Tartışma:Feng şui

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Feng Şui sayfasından yönlendirildi)

Türkçe yazım kılavuzlarına göre Latince harflerle yazılmayan kelimeler okunuşlarına göre yazıldığna göre, Çince bir kelimenin ayrıca "okunuşu" olmaz, okunduğu gibi yazılmalı. Tabi "w" kullanmadan, onun yerine ses yakınlığına göre "v" veya "u" kullanarak. Filanca 20:34, 22 Ekim 2006 (UTC)

Şüpheli kaynak[kaynağı değiştir]

İki no.lu kaynağın ("A Feng Shui Model as a Location Index") tamamına erişemedim, ama JSTOR'da ilk sayfasını görmek mümkün. Özetinden anladığımız kadarıyla Victoria'da bulunan en eski Çin mezarlığının tam konumunu belirlemek için yapılmış bir çalışmada, bölgedeki Çinlilerin konumu feng şui ilkelerine göre seçmiş olduğu varsayımı üzerinden tahmin yürütülüyor.

Bu makale, "Feng şui coğrafî, dinî, felsefî, matematiksel, estetiksel ve ideolojik fikirlerin bir karışımını içeren ayrı bir Çin inanç sistemidir." ve "İnsanlar genel olarak iyi bir feng şuiye sahip veya sahip değil diye tanımlanmazlar." şeklinde iki ayrı cümleye referans olarak eklenmiş. Bu makalenin feng şuinin tanımını yaptığını pek sanmıyorum, keza ikinci cümlenin de bu makaleye dayandığı konusunda şüpheliyim. Makaleye erişebilen birileri göz atıp değişiklik yaparsa güzel olur.

Feng Shui Hakkında Merak Ettikleriniz[kaynağı değiştir]

Feng Shui hakkında merak ettiklerinizi bir araya toplamak istedim, kelime anlamı Çince rüzgar ve su anlamına gelen Feng Shui, insanlar ve çevreleri arasındaki ilişkiyi ele alan ve temelde mekanları belli kurallar içinde düzenleyerek aile fertlerine huzur, sağlık ve bereket sağlamayı, bulunduğu ortamda uyum için yaşamayı, doğanın yaşam enerjisini evinize getirmeyi amaç edinen Çin kültürüne ait bir felsefe.

Feng Shui ye göre suyun şifalandırıcı sesi parasal enerjiyi arttırır. Bu yüzden evinizde minik bir su havuzu bulundurabilir ya da daha kolay olarak su dolu bir kaseyi yatak odanız hariç evinizin sevdiğiniz bir köşesine özellikle salona yerleştirebilirsiniz.

Feng Shui de her renk farklı bir anlama gelir. Aşkın rengi kırmızı Uzak Doğu'da şansı simgeler, fazla kullanıldığında huzursuzluk hissi yaratır. Sarı başarı, bolluk, bereket, şöhret getirir. Turuncuyu çalışma odanızda kullanabilirsiniz çünkü yaratıcılığı ve dikkati artırdığı düşünülür. Oturma odasında renklerin insanın hayatına renk kattığı düşünülerek farklı renkler kullanılmalı tek renk ağırlıklı olmamalıdır. Evinizde beş elementin renkleri yani ateş; kırmızı, turuncu, toprak; kahverengi tonları, tahta, yeşil tonları, su; mavi tonları, metal; gümüş altın gibi metalik renkler ya da direkt metalin kendisi bulundurulmalıdır.

Feng Shui ye göre evinizdeki canlı bitkiler bolluk ve berekete yardımcı olur, yenilenebilir enerji üretirler. Bereket bitkisi, Şans Bambusu ya da Para Ağacı adı da verilen Crassula ve kırmızı çiçekli bitkiler tercihiniz olabilir.

Feng Shui ye göre doğru yere asarsanız ayna enerjiyi kat kat arttırır. Yalnız yanlış yere asılırsa negatif enerjiyi arttırır. Salonunuzda yemek masanızı yansıtacak şekilde, bahçeye ya da hoş bir manzaranın karşısına asabilirsiniz. Ev girişinin tam karşısına değil sağına ya da soluna asmalısınız. Yatak odalarında yatağı yansıtacak şekilde ayna asılırsa eşler arasındaki huzuru bozacağı düşünülür. Yemek masasının üstüne asılan aynanın masanın bereketini arttırdığı düşünülür.

Feng Shui ye göre evinizde bir bolluk bereket köşesi oluşturabilirsiniz. Bu köşenin banyo, tuvalet, çamaşır odası ya da garajda olmaması gerekiyor. Uygun bir odada doğal kristaller, bitkiler, değerli objelerle bu köşeyi hazırlayabilirsiniz. Kristal olarak kuvars, pirit kristali, sitrin ya da ametist kullanabilirsiniz. Tütsüler yakarak bu köşede meditasyonunuzu yapabilirsiniz. Yemek masanızın üzerine ayva, nar gibi çabuk bozulmayan meyveler koymanın da bereketi arttıracağı düşünülür.

Feng Shui ye göre evinizin giriş kapısının tam karşısında ayna ya da cam olmamalıdır, bunlar olursa gelen enerjinin eve girmeden geri döndüğü düşünülüyor. Kapıya ya da kapının kenarına gelenlerin içeri girmeden önce görecekleri ve olumlu hissedecekleri dekoratif bir obje, nazar boncuğu, fil imgesi, kuru biber, kuru kabak gibi koruyucu bir tılsım asılmalıdır. Yemek masası ve yatak odası gibi mahrem yerler evin girişinden görülmemelidir. Huzursuzluk vereceği düşünüldüğü için evin girişinde saat de görülmemelidir.

Mutfak temiz ve toplu olmalıdır ancak bereket getireceği düşüncesiyle masa ya da tezgah üstünde bozulmayacak yiyecekler meyve, çerez, cam kavanozlarda kuru gıdalar, tahıllar, turşular bulundurulmalıdır.

Yatak odasına yatak ve komodinler harici eşya koyulmamalıdır. Ayna olmamalıdır, giysi dolapları başka odada bulunmalıdır. Ama bunları koymak zorundaysanız yataktan direkt görünmeyecek şekilde yerleştirilmelidir. Televizyon da huzur dolu uykuyu bozacağı için olmamalıdır. Saat ise yatak odasına huzur yerine acelecilik getirdiğinden bulunmamalıdır. Yatakların baş kısımları kuzeye dönük olmalıdır. Bu daha iyi bir enerji akımına neden oluyor.

Banyo her zaman derli toplu ve temiz olmalı, kapısı ve klozet kapağı sürekli kapalı tutulmalıdır. Aksi takdirde yaşamsal Chi yani her yeri kaplayan, içimizde ve dışımızda bizi etkileyen ve devamlı hareket eden kozmik, metafiziksel enerjinin eksilmesine, kısaca enerji kaybına sebep olur. Feng Shui ye göre evinizde negatif enerjiye sebep olacak kırılan çatlayan tüm nesneleri atmanız gerekiyor. Depoladığımız her şey olumlu enerji akışını engeller. Bu yüzden biriken her şeyi toplayın fazlalıkları verin. Feng Shui ye göre daha önce yaşanan bir eve taşındıysanız her odanın köşelerine bir tutam tuz koymalısınız, böylece önceki yaşayanların kötü enerjisi emilecektir. Tuzu koyduktan 48 saat sonra bulunduğu yerden atabilirsiniz.[1]

  1. ^ https://esratakim.blogspot.com/2018/01/feng-shui-hakknda-merak-ettikleriniz.html.  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)