koçak ile Kemal tarafından yapılan en sonki revizyonda Seycellocesa vittatus olarak da snıflandırılmaktadır. Seycellocesa cinsinde bundan başka iki tür daha (Seycellocesa placens ile Seycellocesa pulchellus) bulunur.

Morfoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Dişi 3-3,5 mm, erkek ise 2,5-3,5 boyundadır. Prosoma (cephalothorax) geniş oval, biraz basık ve nispeten küçüktür. Opisthosoma (karın ya da abdomen) dişilerde büyük ve yuvarlaktır. Karnı beyaz ya da kırmızımsı sarı olup geniş kahverengi siyah uzunlamasına geniş şeritlidir.[2]

Habitat[değiştir | kaynağı değiştir]

Çalılar, ağaçlar (tercihi meşe) ve yüksek bitkiler gibi değişk habitatlarda görülebiliyor ve ağlarını bunlara yapıyor. Her iki cinsiyetten erginlerine ilkbahar sonu ve yazın rastlansa da en fazla mayıs ve temmuz aylarında görülür. Dişiler bazen sonbahar sonuna kadar hayatta kalabiliyor.[2]

Yayılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Cinsinin Türkiye'deki tek türüdür.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick". 8 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2012. 
  2. ^ a b "Summary for Anelosimus vittatus (Araneae)". 9 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2012. 
  3. ^ "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012.  |başlık= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]