Morfeus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Morpheus (mitoloji) sayfasından yönlendirildi)
Morpheus
Pierre-Narcisse Guérin resminde (1811)Morpheus ve İris
Özellikleri
AlanıDüşlerin Tanrısı
Kişisel bilgileri
EbeveynlerNyx (Hesiod), Pasithea, Nyx ve Erebus (Çiçero), Hypnos (Ovid)
KardeşlerPhantasos, Phobetor, Moros, Hypnos, Thanatos, Keres, Moirai, Hesperides, Momos, Oizys, Apate, Nemesis, Geras, Eris (Hesiod), Charon (Hyginus)

Morpheus Yunan mitolojisinde düşler tanrısıdır. Babası uyku tanrısı Hypnos'dur. Bazı kaynaklara göre annesi gece tanrıçası Nyx, bazı kaynaklara göre rahatlamanın ve dinlenmenin tanrıçası Pasithea'dır. İnsanların rüyalarına girebilme, onlara rüyalarında görünebilme gücüne sahiptir.

Ovidin metamorfozunda şöyle bahseder: Morpheus rüyalardaki insan unsuruna odaklanmıştır. Buna karşın kardeşleri Phobetor hayvan unsurundan ve Phantasos da cansız objelerden sorumludur. Morpheus özellikle kralların ve kahramanların rüyalarından sorumludur. Morpheusun kardeşi Phobetor kâbus,Phantasos ise fantastik rüyalar gördürür.

Morfin (eski adıyla morphium) de adını Morpheus'tan ve onun rüya görmeye sebep olan gücünden alır. Korku diye bildiğimiz 'fobi' adını kâbus görmeye neden olan tanrı 'Phobetor' dan alır. Fantezi kavramı da yine Morpheus'un kardeşi olan 'Phantasos' dan gelir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ki, Eftun Murat Mutaf Dedi (24 Şubat 2021). "Gerçek ve Gerçek Dışının Kesiştiği Yer: Uyku ve Rüyalar (Hypnos ve Morpheus)". MozartCultures. 28 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2021.