Paolo Savona

Vikipedi, özgür ansiklopedi
12.52, 7 Ağustos 2018 tarihinde Sarv (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 19875700 numaralı sürüm ("'''Paolo Savona''' (d. 6 Ekim 1936 Cagliari) İtalyan siyasetçi, ekonomist ve akademisyen. Ekonomi alanında lisans yapmıştır. İtalya Bankası'nda k..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki hali | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hali → (fark)

Paolo Savona (d. 6 Ekim 1936 Cagliari) İtalyan siyasetçi, ekonomist ve akademisyen.

Ekonomi alanında lisans yapmıştır. İtalya Bankası'nda kariyerine başlamıştır. 1980-1982 yıllarında Ticaret Bakanlığı Ekonomik Planlama Genel Sekreteri olmuştur. Salini Impregilo ve Gemina Şirketlerinin başkanlığını yapmış, Fiumicino – Leonardo da Vinci Havalimanı ve Venezia Nuova Konsorsiyumu başkanlığı görevini de yürütmüştür. Banca Nazionale del Lavoro (BNL) [Ulusal İş Bankası] CEO'su olmuştur. RCS MediaGroup ve Telecom Italia yönetim kurulu üyeliği, Capitalia bankası başkan yardımcısı ve Banca di Roma başkanı olarak görev ifa etmiştir. Carlo Azeglio Ciampi başbakanlığındaki hükümette 28 Nisan 1993 - 19 Nisan 1994 tarihleri arasında Sanayi, Ticaret ve Zanaat Bakanı olarak görev yapmıştır. Pek çok üniversitede dersler vermiştir. Maastricht Antlaşması'nın İtalyan ekonomisine zarar vereceğini savunmuş ve Avrupa Birliği ve Avrupa parası konusuna geniş çapta eleştiriler getirmiştir.

2018 yılında Giuseppe Conte'nin hükümeti kurma aşamasında maliye ve ekonomi bakanlığına atanmasını Savona'nın Avrupa kuşkucusu tavırları nedeniyle Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella reddetmiş[1], bunun üzerine Conte hükümet kurma görevini ilk olarak geri çevirse de[2] daha sonra başbakanlık görevini kabul ederek hükümeti kurmuş ve 1 Haziran'dan geçerli olarak kurulan hükümette bu sefer Paolo Savona sandalyesiz bakan olarak Avrupa işlerinden sorumlu olarak yer almıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Richard Heuzé (25 Mayıs 2018). "En Italie, une équipe compliquée à former pour Giuseppe Conte". Erişim tarihi: 7 Ağustos 2018. 
  2. ^ Övgü Pınar (28 Mayıs 2018). "İtalya'da 'görülmemiş kriz': Hükümet kurma çalışmaları çöktü". 
  3. ^ "İtalya'da da kriz çözüldü". 2 Haziran 2018. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2018.