Vikipedi:Köy çeşmesi/2014/Ağustos

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Teklifler[kaynağı değiştir]

güney azerbaycan vikipediası[kaynağı değiştir]

selamlar ve esenlikler bütün türkiyeli söydaşlarımıza. lütfen burdagüney azerbaycan türkcesinde biliklik (vikipedi) açılmasına yardım edin . yaşasın türk dünyası! teşekürler!

Koroğlu (mesaj) --5.121.129.145 19:44, 21 Ağustos 2014 (UTC)

Selamlar, kişisel olarak bende destekliyorum umarım açılır ancak köy çeşmesinde milliyetçilik yapmak yanlış. Burası tarafsız bir ansiklopedi olmalı. Ayrıca Türkiyeli kavramı yanlış. Türkiyeli diye bir şey yoktur veya Fransalı, Rusyalı. Türk, Fransız, Rus vardır. Kolay gelsin.Sait71 19:25, 23 Ağustos 2014 (UTC)
Türkiyeli yoksa bunun bir adını belirtmeliyiz. Türk Milleti demeliyiz örneğin.--i.e.msj 19:09, 13 Ekim 2014 (UTC)
Türklerin oluşturduğu millete Türk Milleti diyoruz işte Türkiyeli tabiri yanlış bir tabirdir bana göre. Türk kelimesini ırkçı bir şey olarak gösterip yeni icat çıkaranların uydurmuş olduğu bir tabirdir bana göre.Sait71 19:23, 13 Ekim 2014 (UTC)

yaşasın böylesi düşünce! yaşasın! bende bir azeri türkü siz Aziz türdaş ve soydaşlarımdan yardım istiyorum. --H.ALIZADE Q (mesaj) 14:03, 24 Ağustos 2014 (UTC)

Azeri sahis, Türkiye isimli ülkede soydaslarinin yasadigina bilgisine dayanarak Türkiyeli soydasim diye hitap etmis. Bu zararsiz ve masumane hitap milliyetcilik olarak nitelendirilmemeli. Mesele olan daha çok nefret söyleminde bulunan, hedef gösteren kötü milliyetçilik. ülke ismi+li ekiyle sifat türkçede yaygindir, hatta bununla nereli oldugu söyleniyor sanirken, soy veya etnik kimlikler çikmistir. Mesela 2-3 sene öncesine kadar ben Azeriler ve Azerice diye tanir bilirken, Azerbaycanlilar ve Azerbaycanca gibi nitelemeler duymaya basladim. a.nailov 20:14, 10 Ekim 2014 (UTC)

Selamlar a.nailov bey, kuzey azerbaycanlıların tersine biz güneyliler bütünlükle özümüze türk (azerbaycan türkü), dilimize ise türkü yoksa türkce deyirik. biz azerini an büyük yaman sanırık. sayğılarla.

--Koroğlu (mesaj) 13:16, 13 Ekim 2014 (UTC)

Selamlar açılırsa gayet iyi olur hem vikipedinin evrenselliği açısından hemde azeriler için.Bu imzasız yazı Nukolo (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 14:50, 16 Aralık 2014

Oy verdim. Takip ediyorum. --Kafkasmurat- 14:56, 16 Aralık 2014 (UTC)

Teknik[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar sorunum Huggle ile ilgili; ubuntu kullanıyorum, bilgisayarıma Huggle'ı yükleyemedim. Bilgisi olanlardan yardım bekliyorum. Ayrıca, ubuntu kullanan vikipedistler için bununla ilgili bir madde açılabilir. --Kendinciz 19:58, 7 Ağustos 2014 (UTC)

Terminale şunu yazdıktan sonra kullanıcı şifre girilirse root yetkisi alınır;
  • sudo su -
Birde böyle dene. İşe yarayabilir. --Mavrikantmsj 20:18, 7 Ağustos 2014 (UTC)
Bir haftadır ubuntu kullanıyorum. Terminal ile ilgili hiçbir fikrim yok. :( --Kendinciz 20:45, 7 Ağustos 2014 (UTC)
En baştan anlatırsan çok memnun olurum. Programı burada yazan siteden bile indiremedim. --Kendinciz 20:52, 7 Ağustos 2014 (UTC)

Yükleme işlemini yapabildim arkadaşlar. Yardım isteyen olursa bana ulaşabilir. --Kendinciz 23:07, 7 Ağustos 2014 (UTC)

Arkadaşlar İngilizce'yi şöyle böyle bilenler de şurası üzerinden (bağlantı doğrudur umarım), çeviri yapamasa da yapılan çevirileri inceleme yapabilir mi? Yani kontrol yapılırsa uygulamaya geçecek sanırım bütün çeviriler. --Stultiwikiabana yaz 14:41, 13 Ağustos 2014 (UTC)

VisualEditor global newsletter—July and August 2014[kaynağı değiştir]

The VisualEditor team is currently working mostly to fix bugs, improve performance, reduce technical debt, and other infrastructure needs. You can find on Mediawiki.org weekly updates detailing recent work.

