Çaitanya Mahaprabhu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Çaitanya sayfasından yönlendirildi)

Çaitanya Mahaprabhu (IAST: Caitanya Mahāprabhu; doğum adı Vişvambhar Mişra) öğrencileri ve çeşitli kutsal metinler tarafından Radha ve Krişna'nın ortak avatarı olarak kabul edilen bir 15. yüzyıl Vaişnava azizi.[1]

Çaitanya Mahaprabhu, Gaudiya Vaişnavizmi'nin kurucusu.

Chaitanya Mahaprabhu'nun Krishna'ya bhajan - kirtan ve dansla ibadet etme tarzının Bengal'deki Vişnuizm üzerinde derin bir etkisi oldu. Ayrıca Achintya Bheda Abheda Tattva'nın Vedantik felsefesinin baş savunucusuydu. Mahaprabhu, Gaudiya Vaishnavism'i kurdu. Bhakti yogayı açıkladı ve Hare Krişna Maha-mantra'nın zikredilmesini yaygınlaştırdı.[2] Shikshashtakam'ı (sekiz adanmışlık duası) besteledi.[3]

Chaitanya erimiş altın benzeri ten rengi nedeniyle bazen Gauranga veya Gaura olarak adlandırılır. Doğum günü Gaura-purnima olarak kutlanır.[4][5] Neem ağacının altında doğduğu için Nimai olarak da anılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "CC Ādi 7.11". vedabase.io (İngilizce). 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2021. 
  2. ^ Sri Chaitanya Mahaprabhu 28 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "He spread the Yuga-dharma as the practice for attainment of pure love for Radha-Krishna. That process is Harinam-Sankirtan, or the congregational chanting of the Holy Names of Krishna "Hare Krishna Hare Krishna Krishna Krishna Hare Hare, Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare"
  3. ^ "Śrīmad-Bhāgavatam 1.2.8 - See Purport for Chaitanya Mahaprabhu". vedabase.io (İngilizce). 14 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2021. 
  4. ^ "Gaura Purnima". www.krishna.com. 12 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2008. 
  5. ^ Sri Gaura Purnima 1 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."givegita.com"

Kaynak eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]