Wachtang Djobadze

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Wachtang Djobadze (Gürcüce: ვახტანგ ჯობაძე - Vakhtang Jobadze; Türkçe telaffuz Vahtang Cobadze) (8 Mart 1917 - 10 Şubat 2007) Gürcü sanat tarihçisi. Los Angeles'taki California Eyalet Üniversitesi'nde profesördü.

Sovyetler Birliği döneminde ABD'de siyasi bir göçmen olarak yaşadı. Bu sebeple tarihi Tao-Klarceti bölgesi ve Antakya'da yer alan pek çok Orta Çağ Gürcü kilisesinin ve manastırının harabe halinde bulunduğu Türkiye topraklarına seyahat etme fırsatına sahip tek Gürcü bilim insanıydı. Bu anıtları incelemiş ve birçok çalışmasında ele almıştır. Bu çalışmalardan bazıları şunlardır:

  • Materials for the Study of Georgian Monasteries in the Western Environs of Antioch on the Orontes (1976),
  • Archeological Investigations in the Region West of Antioch On-The-Orontes (Stuttgart : Steiner-Verlag-Wiesbaden-GmbH, 1986),
  • Early Medieval Georgian Monasteries in Historic Tao, Klarjet'i, and Savset'i (Stuttgart : Steiner-Verlag-Wiesbaden-GmbH, 1992).

1981'de Kıbrıs'ta bulunan ve Orta Çağ'a tarihlenen bir Gürcü manastırının kalıntılarını keşfetti.[1]

10 Şubat 2007'de Kaliforniya, Carlsbad'da vefat etti ve cenazesi Gürcistan'a nakledilerek Tiflis'te defnedildi.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Excavations at the Georgian Monastery of Gialia (Yialia)(Pafos) 27 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Government of Cyprus Press and Information Office. December 5, 2006. Retrieved on May 28, 2007.
  2. ^ (Gürcüce)The Conference dedicated to the memory of Wachtang Djobadze 7 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Institute of Manuscripts of Georgia. Retrieved on May 28, 2007.