Screenshot of VisualEditor's link tool
Dialog boxes in VisualEditor have been re-designed to use action words instead of icons. This has increased the number of items that need to be translated. The user guide is also being updated.

The biggest visible change since the last newsletter was to the dialog boxes. The design for each dialog box and window was simplified. The most commonly needed buttons are now at the top. Based on user feedback, the buttons are now labeled with simple words (like "Cancel" or "Done") instead of potentially confusing icons (like "<" or "X"). Many of the buttons to edit links, images, and other items now also show the linked page, image name, or other useful information when you click on them.

  • Hidden HTML comments (notes visible to editors, but not to readers) can now be read, edited, inserted, and removed. A small icon (a white exclamation mark on a dot) marks the location of each comments. You can click on the icon to see the comment.
  • You can now drag and drop text and templates as well as images. A new placement line makes it much easier to see where you are dropping the item. Images can no longer be dropped into the middle of paragraphs.
  • All references and footnotes (<ref> tags) are now made through the "⧼visualeditor-toolbar-cite-label⧽" menu, including the "⧼visualeditor-dialogbutton-reference-tooltip⧽" (manual formatting) footnotes and the ability to re-use an existing citation, both of which were previously accessible only through the "Ekle" menu. The "⧼visualeditor-dialogbutton-referencelist-tooltip⧽" is still added via the "Ekle" menu.
  • When you add an image or other media file, you are now prompted to add an image caption immediately. You can also replace an image whilst keeping the original caption and other settings.
  • All tablet users visiting the mobile web version of Wikipedias will be able to opt-in to a version of VisualEditor from 14 August. You can test the new tool by choosing the beta version of the mobile view in the Settings menu.
  • The link tool has a new "Open" button that will open a linked page in another tab so you can make sure a link is the right one.
  • The "Cancel" button in the toolbar has been removed based on user testing. To cancel any edit, you can leave the page by clicking the Read tab, the back button in your browser, or closing the browser window without saving your changes.

Looking ahead[kaynağı değiştir]

The team posts details about planned work on the VisualEditor roadmap. The VisualEditor team plans to add auto-fill features for citations soon. Your ideas about making referencing quick and easy are still wanted. Support for upright image sizes is being developed. The designers are also working on support for adding rows and columns to tables. Work to support Internet Explorer is ongoing.

Feedback opportunities[kaynağı değiştir]

The Editing team will be making two presentations this weekend at Wikimania in London. The first is with product manager James Forrester and developer Trevor Parscal on Saturday at 16:30. The second is with developers Roan Kattouw and Trevor Parscal on Sunday at 12:30. There is a VisualEditor Translation Sprint going on during Wikimania; whether you're in London or not, any contributions are welcome!

Please share your questions, suggestions, or problems by posting a note at the VisualEditor feedback page or by joining the office hours discussion on Thursday, 14 August 2014 at 09:00 UTC (daytime for Europe, Middle East and Asia) or on Thursday, 18 September 2014 at 16:00 UTC (daytime for the Americas; evening for Europe).

If you'd like to get this newsletter on your own page (about once a month), please subscribe at w:en:Wikipedia:VisualEditor/Newsletter for English Wikipedia only or at Meta for any project. Thank you! --Elitre (WMF), 14:40, 9 Ağustos 2014 (UTC)

Türkçeleştirilmesi gereken şablonlar[kaynağı değiştir]

Karışıklık olmaması için liste şeklinde yeniden düzenledim. --Kendinciz 09:48, 11 Ağustos 2014 (UTC)

Liste:

Şablon:Belgeleme alt sayfası ile Şablon:Şablon belge sayfası[kaynağı değiştir]

Şablon:Belgeleme alt sayfası ile Şablon:Şablon belge sayfası aynı amaca hizmet etmiyor mu? Eğer öyleyse birinin silinmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca Şablon:Belgeleme alt sayfasında bir hata var sanki. --Kendinciz 13:50, 10 Ağustos 2014 (UTC)

Şablon:Türkiye il demografi[kaynağı değiştir]

Şablon:Türkiye il demografide yerine kullanılsa? Ben beceremedim. Meelo (mesaj) 19:30, 24 Ağustos 2014 (UTC)

Doğru aslında. Değişikliği yaptım. --cobija 21:03, 24 Ağustos 2014 (UTC)

Politika[kaynağı değiştir]

İlginize[kaynağı değiştir]

Tıbbi çeviri[kaynağı değiştir]

Tıbbi çevirileri tamamlamak ister misiniz?

