Körebe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Körebe oynayan bayanlar

Körebe, dünya genelinde yaygın bir şekilde oynanan bir çocuk oyunu.

Ebe olarak seçilen oyuncunun gözleri mendil veya eşarp gibi bir malzemeyle bağlanır ve ebe etrafını göremez hale getirilir. Diğer oyuncular ebenin etrafında dolaşır ve ona dokunurlar. Ebe onları yakalamaya çalışır. Ebe gözleri kapalı şekilde birini yakalarsa o ebe olur. Bu oyun herhangi bir alanda oynanabilir. Ebenin gözleri kapalı olacağı için oyun alanından ebenin çarpabileceği eşyalar kaldırılmalıdır. Oyuncu sınırı yoktur. Oyun süresi yoktur.[1]

Körebenin oynandığı mekanların sınırı yoktur. Bu mekanlar bir evin odası, bir bahçe, bir park veya bir parkın içerisindeki bir alan içerisinde olabilir. Özellikle kaydırak üzerinde oynanan körebe türü diğerlerinden oynanış biçim ve kuralları bakımından ayrılır. Bu türde seçilen ebe gözleri bağlandıktan veya kendisi kapattıktan sonra merdivenin en başından oyuna başlar. Oyun başladığı sırada kaydıraktaki oyuncuların yerle temas hali yasaklanır. Yere temas eden kişi görüldüğünde oyun durur ve oyun yere basan kişinin ebe seçilmesiyle tekrarlanır. Diğer bir sözlü kural ise konuşma yasağının olmasıdır. Kuralların esnek ve konumdan konuma değiştiğini de belirtmek gerek. Oyunda amaç ebeye yakalanmamak, kaçmak ve kaçarken de yerle temas etmemektir. Ebe kişi oyunculardan birisini tutup oyunun anahtar sözcüğünü söylene kadar tur devam eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Körebe Nedir | Nasıl Oynanır | Kuralları?". 11 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020.