Korsaj

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sarı korsaj
Bilek korsajı
Korsajın renkleri genellikle kıyafetle uyum sağlayacak şekilde seçilir

Korsaj, resmî bir olay için kadınların elbisesine veya bileğinin etrafına taktığı küçük bir çiçek buketidir. Bugün, korsajlar en çok mezuniyet törenlerinde, balolarda ve benzeri resmî etkinliklerde görülmektedir.[1]

Bazı ülkelerde gelin ve damadın anneleri ve büyükanneleri de düğün törenlerinde korsaja benzer süs eşyaları takarlar.[2]

Erkeklerin giydiği çiçeklere ise genellikle ilik veya yaka çiçeği denir. Mezuniyet veya balo gibi okul etkinliklerinde çiftler genellikle korsaj ve yaka çiçeğini koordine ederek aralarındaki bağı belirtirler ve bu onları diğerlerinden ayıran bir işarettir.[3] Bazı durumlarda, genç kızlar baba-kız danslarında korsaj takabilmekte ve baba da yaka çiçeği takabilmektedir.[4]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Geleneksel bir iğneli korsaj

Giysilere iliştirilen çiçeklerin tarihi, kötü ruhları kovmak için düğünlerde kokulu küçük çiçek demetleri ve bitkilerin takıldığı Antik Yunan'a kadar uzanmaktadır.[5] 16. ve 17. yüzyıllarda hastalıkları önlemek ve kötü ruhları kovmak için çiçek buketleri ve yaka çiçekleri günlük yaşamın bir parçası olmuşlardı, ancak zamanla özel günlerin parçaları haline gelmişlerdir.[6]

Korsaj kelimesi, geleneksel olarak kadınlar tarafından düğünlerde, balolarda ve cenazelerde vücudun üst kısmına veya bileğe takılan çiçek buketi anlamına gelen Fransızcada bouquet de corsage teriminden gelmektedir.[7] Sonunda bu terim Amerikan İngilizcesinde corsage olarak kısaltıldı ve Türkçeye korsaj olarak geçti.[6] 19. yüzyılın başlarında, korsajlar bir kur hediyesi olarak görülüyordu ve genellikle resmi danslarda verilmekteydi.[5] Geleneksel olarak, beyefendi randevusunun ebeveynleri için bir hediye olarak çiçek getirir ve randevusuna vermek üzere çiçeklerden birini seçer ve bu çiçek daha sonra genellikle omzunun ön kısmına veya elbiseye takılırdı.[5] 1950'li yıllarda meyveli bitkilerden korsajlar yapılmaya ve dekorasyon amaçlı şapkalarda görülmeye başlandı.[3] Elbise stilleri değiştikçe korsajı elbiseye tutturmak pratik olmaktan çıktı ve bilek korsajları norm haline geldi.[5]

Bugünün korsajları, genel olarak daha küçük olsa da, önceki yıllarda yapılanlara benzemektedir.[3] Birisinin resmi bir dansa katılırken sevgilisine çiçek buketi vermesi hala gelenekseldir, ancak bazen resmi bir etkinliğe katılan kız çocuğuna da ebeveynleri tarafından verilir veya gelin ve damadın anneleri ve büyükanneleri tarafından düğünlerde de takılır.[5] Eşler genellikle evlilik yıldönümü kutlamalarında korsaj takarlar; Genellikle çiçekler düğünde kullanılanlarla aynıdır ve kurdeleler kilometre taşını belirtmektedir (yani 25'inci gün için gümüş, 40'ıncı gün için kırmızı). Çiçekçiler, çiçeklerin kıyafetleri tamamlayıcı renkte olmasını ve bir çiftin etkinliğe birlikte katılacağını belirtmek için çiçek buketleri ve yaka çiçeklerinin koordine edilmesini önermektedir.[3] Korsajlar genellikle hatıra olarak saklanmak üzere kurutulur ve preslenir.[6]

Siyah saten kurdele, pembe sprey güller ve balmumu çiçeğinden yapılmış modern bilek korsajı

Mezuniyet ve balolarda kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Modern bilek korsajları