İngilizce Vikipedi'de kaliteli tibbi içeriği mümkün olduğu kadar çok dilde yayabilmek için çeviri projesi 2011 yılında başlatıldı. Yalnızca İngilizce değil istediğiniz dilde tibbi bilgiye ulaşmanın herkesin hakkı olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla bazı maddeleri Türkçeye çevirdik. En son çevrilenler Frengi, Migren ve Zatürre maddeleridir. Ancak bu maddelerin Türkçe Vikipedide olan içerikle uygun bir şekilde birleştirilmesi ve wiki diline adapte edilmesi gerekmektedir. Çevirilere devam edebilmek için bu ve bunun gibi maddelerin düzenlenmesi, iç bağlantıların doğrulanması ve diğer içerikle birleştirilmesi için Türkçe Vikipedi topluluğunun yardımına ihtiyacımız vardır. Lütfen maddeleri inceleyiniz ya da bana mesaj atınız; elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.

Ayrıca proje ana izleme sayfasına ve bilgilendirme sayfasına da göz atabilirsiniz.

-- -- CFCF 🍌 (email) 08:40, 1 Ağustos 2014 (UTC)

  • Elimden geleni yapmaya çalışırım. Güzel proje.- Drgulcu 12:06, 1 Ağustos 2014 (UTC)
Wonderful, I'll inform you of the next translation. -- -- CFCF 🍌 (email) 07:54, 5 Ağustos 2014 (UTC)

İBP ve köy maddeleri[kaynağı değiştir]

Bu haftanın ibp konusu olan düzenlenmeyi bekleyen maddelerin çoğunun köy maddeleri olması ilgimi çekti. Köy maddelerindeki düzensizliği daha önce tartışmıştık ama bir sonuç çıkmamıştı. Konuyu tekrar gündeme getirmek istiyorum. Görüşlerinizi bekliyorum hacitalhamesaj at 12:15, 1 Ağustos 2014 (UTC)

Köy maddeleri kesinlikle düzenlenmeli. Muhtarlık başlıkları çıkartılmalı. Ben son 1 ay içerisinde yaklaşık 600 köy maddesinde muhtarlık vb. gibi çıkartılacak yerleri çıkarttım. Çok telifli içerikler var. Nüfusları gerçek olmayan köyler bile var. Hatta bu sene binlerce köy mahalle oldu. İBP kapsamında köy maddelerini düzenleyebiliriz. İstersen projesi önerisi sayfasında bu konuyu açabilirsin. --Uğurkentmesaj 12:35, 1 Ağustos 2014 (UTC)
Gündeme getirilen konu "köy maddelerinin düzensiz olması" mıdır? Yani buraya yazılınca ne gibi bir sonuç alınması bekleniyor? Daha önce defalarca bahsedildi zaten, onlara ilgi gösteren arkadaşlarla iletişime geçip buraya bir şeyler yazmak yerine harekete geçseniz daha faydalı olmaz mı? Artık gelenekselleşti sanki bu konunun köy çeşmesine taşınması.--RapsarEfendim? 16:31, 1 Ağustos 2014 (UTC)

Bununla ilgili uzun vadeli bir proje var ama ne yazıkki 5 kişi katılmış sadece. :( --Mavrikantmsj 19:49, 1 Ağustos 2014 (UTC)

