Katanya Metrosu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Katanya metrosu sayfasından yönlendirildi)
Katanya metrosu
Genel
Yerel adıMetropolitana di Catania
Hizmet alanıKatanya, Sicilya, İtalya
Taşıma türüMetro
Hat sayısı1
İstasyon sayısı11[1]
Web sitesicircumetnea.it
Hizmet
Hizmete giriş27 Haziran 1999[2]
İşletmeci(ler)Ferrovia Circumetnea
Taşıt sayısı8
Teknik
Sistem uzunluğu8.8 km[1]
Harita

Katanya metrosu (İtalyanca: Metropolitana di Catania), İtalya'nın Güney'inde bulunan, Sicilya Özerk Bölgesi'ndeki Katanya şehrine hizmet veren klasik bir metro sistemidir. Avrupa'nın en güneydeki metro sistemidir.

Katanya metrosu, 27 Haziran 1999'da faaliyete geçerek altı istasyonluk 8.8 kilometre uzunluğunda tek bir hattan oluşmaktadır.[1][2] Hat, Borgo ve Galatea istasyonları arasında yer altından hizmet vermektedir. Metronun bu yer altında olan kısımları tek hatlı olduğundan seferler her 15 dakikada bir gerçekleşmektedir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Metronun Borgo ve Porto istasyonları arasındaki bölümü 1895 yılında Ferrovia Circumetnea demiryolu için inşa edilmiştir. Daha sonraları metro işletmesi için, demiryolu hattının bu kısmı uygun ölçülere dönüştürüldü ve kıyıya yakın olan güzergâh kısmı haricinde, 1.8 km'lik kısmı yer altında inşa edilen çift bağlantılı bir tünele taşındı.[2] Bu sebeple, Porto'daki dar ölçülü Circumetnea demir yolunun orijinal terminali Borgo'ya taşınmak zorunda kaldı.

Mevcut hizmet durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Hattın mevcut rotası sadece şehir merkezini Etna Dağı eteklerine bağlamaktadır ve dolayısıyla pek çok popüler turistik mekana ulaşamamaktadır. Bu sebeple metro, az sayıda yolcuya sahiptir. Bu durumun bir diğer nedeni de tren seferlerinin 15 dakikada bir olmasıdır. Günümüzde metro, yalnızca hafta içi faaliyet göstermektedir ve resmi tatillerde çalışmamaktadır.[3]

Katanya metro istasyonlarının listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Scheda Opera" [Network diagram] (İtalyanca). Mobilita Catania. 16 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2017. 
  2. ^ a b c "Comune di Catania - Informazioni e servizi al cittadino - Ferrovia Circumetnea - Metropolitana di Catania - La Linea Metropolitana" [Municipality of Catania - Information and services for citizens - Circumetnea Railway - Metropolitan Catania - The Metropolitan Line] (İtalyanca). Comune di Catania. 18 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2014. 
  3. ^ "Tariffe e Orari della Metropolitana" [Rates and hours of the metro] (İtalyanca). Ferrovia Circumetnea. 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]