Tartışma:Carcharodon charcharias

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Büyük beyaz köpek balığı sayfasından yönlendirildi)
Vikiproje 10K (Taslak-sınıf, Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Yaşam Ağacı (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Yaşam Ağacı maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Yaşam Ağacı kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Balıklar (Taslak-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Balıklar maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Balıklar kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Bu güzel olabilecek madde maalesef ansiklopedik görümümden çok bir gazete yorum yazısına benzemiş. Bazı yerler pek inandırıcı da değil. Kaynak ister--Baylanileti 10:00, 27 Eylül 2006 (UTC)

küçük değişiklikler[kaynağı değiştir]

Latince'si Phylum olan ana takson basamağının botanikçiler ve zoologlar açısından iki farklı adlandırılışı var:

Dolayısıyla,

Şube - Chordata
Bölüm - Vertebrata

girişini düzelttim ki, zaten Vertebrata da bir phylum değil, subphylum (alt şube).

Bu arada, Remata'Klan, şimdi farkettim ki, bu maddenin Taksokutu'sunu Taksonomi kutu'ya çevirmişsin ama bu olmamış çünkü bu iki şablon henüz birleştirilebilmiş değil. "Taksonomi bilgi kutusu" konusunda birleşme ve tek şablona indirgeme sağlanana dek, ilk girişi yapanların Taksokutu ya da Taksonomi kutu kullanım tercihlerine dikkat etmekte fayda var: bilgi kutusu şablonu girmek, aslında, az buz bir zahmet değil.

--Doruk Salancıileti 08:59, 30 Eylül 2006 (UTC)

Haklısın, o kısmı atlamışım. Zaten Wikispecies'de Vertebrata için subphlyum diyor. Yani onu oraya bölüm diye eklemek tamamen dikkatsizlikten doğan bir uydurma olmuş. :)

Remata'Klan 13:28, 30 Eylül 2006 (UTC)

"Türkçe'de gerçek adı Harharyastır" <-- maddede kaynak gösterilerek verilen bu bilgi eğer doğru ise, madde adı "büyük beyaz" değil (ki gerçekten, Türkçede böyle bir isim olduğunu sanmıyorum) "Harharyas" olmalı. "Büyük beyaz", İngilizceden Türkçeye bire bir aktarılmışa benziyor. Bu konuda bilgisi olan var mı? Filanca 11:00, 12 Ocak 2009 (UTC)

AYNEN!!! Bir zamanlar bu hayvana Osmanlı zamanından 50li yıllara kadar Ege denizinde hatta Marmara'da bile rastlanıyormuş, Türk ve Rum balıkçıları bunu, diğer köpekbalıklarından farklı olarak "Harharyas" diye bilirler, ki latince ismi de (Carcharias) Rumca'dan doğrudan alıntı olup "Karharyas" diye okunur. Uzun lafın kısası "Beyaz Köekbalığı" ya da daha beteri "Büyük Beyaz Köpekbalığı" "Discovery Channel tercümesi" olup, büyük birer cehalet örneği olmaktadırlar. Ne acı, bir keresinde de Karadeniz Lüfer'ine "Mavi Balık" (İngilizce'den -Bluefish- direkt çeviri YUH!) demişlerdi, Bağdat içinden geçen nehir de "Tigris nehri" olmuştu... ( O da dicle...) Bunun gibi örnekler saymakla bitmez, ama inanın çok üzülüyorum bu cehaletimize. Bu yüzdendir ki, makalenin "Harharyas" a kaydırılmasını rica ediyorum. --88.254.128.182 23:33, 11 Ekim 2010 (UTC)
Kaynaklarımız çoktur, bakınız K. Deveciyan, "Balık ve Balıkçılık" adlı eseri, "Harharyas" makalesi, "Hayat Hayvanlar Ansiklopedisi" 1970 baskısı ve daha niceleri. --88.254.128.182 23:41, 11 Ekim 2010 (UTC)