  • Köy maddeleri iflah olmaz biçimde berbat bir halde. Düzenlenmeyi bekleyen maddelerin ve inceleme görmemiş maddelerin tahminen %90 civarı köy maddelerinden oluşmakta. Bizim köylere ilgisi olan Vietnamca vikideki maddeleri bizimkinden daha düzgün. Bu konuda radikal bir görüşüm var. Kaynaksız, yorum dolu, bozuk, düzensiz, saçma sapan köy maddelerini ilk ve yalın haline getirip kabul edebiliriz. Zaten düzenleme yaptığımızda da bunu yapıyoruz çoğunlukla. Şu kadar bilgi ve bilgi kutuları yeterli olurdu bence. Daha radikali de var ama söylemek istemiyorum. Arkadaşlar köy maddeleri insanları buradan soğutuyor, tehlikenin farkında mısınız? Drgulcu 13:34, 2 Ağustos 2014 (UTC)
Vietnamca haha. Adamların bizim köylerle ne alakası var onu çok merak ediyorum. Acaba sırf fazla maddemiz olsun diye mi?
şu maddedeki altyapı bilgileri gayet sade. Böyle bir şeyin kullanılmasını şiddetle tavsiye ediyorum.
Kaldırılması gereken muhtarlık başlıklarına gelince, bunlar bir bot (bot yazmayı bilmiyorum) yardımıyla hızlıca kaldırılamaz mı? hacitalhamesaj at 19:23, 2 Ağustos 2014 (UTC)
Vietnamca'daki maddeler şu botla açılmış :) Sait71 19:34, 2 Ağustos 2014 (UTC)
  • Bence Yukarıdaki VikiProjeyi canlandırmamız lazım. Herkes bir kaç ilin köy maddelerini alarak işe başlayabilir. En yalın, sade, kaynak gerektirmeyen bir hale getirip bıraksın. Daha sonra köy maddelerine eklenen bilgileri kontrol etmek daha kolay olacaktır.Sait71 13:48, 2 Ağustos 2014 (UTC)
  • Drgulcu, Kaynaksız, yorum dolu, bozuk, düzensiz, saçma sapan köy maddelerini ilk ve yalın haline getirip kabul etmek şeklindeki uygulamanın doğru olduğunu düşünüyorum; hatta ben de çoğu köy maddesinde aynen bunu yaptım [1]. Ayrıca bu tür madde gruplarına viki işareti içermeyen, tamamı büyük harf, yanlış yazımlı vs. uzun bir metin bloğu eklenmesi halinde sistemin uyarı veya engel vermesi filtre ile sağlanabilir. Buna topluluk nasıl bakar bilmek isterim.--Alperen (mesaj) 10:04, 3 Ağustos 2014 (UTC)
  • Uzun süredir Alperen'in dediği gibi yapıyorum ve öyle yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Zaman içinde çoğunu bu yöntemle onaylayabiliriz. Zaten gözlemlediğim kadarıyla onaylanmamış maddelerin çoğu bu yerleşim maddeleri...Vikiçizer (mesaj) 10:10, 3 Ağustos 2014 (UTC)
:)) [2] --Alperen (mesaj) 10:28, 3 Ağustos 2014 (UTC)
bu da benden- Drgulcu 12:25, 3 Ağustos 2014 (UTC)
Böyle örneklere çok rastladım :D hacitalhamesaj at 15:40, 3 Ağustos 2014 (UTC)
  • Muhtarlık başlıklarını kaldırmıyor muyuz? Bende şu şekilde düzenlemiştim mesela. Sait71 13:38, 3 Ağustos 2014 (UTC)
  • Bi önerim var. Kendimize örnek bi köy belirleyelim. Kategoriler-taslaklar, Nüfus bilgilerinde hangi yılların yer alacağı, alt yapı bilgileri vs vs belli olsun. Diğer köyleri o köye göre düzenleyelim hacitalhamesaj at 15:38, 3 Ağustos 2014 (UTC)
    Örnek olarak alabileceğimiz bir köy maddesi burada var.Sait71 16:53, 3 Ağustos 2014 (UTC)
Bu örnekle alakalı sorularım şöyle:
1- Kültür bölümü yok. Kasıtlı mı?
2- Çoğu köyün "Coğrafya" altbaşlığında sadece il/ilçe merkezine olan uzaklığı yazıyor. Ulaşım alt başlığı ne olacak?
3- Bilgi kutusundaki "İnternet sitesi" bölümüne yerelnet.org un linkini mi vereceğiz? Yoksa ahmethocakoyu.com,ahmethocakoyu.net gibi siteler varsa eklenecek mi?
4- Nüfus bilgilerinin ne kadarı yeterli. Bütün yılları yazacak mıyız? Yoksa sadece 1990 2000 2010 gibi yıllar mı yer alacak?
Ve bir de teklifim olacak. (KÇ:Teklifler bölümüne mi yazmalıydım bilmiyorum) İklim altbaşlığının atılarak bilgi kutusuna yerleştirilmesini talep ediyorum. hacitalhamesaj at 17:31, 3 Ağustos 2014 (UTC)
Altyapı bilgilerini tablo içinde olması güzel olmamış. Ayrıca diğer bütün maddelerimizin bu bölümünde metin kullanılmış. Hepsini tabloya dönüştürmek çok fazla zaman alır.
1- Hiçbir köyün civar köylerden farklı olarak kendi özgü bir kültürü olacagını zannetmiyorum. Dolayısı ile aynı şeyleri her maddede tekrar etmek çok saçma olur.
2- Ulaşım bilgisi biliniyorsa yazılabilir fakat bunu zamana bırakmalı köy sakinlerinin/diğer kullanıcıların yazmasını beklemeliyiz.
3- Köy sakinlerinin bir heves açtıkları 1yıl sonra ilgisizlikten kapanan siteleri buraya eklemek uygun olmaz onun yerine Yerelnet bağlantılarının konulması yeterli bence. Belediyelerin zaten resmi web siteri olmak zorunda onların kendi sitelerini koyuyoruz. Eğer içeriği dolgun bir köy derneği web siteleri varsa bütün bu onay işlemleri bittikten sonra kendileri ekleyebilir. Sonra değerlendirilir.
4- Yerelnet üzerinde yazan bütün nufus bilgilerini aktarabiliriz. Bunun bi sınıırı olmamamlı.
5- İklim içinde kültür için ne düşünüyorsam onu düşünüyorum. Her köyün ayrı iklimi olmaz/olamaz. İlçelerin iklim bilgiliri olabilir. Onlarıda internetten bulup ekleyebiliriz.
Benim fikirlerim bu şekilde. Yapılması gerekenleri öncelik sırasına göre alt alta yazalım. Ona göre il il yapmaya başlayalım. --Mavrikantmsj 17:38, 3 Ağustos 2014 (UTC)
1- Kültür bölümünün olmaması tamamiyle bu konu hakkında kaynaklara dayanan sağlam bilgilerin olmamasındandır. Buralarda yer alan kaynak gerektiren, bir dayanağı olmayan bilgileri de çıkartmak zorundayız.
2- Coğrafyası ile ilgili temel bilgiler yazılmakta. Varsa sağlam bulabildiğiniz kaynaklar bu başlığı da geliştirmek mümkün.
3- Yerelnet.org.tr resmî bir site olması sebebiyle her zaman güvenilirdir. Köy ve belediye maddelerinde ilgili konu hakkında en temel ve doğru bilgileri bulabiliyoruz. O sebeple bu siteyi kullanıyoruz.
4- Nüfus bilgileri için kimi zaman yerelnet sitesi de yeterli olsada, Tuik.gov.tr adresinden ADNKS verilerini kullanarak kaynak yaratabilirsiniz. Sitede geçmişten günümüze belde-belediyeler, köyler, ilçe ve illerin ADNKS sonuçları yer almaktadır.
İklim başlığı ise aslında yeterli bilgilerin olması durumunda gerekli olabilecek bir başlık. Fakat ne yazık ki köy maddelerinde yeteri kadar bilgi olmaması sebebiyle sadece bir cümlelik bilgi yer alıyor. Söylediğiniz şey mantıklı. Bilgi kutusuna eklenecek bir parametre ile yapılabilir.Sait71 17:41, 3 Ağustos 2014 (UTC)
Diğer arkadaşlar da görüşlerini belirtsin. ortak kararlar alalım. Herkes kafasına göre hareket ederse olmaz hacitalhamesaj at 18:41, 3 Ağustos 2014 (UTC)

