Lloviu virüsü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lloviu virüsü (LLOV) Ebola virüsü ve Marburg virüsü ile uzaktan ilişkili kültürsüz bir virüstür.[1][2]

Terimin kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Lloviu virüsünden (kısaltması LLOV),  "Lloviu cuevavirus" türünün tek üyesi olarak 2010 yılında söz edildi, "Cuevavirus" cinsi, Filoviridae ailesi,  Mononegavirales takımı içinde yer alması önerilmiştir.[1][2] Adını ilk keşfedildiği yer olan Cueva del Lloviu adında bir İspanyol mağarasından almıştır[1]

İsimlendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Lloviu virüsü j’ɔːvjuː vaɪrəs olarak telaffuz edilir (IPA). Uluslararası Virüs Sınıflandırma Komitesi'ne göre, adı Lloviu virüsüdür ve daima baş harfi büyük yazılır, italik yazılmaz ve kısaltması LLOV'dur.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

LLOV 2002 yılında, Cueva del Lloviu mağarasında, Schreiber'in uzun parmaklı yarasalarında  (Miniopterus schreibersii) keşfedildi.[2] Henüz yeni bir yarasa hastalığının etiyolojikajanı olduğu kanıtlanmadı ancak sağlıklı Schreiber'in uzun parmaklı yarasalarında da virüs izleri bulunamadı. Belli yarasa türlerinde patojenikolduğu düşünülmektedir. Nekropsilerde makroskobik bulgulara rastlanmamasına rağmen mikroskobik muayenelerde viral pnömoni bulgularına rastlanmıştır.[2] Cueva del Lloviu mağarası turistlerin sıklıkla ziyaret ettikleri bir yerdir ve henüz insanlarda hastalık veya enfeksiyona rastlanmamıştır.  İkinci flovirüs olan LLOV'un insanlar için patojenik olmadığı bildirilmiştir. (Birincisi Restron virüsü (RESTV)).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Shampo, M. A.; Kyle, R. A. (1995). "Hamilton Smith". Mayo Clinic proceedings. Mayo Clinic. 70 (6). s. 540. PMID 7776712. 
  2. ^ a b c d Shampo, M. A.; Kyle, R. A. (1995). "Hamilton Smith". Mayo Clinic proceedings. Mayo Clinic. 70 (6). s. 540. PMID 7776712.