Ziya Nebioğlu (mimar)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ziya Nebioğlu (d. 1915, Güneyköy, Afyonkarahisar - ö.1975, İzmir), Türk mimar ve turizm işletmecisidir. İzmir ve Ege Bölgesi'nde birçok ev, tatil köyü, okul ve sinema binasının mimarisini, inşasını ve işletmesini üstlenmiştir. Türkiye'nin ilk tatil köyü olan Nebioğlu Tatil Köyü'nün kurucusudur.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nebioğlu, 1915 yılında Afyon'un Güneyköy köyünde doğdu. Babası kahve ve tütün tüccarı Mehmet, annesi Hatice Nebioğlu'dur. Kardeşleri, Nebioğlu Yayınevi'nin kurucusu Osman ve akademisyenlik ile öğretmenlik yapmış olan Orhan Nebioğlu'dur. İlkokul ve ortaokulu Afyon'da bitirmiştir, ardından liseyi, babasının tüccarlık işini taşıdığı İzmir'de Şirinyer Amerikan Koleji'nde tamamlamıştır. Babasının, onun kendisi gibi ticaretle uğraşmasını ve Almanya'da eğitim görmesini isterken Ziya Nebioğlu, Amerika'da mimarlık eğitimi görmek istemiştir. Böylelikle üniversiteyi Amerika'da okumuştur ve lisansını 1943 yılında Florida Üniversitesi'nde mimarlık alanında tamamlamıştır. 1948 yılına dek Florida'da yaşamış ve burada tasarım, uygulama ve eğitim alanlarında çalışmıştır. 1948 yılında eşi ve çocuklarıyla İzmir'e geri dönmüştür ve orada bir mimarlık bürosu açmıştır.[1][2]

Nebioğlu, İzmir'de Karşıyaka, Alsancak ve Göztepe semtlerinde, Aydın'da Söke'de çok sayıda bahçeli konut, aile apartmanları, okul ve sinema binaları inşa etmiştir. Türkiye'nin ilk resmi tatil köyü olan, Çeşmealtı'ndaki Nebioğlu Tatil Köyünün kurucusu ve mimarıdır. Tatil köyünü 1965 yılında inşa etmeye başlamış ve 1969 yılında açılışını gerçekleştirmiştir. Bu tatil köyü, 1970'li yıllardaki birçok Türk filmine sahne olmuştur. Otelin mimarisi, Amerikan mimar Frank Lloyd Wright'ın projelerinden esinlenerek yapılmıştır. 2005 yılında bir yatırım firması tarafından satın alınan otelin 30 adet bungalovu ve tesisi tümüyle yıkılmış, günümüzde sadece 3 bungalov ayakta kalabilmiştir.[3]

Nebioğlu, ayrıca TÜSİAD kurucu üyesi; Betontaş, Çimentaş ve Metaş'ın kurucu başkanı olan İzmirli iş insanı ve sanayici Raşit Özsaruhan'ın evinin mimarıdır. Bu ev, 2011 yılında yıkılmıştır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Merkezi, Arkitera Mimarlık. "Ziya Nebioğlu". Arkitera.com. 12 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Taşpınar dergisi - 9. sayı" (PDF). Afyon Belediyesi. Aralık 2012. 22 Ekim 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2023. 
  3. ^ Merkezi, Arkitera Mimarlık. "Nebioğlu Turistik Tesisleri". Arkitera.com. 18 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2023. 
  4. ^ Merkezi, Arkitera Mimarlık. "Özsaruhan Evi". Arkitera.com. 24 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2023.