şu mesele ilgili bir yere taşınsa da çeşme başı rahatlasa ne güzel olur.. --kibele 22:19, 3 Ağustos 2014 (UTC)

  • Ben görüşleri uygun buluyor ve destek veriyorum. Ancak tercihim hemen işe koyulmak. Bence diğer aradaşlar da yavaş yavaş çalışmaya başlasınlar. Burada ki fikirleri çalışırken de okuyup değerlendire biliriz. Mutlutopuz 16:54, 4 Ağustos 2014 (UTC)
Not: Köy maddeleri üzerinde değişiklik yapan arkadaşlar aynı zamanda revizyonları da kabul ederlerse iyi olur. Maddeler incelenmemiş halde kaldığı için sürüm kontrolünden geçmeden doğrudan değiştirilebiliyor.Yağmurlukörfez 21:22, 5 Ağustos 2014 (UTC)
Revizyon ne? hacitalhamesaj at 22:30, 5 Ağustos 2014 (UTC)
Devriyeler için yazdım.Yağmurlukörfez 23:42, 5 Ağustos 2014 (UTC)
Tamamdır, projeye ekledim.--Śαвяí¢αи76ileti 06:18, 6 Ağustos 2014 (UTC)

Hizmetlilik başvurusu/Uğurkent[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Hizmetlilik başvurusu/Uğurkent başvurusunda herhangi bir görüş bildirirseniz sevinirim. Oy, yorum, soru hiç fark etmez. İyi çalışmalar. --Uğurkentmesaj 14:17, 5 Ağustos 2014 (UTC)

cinsiyete göre kategorilendirme[kaynağı değiştir]

Kategori tartışma:Mesleklerine göre kadınlar'a ilgi lütfen. ya şarkıcı, artist vb. kadın kategorilerini kaldırmamız ya da Vikipedi:Etnik köken, din, mezhep ve cinsiyete göre kategorilerilendirme'de bu konudaki ifadeleri kaldırmamız gerekiyor. teşekkürler. --kibele 19:03, 5 Ağustos 2014 (UTC)

  • İlgilenilmesi gereken bir konu, vikipedi sayfasının adındaki bariz hatayı bile 2009'dan bu yana kimse fark etmemiş. Bu tartışmalarda konu genelde diğer vikipedileri takip edecek miyiz yoksa kendimiz bir karar alıp onu uygulayacak mıyız konusunda takılıyor bence. Mesela tipik "kadın yazarlar" "erkek yazarlar" diye ayıralım mı ayırmayalım mı? Mesela İngilizcede günlük konuşmada bile bu ayrım yapıldığı için onlara doğal gelebilir ama Türkçede aktris aktör yok, oyuncu vardır, cinsiyet belirtmeksizin...Bir karar alınması gerekli konu. Kategoriler düzeltilir, silinir açılır zor değil, yeter ki işleyen genel bir politikamız olsun...İlgisini çekeyim kullanıcıların diye buraya biraz karaladım, esasen kategori tartışma sayfasında tartışalım...Vikiçizer (mesaj) 19:15, 5 Ağustos 2014 (UTC)

Günün Maddesi[kaynağı değiştir]

Telifle ilgili ilginç bir tartışma[kaynağı değiştir]

BBC Türkçe'de bir habere rastladım ve sizlerle paylaşmak istedim.

