Tartışma:İTÜ (basketbol takımı)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:İTÜ Basketbol Takımı sayfasından yönlendirildi)
Vikiproje Spor (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Spor maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Spor kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Basketbol (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Basketbol maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Basketbol kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
  • @Bulgu, o zaman tüm logoları bulanıklaştıralım. Zaten boyutu küçük bir dosya. İngilizce Vikipedi'de de aynısı kullanılıyor. Sorun nedir cidden? Tüm spor kulüplerinin logolarını bulanıklaştıralım mı? Değişiklik savaşına girmemek için buradan yazıyorum.--Śαвяí¢αи76ileti 11:56, 19 Aralık 2016 (UTC)
  • Boyut küçülttüm, biraz büyütebiliriz (120 gibi). Bilgi kutusunun uzunluğunu da azaltmış oldu. --Deniz (mesaj) 12:07, 19 Aralık 2016 (UTC)
  • Sonuçta daha düşük çözünürlüklü alternatifi vardı. Aynı işe yarayan iki adil kullanım dosyasından kurallara daha uygun olanı, siteye daha eski yüklenmiş olan o versiyonu gibi gözüküyor. Bu dosyaların aslında svg (scalable vector graphics) versiyonlarını yapıp yükleyebilirsek daha iyi olur, gene benzer (maksimum) çözünürlüklerde. 'scalable' olması dolayısıyla bilgi kutusunda çağırdığımız çözünürlükte yüklenecek. --Deniz (mesaj) 12:20, 19 Aralık 2016 (UTC)
@Bulgu, o zaman diğer versiyonu siliyorum. Ancak, Politika sayfasında "Adil kullanım altındaki logoların ve benzeri görsel içeriklerin SVG ya da diğer vektörel formatlara çevrilmesi ve SVG ya da diğer vektörel formatlarda Vikipedi'ye yüklenmesi genel olarak yasaktır." ibaresi geçiyor. Açıkçası svg nedir png ve jpg'ten farkı nedir tam olarak bilmiyorum. Almanca vikide gördüğüm kadarıyla svg farklı çözünürlüklerde o dosyayı indirebilmeyi sağlıyor. Madem öyle bu cümle neden var bilmiyorum. Son madde olduğu için gözden kaçmış olabilir.--Śαвяí¢αи76ileti 13:40, 19 Aralık 2016 (UTC)
Bir kere vektör formatında, yani Google Haritalar'da o yolları gördüğümüz format gibi. png ve jpg ise Google Earth'teki, uydu görünümündeki gibi, yani raster formatında, (pushbroom, frame vs.) kamera ile çekilmiş ve bizim gözlerimizle gördüğümüz gibi. Rasterlerda her pikselin (bant yoğunluk) değerleri saklanıyor. Vektörlerde şekiller saklanıyor, örneğin uç noktaların koordinatları verilerek çizgiler, merkez noktası ve yarıçap bilgileri verilerek çemberler, köşe noktaları koordinatları verilerek çokgenler saklanıyor; bütün çokgen vs. nokta nokta çizilmek zorunda kalmıyor.
Günümüzde birçok veri formatı aslında XML tipinde (belki sıkıştırılmış), SVG de RDF (ontoloji için) ve DOCX (word) gibi aslında XML olan formatlardan. XML de bir text formatı, insan okuyup değiştirebiliyor. JPG dosyasını metin okuyucusu ile açsanız ilk birkaç satır hariç (EXIF), hep garip (hexadecimal) karakter görürsünüz. JPG ve PNG sıkıştırılmış raster görüntü formatları; JPG'de, dosya boyutlarını daha da küçültmek için, insan gözününün beceriksizlerine yönelik bilinçli veri kaybı var, dolayısıyla bu veri kaybı insanlar tarafından kolayca tespit edilemiyor.
SVG'nin bir de scalable kısmı var, ölçeklenebilir demek sanırım. O kısmını pek bilmiyorum, ama şöyle birşey olabilir. Bir üçgeni, köşe nokta koordinatları ile tanımlayabiliriz. Eğer sadece iç açılarını verirsek, sadece benzer üçgen (denklik sınıfı) elde ederiz, konumu ve 'ölçeği' belirsiz olur. Bu sadece iç açıları verilmiş üçgene, boyut belirtici bir ölçek ve herhangi bir köşenin veya ağırlık merkezinin konumunu eklersek o üçgeni tamamen tanımlamış oluruz. --Deniz (mesaj) 15:53, 19 Aralık 2016 (UTC)
Dolayısıyla SVG her ölçekte, istenmeyecek büyüklükte ölçeklerde de. Demek ki o yüzden yasaklanmış. Biz de; özgür dosyalarda mümkünse SVG, yoksa bulabildiğimiz en yüksek çözünürlüklü versiyonlarını kullanalım; adil kullanım dosyalarında da SVG gibi scalable'lardan uzak durup yeterince düşük çözünürlüklü dosyaları kullanalım. --Deniz (mesaj) 16:07, 19 Aralık 2016 (UTC)