Yannis Hamilakis

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yannis Hamilakis (Yunanca: Γιάννης Χαμηλάκης,[1] d. 1966)[2] Yunan arkeolog ve yazar. Brown Üniversitesi'nde Yunan Çalışmaları profesörü olmakla birlikte, tarihöncesi Ege'nin arkeolojisi hakkında çalışmaları vardır. İlgi alanları arasında etnografya, antropoloji, milliyetçilik ve postkolonyalizm gibi konu başlıkları bulunmaktadır.

Güncel olarak Hamilakis Yunanistan'ın merkezinde bir Cilalı Taş Devri höyüğünde arkeolojik kazı yürütmektedir. Hamilakis, arkeolojik kazı çalışmalarını tiyatro gibi çeşitli sanat aktiviteleri ile kombine etmektedir. Buna benzer yaklaşımları ile etnoğrafya, sanat ve toplumsal girişimin birlikte yürütülmesi gerektiğini savunmaktadır.[3]

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ulus ve Harabeleri, Yunanistan'da Antikite, Arkeoloji ve Ulusal İmgelem çev. Ayşe Boren (İstanbul: İletişim Yayınları SanatHayat dizisi, 2020). Orijinali: The Nation and its Ruins: Archaeology, Antiquity and National Imagination in Modern Greece, Oxford University Press, 2007.
  • Archaeologies and the Senses: Human Experience, Memory, and Affect, Cambridge University Press, 2013.
  • Hamilakis, Y. and Ifantidis, F. 2016. Camera, Calaureia: An Archaeological Photo-ethnography Oxford: Archaeopress.
  • Χαμηλάκης, Γ. 2012. Το Έθνος και τα Ερείπιά του. Αρχαιότητα, Αρχαιολογια, και Εθνικό Φαντασιακό στην Ελλάδα. Αθήνα: Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου.
  • Χαμηλάκης, Γ. 2015. Η Αρχαιολογία και οι Αισθήσεις. Βίωμα, Μνήμη, και Συν-κίνηση. Αθήνα: Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ".:BiblioNet : Χαμηλάκης, Γιάννης". www.biblionet.gr. 29 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2020. 
  2. ^ Archaeology and the senses : human experience, memory, and affect. Cambridge: Cambridge University Press. 2014. s. iv. ISBN 9780521837286. 
  3. ^ "Hamilakis, Yannis". vivo.brown.edu (İngilizce). Brown University. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2017.