İngiliz fotoğrafçı David Slater, 2011 yılında Endonezya'da kamerasını alıp kaçan şebeğin çektiği fotoğrafın telif haklarının kendisine ait olduğunu savunuyor.

Fotoğrafı yayınlayan internet ansiklopedisi Wikipedia ise, fotoğrafın David Slater'ın fotoğraf makinesiyle çekildiğini kabul etmekle birlikte, fotoğrafı Slater'ın çekmediğini, bu nedenle telif hakkı talep edemeyeceğini belirtiyor.

Haberle ilgili detayı şu adreste bulabilirsiniz. Selamlar, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 14:52, 7 Ağustos 2014 (UTC)

ha ha, şahaneymiş, şebeği tebrik diyorum. --kibele 15:10, 7 Ağustos 2014 (UTC)
Nasıl da şeker çıkmış ama paylaşım için teşekkürler!. Telif konusunda da adama üzüldüm. Üzerinden onca para kazanabileceği bir fotoğraf ele düşmüş... :) --Théoden ileti 15:19, 7 Ağustos 2014 (UTC)
senin daktilonla ya da bilgisayarınla başkasının yazdığı hikâyeden telif istemek gibi bir şey.. hiç üzülecek bişey yok. şebeği bulurlarsa bol bol muz, fıstık filan alsınlar, daha iyi.--kibele 15:33, 7 Ağustos 2014 (UTC)
Yazık ama yine de, o fotoğrafı diğerlerinin arasında bulduğunda gözünde beliren "$$$" işaretlerini düşününce hele de... :) Bir de kaldırılması için başvurduğu hukuki yollar sebebiyle bugüne kadar on yedi bin dolar harcamış. Üzülüver bir zahmet sen de Kibele!. :) --Théoden ileti 15:42, 7 Ağustos 2014 (UTC)
üzülmeye başlarsak Kullanıcı:Théoden, bunca yıl bunca emeğimizi telifsiz/dolarsız buralara akıttığımız için kendimize de üzülmemiz gerekir. benim makinemde, heveslenip elimden alan çocukların benim çektiklerimden daha ilginç onlarca karesi var. onlar üzerinden para kazanmak benim aklıma nasıl gelmiyorsa işte ondan üzülmüyorum. üzgünüm.:) --kibele 19:32, 8 Ağustos 2014 (UTC)
Vay, sözün bittiği yer... Ben bileklerimi bir koşu kuşbaşı kesip geliyorum. Büyüksün!. :) --Théoden ileti 21:28, 8 Ağustos 2014 (UTC)
Wikipedia haklı bu durumda bence. Önemli olan ne ile çekildiği, kimin çektiği. Sonuçta fotoğrafı çeken bir maymun Sait71 16:19, 7 Ağustos 2014 (UTC)
Adama yazık hakikaten. Adam telif hakkı ben de diyor. Şu maymun bir konuşsa da telif hakkı ben de diye Vikipedi'yi şikayet etse. Malum ülkemizde dilekçe yazan köpek bile çıkmıştı. Bu arada fotoğraflar güzel çıkmış. İyi çalışmalar. --Uğurkentmesaj 18:19, 7 Ağustos 2014 (UTC)

Geçtiğimiz Haziran ayında kendi sayfamda kullanmıştım. Acaba, lisans ücreti ödenmesine karar verilirse; benden de para isterler mi? Allah'tan Slater Türkiye'de doğmamış. Fakat bu tür haberler ile; artık telif hakkını ne kadar önemli bir konuma getirdiğini görmüş oluyoruz. --i.e.msj 12:27, 8 Ağustos 2014 (UTC)

Ben de diyorum bu bir kullanıcı arkadaşın sayfasında vardı. Meğerse senmişsin. Para kısmı belli olmaz. Şimdiden hazırlıklı ol derim. --Uğurkentmesaj 13:22, 8 Ağustos 2014 (UTC)

İBP 33. hafta[kaynağı değiştir]

Vikipedi:İş birliği projesi/2014/33. hafta projesi çoğunlukla dosyalar üzerinedir. VikiProje Medya İnceleme Timi üyeleri, hizmetliler ve diğer kullanıcılar için kapsamlı bir proje olacağına eminim. Hizmetliler sileceği dosyalardan puanlama alacaktır. Onun için de katılımcı olmanız gerekmektedir. Katılmanızı tavsiye ederim. İyi çalışmalar. --Uğurkentmesaj 13:13, 10 Ağustos 2014 (UTC)

Seçkin içerik sorumluluğu[kaynağı değiştir]

