Sümsük kuşu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Morus bassanus sayfasından yönlendirildi)
Sümsük kuşu
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Suliformes
Familya: Sulidae
(Sümsük kuşugiller)
Cins: Morus
Tür: M. bassanus
Morus bassanus
Linnaeus, 1758

Sümsük kuşu dağılımı

Sümsük kuşu (Morus bassanus), önceden Sula bassana olarak isimlendirilmekte olan, Sümsük kuşugiller (Sulidae) familyasından bir su kuşu türü.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yavru kuşlar, ilk yılında koyu kahverengidir ve aşamalı olarak daha çok müteakip mevsimlerde beş yıldan sonra olgunluğa uzanıncaya kadar beyazlaşırlar. Erişkinlerin büyüklükleri 87–100 cm ve kanat açıklıkları 165-180 cmdir. Tüyleri beyaz olup kanat uçları siyahtır. Gagaları açık mavimsidir. Göz, açık mavidir ve etrafı siyah deri ile kuşatılmıştır. Üreme dönemi esnasında baş ve boyun narin bir sarı çok tüylüdür.

Yaşam alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Üreme alanları Kuzey Atlantik'tir. Onlar normal olarak, okyanusa nazır olan uçurumlarda veya küçük kayalık adalarda büyük kolonilerde yuva yaparlar. İskoçya'daki Bass kayalıklarında (en:Bass Rock) 20.000 civarında sümsükkuşu, yine St Kilda adasında 100.000 sümsükkuşu ile 50.000 fırtına kuşu kuluçka yapar[1] Sümsük çiftleri, birkaç mevsimin üzerinde bir arada kalabilir. Göçmendirler ve uzak güneyde Atlantik'te, en çok kışın denizdedirler. 200 bin çiftten oluşan bir kolonide sümsük kuşu (Sula bassana), ömür boyu bağlandığı eşini sesi sayesinde tanıyabilir.[2][3]

Davranış[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kuşlar, olağanüstü dalgıçlardır, yüksek hızda okyanusa dalarlar. Çoğunlukla, yüzeyin yakınında gruplarda toplanan küçük balıkları yerler. Güçlü ve çevik uçucular olmalarına rağmen, kalkışlar ve inişlerde biçimsizdirler.

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]