Üç Silahşorlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Üç Silahşörler sayfasından yönlendirildi)
Üç Silahşorlar
Les Trois Mousquetaires
Üç Silahşorlar ve d'Artagnan (Maurice Leloir, 1894)
YazarlarAlexandre Dumas
ÜlkeFransa
DilFransızca
TürTarihi roman
YayımMart-Temmuz 1844 (Tefrika)

Üç Silahşorlar, Alexandre Dumas tarafından yazılmış olan tarihi macera romanı.

Fransa’da XIII. Louis döneminde kralın muhafız birliğinde görev yapan Athos, Porthos ve Aramis adlı üç silahşore katılmak üzere Paris’e giden D'artagnan Romansı (Dartanyan) adlı gencin maceralarını konu alır. Roman kahramanlarının, kralı düşürmek isteyen Kardinal Richelieu’nun komplolarından kralı korumak için giriştikleri maceralar anlatılır.

Babası Fransız Devrim Savaşları’nın önemli bir komutanı olan yazar, eseri ilk defa Fransız Devrimi’nden dört yıl önceki Temmuz Monarşisi sırasında Mart-Temmuz 1844’te Le Siècle dergisinde tefrika etmiş; aynı yıl kitap olarak yayımlanmıştır. Büyük ilgi gören roman , “Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için!” sloganı ile ünlüdür.

Yazarın başyapıtlarındandır ve dünya klasikleri arasına girmiştir. Pek çok film, çizgi film, sahne uyarlaması yapılmıştır.

Romanın kahramanı Dartanyan’ın hikâyesi, Dumas’nın “Yirmi Yıl Sonra”(1845) ve “Bragelonne ve Vikont: On Yıl Sonra” (1847-1850) adlı eserlerinde devam eder.

Alexandre Dumas'nın eserlerini, özellikle de "Üç Silahşorlar"'i yazarken tarihi oldukça saptırdığı, olaylara fazlasıyla hayâl gücünü kattığı söylenir. Bu söylentiler kulağına kadar gelince Dumas, "Tarihe tecavüz ettiğimi söylediler ama çok güzel çocuklar doğdu" demişti.[1]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Paris'te d'Artagnan büstü, 1883

1625 yılı nisan ayında Meung kasabasında Şen Değirmenci Hanı yakınında bir kavga çıkar. Kavganın nedeni, GaskonyaIı olduğu belli Dartanyan adında tuhaf görünüşlü genç adamdır. Bu genç, şövalye olmayı hayal etmiş ama başaramamış olan babasının ona verdiği bir tavsiye mektubu ve uzun bir kılıçla, uyuz bir atın sırtında Paris’e gitmek üzere yola çıkmış; bu kasabaya kadar gelmişti. Genç, komik görünümü ile alay eden kasabalılarla dövüşür; Hancı ve adamlarının sopalarla saldırması üzerine bayılır. Hancı ile Kardinal’in adamları cebinde Kralın Muhafız Komutanı Treville’e yazılmış mektubu bulup alırlar.

Genç ayıldığında handan ayrılır; Paris’e ulaşır ve babasının dostu olan Mösyö de Treville’in karargahını bulur. Ona başından geçenleri anlatır. Karargahın avlusunda mektubu çalan adamı görüp peşine düşer ancak adamı yakalamak için koşarken iki kişiye çarpar, ardından bir mendil meselesi yüzünden üçüncü kişi ile tartışır; her biri birinden habersiz olarak onu düelloya davet eder. Bu kişiler ünlü silahşorlar Athos, Porthos ve Aramis’tir. Dartanyan, düello için üçüne ayrı ayrı saat vermiştir.

Athos, düello yerine şahit olarak Aramis ve Porthos ile götürür. Düello başlayacağı sırada Kardinalin adamları ortaya çıkınca üç silahşor savunma vaziyet alır ve Dartanyan da onlarla birlikte Kardinalin adamları ile dövüşür. Birlikte kardinalin adamlarını yenen Dartanyan Üç Silahşorlar ile dost olup onlara katılır.

Kardinalin Kral ve Kraliçenin aralarını bozmak için çalıştığını öğrenen Mösyö de Treville, Buckhingam Dükü’nden kraliçenin mücevherlerini almaları için onları Londra’ya gönderir. Birmingham Dükü, kraliçeye aşıktır ve onunla gizlice buluştuğu sırada Kraliçe, kendisine Kralın hediyesi elmaslarını vermiştir. Casusları sayesinde olaydan haberi olan Kardinal, krala bir balo vermesini ve kaliçenin elmas kolyeyi takmasının söyler. Dük’e verdiği için kolyeyi baloda takamayacak olan kraliçeyi çok zor duruma düşürmeyi planlamıştır. Yolda başlarına gelen maceralar sonucu Üç Silahşorler Londra’ya kadar gidemez ancak Dartanyan, kendisine eşlik eden uşağı ile birlikte Londra’ya ulaşır; mücevherleri dükten alıp Paris’e dönmeyi başarır. Balo gecesi Kraliçenin elmasları takmasıyla Kardinal’in oyunu bozulur.

Kralın emri ile Dartanyan ve Üç Silahşorler La Rochelle Kuşatmasına katılırlar. Bu sefere giderken, Birmingham Dükü’nün Miladi adlı kadının suikastından korumaya çalışırlar. Miladi yakalanıp tutsak edilir ancak babası gelip kızını kurtarır ve dükü öldürür. Dartanyan ve Üç Silahşorlar, kraliçenin hizmetkarı Madam Bonasiyö (Bonacieux)’nün ortadan kaybolması üzerine onu ararlar. D’artanyan’ın sevgilisi olan Bonasiyö’nün bir manastırda tutulduğunu öğrenirler ama tesadüf eseri aynı manastırda bulunan Miladi onu öldürür. Sonunda Miladi’yi yakalar ve yargılarlar. Kadının aslında bir hırsız olduğu ve geçmişte bir kont ile evlendiği ortaya çıkar. Kont, onun hırsız olduğunu öğrenince asılmasını emretmiş ancak kadın bir yolunu bulup kaçmıştır. Kont ise adını Athos olarak değiştirmiştir. Kadın idam edilir.

Paris’e döndüklerinde kardinalin özel hizmetlisi Rochefort Dartanyan’ı tutuklar. Miladi’nin idamı ile ilgili sorgulanır Ancak mahkemenin sonunda teğmenliğe yükselir. Savaş biter. La Rochelle kenti geri alınır. Silahşorların her biri kendi yolunda gider. Aramis ile uşağı papaz olur. Porthos zengin sevgilisi ile evlenir. Athos bir süre Dartanyan’la şövalyaliğe devam ettikten sonra küçük bir mirasa konar ve uşağı ile Paris’ten ayrılır.

Bazı uyarlamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Film[değiştir | kaynağı değiştir]

Bale[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ NTV Tarih, Dergisi (Mayıs 2011). ""Üç Silahşörler Gerçekten Yaşadı"". NTV Tarih. Cilt Sayı 28. ss. Sayfa 16. 
  2. ^ "Üç Silahşörler". Devlet Opera ve Balesi web sitesi. 25 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2015.