Bir okul balosuna katılırken, balo tarihi için bir korsaj takmak, düşünceliliği ve cömertliği ifade eder, çünkü korsajın onu giyen kişiyi sembolize etmesi ve onurlandırması gerekir.[8] Korsajlar genellikle bileğe takılır; alternatif olarak elbiseye tutturulabilir, nadir de olsa elde taşınabilir veya burna takılabilir. Çiçeklerin renkleri genellikle elbiseyi tamamlamak veya çifte renk katmak, birleştirici bir görünüm yaratmak için uygun tonda seçilir. Mezuniyet balosu çiftleri, özel yapım bir korsaj veya yaka çiçeği için çiçekleri seçmek üzere birlikte çiçekçiye gitmek isteyebilirler.[9] Geleneksel olarak erkek, kadına hediye olarak bir çiçek buketi veya burun süsü sunarken, kadın da yaka çiçeğini alır ve bunu erkeğin gömleğine veya ceketine iliştirir. Teksas'a özgü olan mezuniyet töreni korsajları, 1970'lerde ayrıntılı tasarımlara dönüşmüştür.[10] Bazı korsaj tasarımların yapımı 24 saat kadar sürmekte ve maliyeti 250 ila 800 dolar arasında değişmektedir.[10]

Korsaj türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Korsajlar tek bir çiçekten ya da küçük bir demet çiçekten yapılabileceği gibi çeşitli çiçeklerin bir araya getirilmesiyle de yapılabilirler. Aşağıdaki tablo, özel yapım bir korsaj oluşturmak için kullanılan buket ve yaka çiçeğine dahil edilebilecek ana çiçeklerin ve diğer süslerin bazılarını göstermektedir.

Ana çiçekler Dolgu maddeleri ve vurgular Ekstralar
Sprey güller (sevgilim gülleri) Gypsophilia (bebeğin nefesi) Yapay yapraklar
Standart güller Solidago Taşlar
Orkideler Balmumu çiçeği Boncuk
Karanfiller Tohumlanmış okaliptüs Kurdele
Mini calla zambakları Asterler İnci bileklik
sulu meyveler Hypericum Bileklik
Frezya çiçeği Papatya Parıltı ve sim
Papatyalar

Yapım aletleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Korsajın stili ve tasarımı, nerede takılacağına bağlı olarak değişebilir. Genç kızlar stil ve boyut olarak değişebilen bilek korsajlarını kullanma eğilimindedir.[3] Daha geleneksel olan seçenek, elbisenin omzuna tutturulmuş bir korsajdır. Bu tarz genellikle yaka çiçeği ile karıştırılır. Temel fark, kullanılan çiçeklerin boyutu ve sayısıdır.

Bir etkinlik için bilek korsajı seçilirse tel ve çiçek bandı veya çiçek tutkalı kullanılarak yapılabilir. Tel, sapları veya çiçek soğanlarını destekleyeceğinden, pin-on korsajlar için tel yöntemi önerilir. Tel ve bant yeterli değilse çiçekleri bir arada tutmak için tutkal kullanılabilir.[11][12]

Bilek korsajı Pin-on korsaj
Çiçekler Çiçekler
Çiçek tutkalı Çiçek teli
Çiçek bandı Çiçek bandı
Çiçek teli

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Corsage Etiquette To Pin or Not To Pin". 1 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2017. 
  2. ^ Wedding Glossary Terms 24 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved on April 29, 2009
  3. ^ a b c d e "Brief History of Boutonnieres and Corsages". 9 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2017. 
  4. ^ "How to Survive the Father-Daughter Dance | Savvy Daddy". www.savvydaddy.com (İngilizce). 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2017. 
  5. ^ a b c d e Connor Lowry (5 Haziran 2013). "The History of the Corsage". Grower Direct Fresh Cut Flowers Presents... (İngilizce). 17 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2017. 
  6. ^ a b c "History of the corsage" (İngilizce). 25 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2017. 
  7. ^ "History of Corsages". Sciencing (İngilizce). 4 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2017. 
  8. ^ "What Does the Corsage Symbolize? | Hunker". Hunker.com (İngilizce). 25 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2017. 
  9. ^ "Prom Tips for Guys | Prom Costs | Prom Tux | Prom Limo". Prom-night.com. 27 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2014. 
  10. ^ a b Power, Texas Co-op. "Texas' Big, Beautiful Homecoming Mums Keep Growing, Powered by a Network of Makers". Texas Co-op Power (İngilizce). 6 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2023. 
  11. ^ "London Flower School for Floristry and Corsage". 16 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2017. 
  12. ^ Boehlke, Will (7 Ocak 2007). "What's in your lapel?". A Suitable Wardrobe. 14 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2017.