Fibroadenom
Fibroadenom kadın memesinin en sık görülen benign (iyi huylu) tümörüdür. Gelişiminde östrojen hormonununda ya da aktivitesinde artışın rol oynadığı düşünülmektedir.
Klinik
[değiştir | kaynağı değiştir]Klinikte genellikle memede tek (soliter) ve hareketli kitleler olarak ortaya çıkar. En sık 20-30 yaş arası genç kadınlarda görülür. Gebelikte büyüme ve ileri yaşta küçülme eğilimindedirler.
Morfoloji
[değiştir | kaynağı değiştir]Genellikle keskin sınırlı 1–10 cm çapında bir nodül olarak ortaya çıkar. Nadiren 3 cm'yi aşar. Cerrahi olarak kolayca çıkarılabilirler. Makroskopik olarak genelde sert ve beyazdırlar. Kesit yüzleri girdapsı görünümdedir ve yarık benzeri boşluklar içerebilirler. Mikroskopide düzgün sınırlı, yuvarlak, fibroblastik stroma içinde sıkışmış yarık ya da yıldız şeklinde duktus yapıları izlenir.
Teşhis
[değiştir | kaynağı değiştir]Fizik muayene, ultrasonografi ya da mamografi ile tespit edilebilir. Kesin tanı için biyopsi alınması gerekebilir.
Tedavi
[değiştir | kaynağı değiştir]Fibroadenomlar hekimin görüşüne göre klinik izlem ile takip edilebilir ya da cerrahi olarak çıkarılabilirler.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]Kumar V., Robbins Temel Patoloji, 7. baskı, İstanbul, Nobel, 2003, ISPN: 975-420-044-0
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Meme Hastalıkları Kitabı: Fibroadenom (ss.77) 27 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Memenin İyi Huylu Tümörleri: Fibroadenomlar 15 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.