Kemotaksi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kemotaksi için kılcal tüp analizi. Hareketli prokaryotlar çevrelerindeki kimyasalları algılar ve hareketliliklerini buna göre değiştirir. Kimyasal yokken hareket tamamen rastgeledir. Bir cezbedici veya kovucu mevcut olduğunda, yayılma süresi uzar ve bulunduğu konumdan hareket etme sıklığı azalır. Sonuç, kimyasal maddeye doğru veya kimyasaldan uzaklaşarak net harekettir (yani kimyasal eğime yukarı veya aşağı). Net hareket, bakterilerin cezbedicinin etrafında ve kovucunun dışında biriktiği beherde görülebilir.

Kemotaksi, bir organizmanın kimyasal bir uyarana tepki olarak hareketidir.[1] Somatik hücreler, bakteriler ve diğer tek hücreli veya çok hücreli organizmalar hareketlerini ortamlarındaki belirli kimyasallara göre yönlendirir. Bu, bakterilerin gıda moleküllerinin en yüksek konsantrasyonuna doğru hareket ederek veya zehirlerden (örn. Fenol ) kaçarak yiyecekleri (ör. Glikoz ) bulmaları için önemlidir. Çok hücreli organizmalarda kemotaksi, erken gelişim (örneğin spermin döllenme sırasında yumurtaya doğru hareketi) ve müteakip gelişim aşamaları (örn., Nöronların veya lenfositlerin migrasyonu) ve normal işlev ve sağlık (örn. Lökositlerin migrasyonu) için yaralanma ve enfeksiyon sırasında kritik öneme sahiptir).[2] Ek olarak, hayvanlarda kemotaksise izin veren mekanizmaların kanser metastazı sırasında alt edilebileceği kabul edilmiştir.[3] Lökositlerin ve lenfositlerin anormal kemotaksisi de ateroskleroz, astım ve artrit gibi enflamatuar hastalıklara sebep olur.[4][5][6][7]

Hareket maddenin konsantrasyonunun yüksek olduğu bölgeye doğruysa buna pozitif kemotaksi, zıt yöne doğru ise buna negatif kemotaksi denir. Kimyasala cevap olarak verilen hareket ise kemokinezi olarak adlandırılabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2020. 
  2. ^ "Neutrophil migration in infection and wound repair: going forward in reverse". Nature Reviews. Immunology. 16 (6). Mayıs 2016. ss. 378-91. 
  3. ^ "Cell motility in cancer invasion and metastasis: insights from simple model organisms". Nature Reviews. Cancer. 18 (5). Mayıs 2018. ss. 296-312. 
  4. ^ "Lymphocyte migration into atherosclerotic plaque". Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 35 (1). Ocak 2015. ss. 40-9. 
  5. ^ "Importance of the leukotriene B4-BLT1 and LTB4-BLT2 pathways in asthma". Seminars in Immunology. Cilt 33. Ekim 2017. ss. 44-51. 
  6. ^ "Combined anti CXC receptors 1 and 2 therapy is a promising anti-inflammatory treatment for respiratory diseases by reducing neutrophil migration and activation". Pulmonary Pharmacology & Therapeutics. Cilt 34. Ekim 2015. ss. 37-45. 
  7. ^ "Monocytes in rheumatoid arthritis: Circulating precursors of macrophages and osteoclasts and, their heterogeneity and plasticity role in RA pathogenesis". International Immunopharmacology. Cilt 65. Aralık 2018. ss. 348-359.