Bir yıldan uzun süredir bekleyen adaylıklar var ve bunların sonlandırılması için hiçbir adım atılmıyor. İlgi yoksa, topluluk da kabul ediyorsa bu yıldızları ve statüleri kaldıralım.--RapsarEfendim? 16:35, 10 Ağustos 2014 (UTC)

Benim teklifim eğer kendi kendimizin göbeğini kesip bir sorumlu belirleyemiyorsak eski var olan sorumlularla yola devam edilsin. Görünüşe göre bu seçim işlemi yıllarca bekleyecek sanırsam.Sait71 16:47, 10 Ağustos 2014 (UTC)
1 yıl olmasa da 1 aydır bekleyen devriyelik başvuruları artık sonuçlanmalı hacitalhamesaj at 15:45, 12 Ağustos 2014 (UTC)
Çoğunlukla sorumlu ve devriyelik başvuruları kapanmıyor. İBP sorumluluğuna aday olduğumda aktif sorumlu olmadığından aday olmuştum. Kapatacak sorumlu olmadığından, hizmetli arkadaşımız kapatmıştı. Bazen görüş kesinleşmesi uzun sürüyor. 2 ay açık duran devriyelik başvurusu vardı. Onlar halledildi. Fakat 1'i hariç. Eğer gönüllü ise eski sorumlularla hareket edilmesi kolaylık olabilir. --Uğurkentmesaj 09:09, 13 Ağustos 2014 (UTC)
SMA ve KMA ile ilgili çalışma yapıldı. Devamı gelecek...--ahzaryamedileti 16:16, 16 Ağustos 2014 (UTC)
Bazı arkadaşların dediği gibi nasıl olsa VİKİPEDİ UZUN SOLUKLU BİR PROJE..! Bugün olmazsa yarın olur, yarın olmaz ise, sonraki gün olur, o da olmazsa daha sonra. Hadi ben kaçtım. Uzun soluklu projede, bir kaç hafta sonra bir iki kelâm daha ederim. (Amannn canınızı sıktığınız şeye bak. Nasıl olsa uzun soluklu bir proje bu.) --i.e.msj 09:31, 17 Ağustos 2014 (UTC)

kişi bilgi kutularındaki din ibaresi[kaynağı değiştir]

giderek mezhep yazma eğilimleri de başlamışken bir düzenlemeye gitsek iyi olur. diğer vikilere de göz atılabilir. kimliklerden kalkması bile söz konusu iken bir ansiklopedik bilgi olarak eklemek sorunlu. genellikle 'kesin öyledir' diye kaynaksız ekleniyor zaten. bir de Vikipedi:Etnik köken, din, mezhep ve cinsiyete göre kategorilendirme konusu var. önerim bilgi kutularındaki 'dini' kısmının çıkması yönünde, çünkü o ibare eklenmesini de meşrulaştırıyor. ilgili bir yere taşınabilir bu başlık istenirse. teşekkürler. --kibele 10:36, 12 Ağustos 2014 (UTC)

Bana da gereksiz geliyor örneğin bir sanatçıya eklenmesi. Ancak din adamlarına eklenmesi gerekli. Bir sınırlandırma yapılabilir. - Seyit mesaj 09:44, 17 Ağustos 2014 (UTC)
Daha önceden dikkatimi çeken bir konuydu. Gündeme getirmeniz iyi olmuş. Yazanlara katılıyorum. --Veryaz bana 17:15, 22 Ağustos 2014 (UTC)
Kişinin dini KD bilgi midir ve ne kadar güvenilir bir bilgidir? Hangi kişinin inandığı din okuyucu açısından KD olabilir? Yani ben bir şarkıcı veya bir futbolcu hangi dine inanıyor diye merak etmiyorum. Okurken dikkatimi bile çekmiyor. Ben oldukça gereksiz bir bilgi olarak görüyorum bu parametreyi ve kaldırılmasını destekliyorum. Bu konuyu ayrıca Kişi bilgi kutusu şablonunun tartışma sayfasında da tartışabiliriz. Sait71 17:42, 22 Ağustos 2014 (UTC)
Tamamen çıkarılması değil de parametrenin kullanılacağı alanlar kısıtlansa daha iyi. Örneğin mesleklerine göre olmasa da Richard Dawkins, Charles Darwin, Friedrich Nietzsche vs. yazınlarıyla din konusuna sağından solundan değinmiş olan insanlar. Özellikle de Turan Dursun gibi kişilerin maddesindeki şablonda bu bilginin yer almaması önemli bir eksiklik olur. (Gerçi saydıklarımın bir kısmında da mevcut olarak bilgi yer almıyor) Bunların yanında konuyla hiçbir ilgisi olmayan şarkıcı, sporcu, politikacı, manken vs. maddelerinde (her ne kadar artık Tuğçe Kazaz'ı takip etmek de mümkün olmayacak olsa da) kullanılmasının manası yok tabii ki. --cobija 18:01, 22 Ağustos 2014 (UTC)
  • Katılıyorum. Eklenmesin, olanlar da çıkartılsın. --E4024 (mesaj) 07:05, 1 Eylül 2014 (UTC)

