İçeriğe atla

William Doherty

Vikipedi, özgür ansiklopedi

William Doherty (15 Mayıs 1857, Cincinnati - 25 Mayıs 1901, Nairobi ), Lepidoptera konusunda uzmanlaşmış ve daha sonra Tring'deki Doğa Tarihi Müzesi için kuş toplayan Amerikalı bir böcek bilimci.[1] Nairobi'de dizanteriden öldü.[2]

Seyahatler[değiştir | kaynağı değiştir]

Arhopala alitaeus mirabella Doherty, 1889 J. asiat. Sos. Bengal

Koleksiyoner olmadan önce 1877'den 1881'e kadar Avrupa'yı, Orta Doğu'yu ve oradan da İran'ı dolaştı. böcek bilimi çerçevesinde toplama faaliyetleri ciddi anlamda 1882'de Güney Asya'da başladı.[2] Hindistan, Burma, Andaman Adaları, Nicobar, Siam, Endonezya, Malezya, Yeni Gine ve Britanya Doğu Afrika'sından kelebekler topladı ve birçok yeni türü tanımladı. 1895'te Tring'de Hartert'i ziyaret ettikten sonra, kendisini en iyi kuş koleksiyoncusu olarak gören 2. Baron Rothschild Walter Rothschild tarafından işe alındı.[2] Uganda'da koleksiyon yaparken hastalandı ve Lepcha'daki koleksiyoncular tarafından hastaneye kaldırıldı.[3]

Koleksiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Koleksiyonları Amerikan Doğa Tarihi Müzesi,[4] Pittsburgh'daki Carnegie Müzesi, Brooklyn Müzesi, Cambridge'deki Karşılaştırmalı Zooloji Müzesi ve Washington'daki Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nde paylaşılmış ve sergilenmektedir.

Eponimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Lord Rothschild için topladığı kuşların çoğuna onun adı verilmiştir; bunlara Doherty'nin çalı örümcek kuşu Malaconotus dohertyi, kırmızı enseli meyve güvercini Ptilinopus dohertyi, Sumba ağustosböceği kuşu Coracina dohertyi ve tepeli beyaz gözlü Lophozosterops dohertyi dahildir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Novitates Zoologicae v8 (1901) pp.494-506 Obituary by Ernst Hartert [includes bibliography]
  2. ^ a b c Beolens, Bo; Watkins, Michael; Grayson, Michael (2014). The Eponym Dictionary of Birds. Bloomsbury Publishing. ISBN 978-1472905741.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "beo" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ Holland, W.J. (1902) Obituary. Entomological News 13:63-65.
  4. ^ LeCroy, M (2003). "Type Specimens of Birds in the American Museum of Natural History Part 5. Passeriformes: Alaudidae, Hirundinidae, Motacillidae, Campephagidae, Pycnonotidae, Irenidae, Laniidae, Vangidae, Bombycillidae, Dulidae, Cinclidae, Troglodytidae, And Mimidae" (PDF). Bulletin of the American Museum of Natural History. American Museum of Natural History. 8 Mart 2005 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2007. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • BHL Hartert, Ernst (1896) Bay William Doherty tarafından Londra'nın Doğu Takımadaları'nda yapılan kuş koleksiyonlarının bir açıklaması .
  • Ernst Hartert'in (1901) ölüm ilanı, Novitates Zoologicae, cilt. 8, s. 494f.