Ayı Winnie

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ayı Winny sayfasından yönlendirildi)

Winnie The Pooh adlı çizgi filme adını veren iyi kalpli, obur ve sevimli Ayı Winnie. Winnie the Pooh, aslında, 1920′lerde A. A. Milne tarafından yazılmış bir çocuk romanı. Oyun yazarı ve gazeteci A. A. Milne, 1921 yılında oğlu Robin’e birinci yaş günü hediyesi olarak bir ayıcık almış. Robin büyüdükçe oyuncaklarının arasına bir eşek (eeyore), bir domuz (piglet), bir kaplan (tigger), bir tavşan (rabbit) ve iki kanguru katılmış.

Milne, 4 yaşına bastığı gün Robin’i Londra Hayvanat Bahçesi’ne götürmüş. Orada siyah bir Kanada ayısı görmüşler. Bu ayı Winnipeg’den gelmiş. Kanada Winnipeg’den Teğmen Colebourn bir birliğe katılmak üzere tren yolculuğu yaparken mola sırasında bir avcıdan 20 dolara bu yavru ayıyı satın almış. Avcı bu ayıcığın annesini vurmuştur. Teğmen yavru ayıya memleketinin isminden yola çıkarak Winnipeg, kısaca Winnie adını koymuş. Sonra bu ayıcık birliklerle İngiltere’ye gitmiş, gün gelmiş kendini Londra Hayvanat Bahçesi’nde bulmuş. Winnipeg’den gelen bu ayı Milne’in 1925′te London Evening News gazetesinde yayınladığı ilk çocuk öyküsünün isim babası olmuş. Bu kahramanlar, Wind In The Willows, Peter Pan, Alice In Wonderland gibi çocuk klasiklerinin ilüstratörü, Milne’in de yakın dostu Ernest H. Shepard tarafından resimlendirilmiş. Eser 1926 yılında kitap haline getirilmiş.

Winnie ve arkadaşlarının sıcacık hikâyeleri 80 senedir Batılı çocuklara her gece yatmadan önce okunmaktadır. 1977′de ise eser Walt Disney tarafından çizgi film haline getirilmiş, son yıllarda Winnie The Pooh serisinin uzun metrajlı sinema filmleri de çekilmiştir.

Winnie The Pooh’u diğer çizgi filmlerden ayıran en belirgin özelliği tamamen pozitif ve öğretici temalar içermesidir. Günümüz çizgi filmlerinde sıklıkla görülen olumsuz temaların Winnie The Pooh’da görülmesi neredeyse imkânsızdır.

Karakterlerin tümü oldukça iyi bir şekilde detaylandırılmıştır ve birbirlerinden farklı özellikler içermektedirler. Küçük pembe Piglet oldukça korkaktır ama kocaman bir kalbi vardır. Tavşan her konuda bilgiçlik taslar ve liderlik eder ama en kolay soğukkanlılığını yitiren de O’dur. Tigger bir kaplan olduğundan olsa gerek grubun en neşeli ve en cesur üyesidir. Ayı Winnie obur ve sakindir. Eeyore ise her zaman bezgin ve isteksiz görünmesine karşın arkadaşlarını maceralarında hiç yalnız bırakmaz. Grubun en son ve en küçük üyesi aralarına sonradan katılan küçük kangru Roo’dur. Roo 100 Hektar Ormanına annesi Kanga ile beraber taşınmıştır. Küçük Roo oldukça maceracı ve cesurdur. Hikâyelerin anlatımına göre daha birçok karakter boy göstermektedir. Mesela, geniş bir aile ağacı olan Baykuş ya da çalışkan Köstebek gibi. Winnie The Pooh çizgi filminin yaratıcısı John Bryant, çocuklara hitap eden, aynı zamanda da ders veren bir çizgi film yaratmak istediğini belirtmiştir.

Sinema filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • [1977] Winnie the Pooh'un Maceraları
  • [2000] Tigger Filmi
  • [2003] Piglet'in Büyük Filmi
  • [2005] Pooh'nun Heffalump Filmi
  • [2011] Ayı Winnie