Kodlamada Sıkıntı Yaşadım, Düzeltirseniz sevinirim.[kaynağı değiştir]

Yetersiz bulduğum rastgele maddelerden Takashi Hirano adlı maddeyi yeniden düzenlerken ve ilgili maddeleri eklerken Japonya İmparatorluk Kupası isimli maddeyi oluşturdum ancak mobil cihazdan oluşturduğum için bilgi kutusu oluştururken bir hata oluştu ben yanlış bir kod görmüyorum ama istediğim bilgi kutusu oluşmadı. Düzeltebilecek kişilere duyrulur ve şimdiden teşekkürler. Bu imzasız yazı Lizbont (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 13 Ağustos 2014

Düzeltildi. --Superyetkinileti 18:06, 13 Ağustos 2014 (UTC)

Bazı hizmetlilerin yetkilerinin alınması[kaynağı değiştir]

Merhabalar,

Bilindiği üzere Vikipedi'de uzun süre katkı yapmayan hizmetliler bulunmaktaydı. Meta Wiki'de yürürlüğe konan global politika ile 2 yıl ve daha fazla süre katkı yapmayanların hizmetliliği geri alınabilmekte. Bu şartları bazı hizmetliler sağlamaktaydı.

Haziran ayında politikayı hatırlatma maksatlı mesaj attım. Sadece Kullanıcı:Akhilleus dönüş yaptı. 17 Temmuz'da steward Kullanıcı:Rschen7754 hatırlatma mesajı atarak bir ay içinde geri dönmeyenlerin fonksiyonlarını geri alacağını belirtti. Onda da Lighterside geri dönüş yaptı. Sonuç oliarak cevap vermeyen aşağıdaki hizmetlilerin yetkileri iptal edildi;

Vikikaynak'ta da aynı sebepten ötürü bazı hizmetlilerin yetkileri geri alındı;

Vikihaber;

Vikikitap;

Vikisözlük;

Birkaç yıl önce inaktif hizmetliler konusunda uzun soluklu tartışmalar yaşanmıştı. Kabul edilen global politika sayesinde bu sorunun artık hallolduğu kanısındayım.

Kolay gelsin.

--bermanya 21:20, 17 Ağustos 2014 (UTC)

  • Keşke, diğer Vikipedi kardeş sitelerindeki hizmetliler geri dönüş yapsaydı. Bu gerçekten iyi olurdu. Oralara bir daha buradaki bazı hizmetliler yüzünden, hizmetli seçilmesi çok zor olacak.--i.e.msj 12:01, 26 Ağustos 2014 (UTC)

Vikipedide 20 (sayı),21 (sayı), 22 (sayı)61 (sayı),62 (sayı) gibi sayıların olması KD midir? KD ise bu sonsuz sayıda madde açılabileceği anlamına gelmez mi? hacitalhamesaj at 09:01, 20 Ağustos 2014 (UTC)

KD. Nerdeyse tüm dillerde mevcut. Ancak minimum bilgi var bizdekinde. Tabi şöyle olmasını dilerdik. İngilizce Vikipedi'de 1000'e kadar var. Örneğin 967 (sayı)'yı 900 (sayı) sayfasına yönlendirmişler. Sayfa 900'den 1000'e kadar bilgi içeriyor. Bu şekilde yapmak isterseniz buyrun, yeterki KD bilgi olsun. Drgulcu 15:27, 20 Ağustos 2014 (UTC)
Şimdi farkettim interwikilerde sorun var;
  • 62 (number) bizdeki Altmış iki'ye bağlı bu ise anlam ayrımı sayfası, 62 (anlam ayrımı) görüldüğü gibi kırmızı. Buraların tekrar elden geçmesi gerekiyor. Drgulcu 15:37, 20 Ağustos 2014 (UTC)
  • İngilizcedeki maddeler epey hoşmuş. İlk etapta sağdaki bilgi kutusu maddelere yerleştirilerek işe başlanabilir hacitalhamesaj at 22:23, 20 Ağustos 2014 (UTC)

Letter petitioning WMF to reverse recent decisions[kaynağı değiştir]

The Wikimedia Foundation recently created a new feature, "superprotect" status. The purpose is to prevent pages from being edited by elected administrators -- but permitting WMF staff to edit them. It has been put to use in only one case: to protect the deployment of the Media Viewer software on German Wikipedia, in defiance of a clear decision of that community to disable the feature by default, unless users decide to enable it.

If you oppose these actions, please add your name to this letter. If you know non-Wikimedians who support our vision for the free sharing of knowledge, and would like to add their names to the list, please ask them to sign an identical version of the letter on change.org.

-- JurgenNL (talk) 17:35, 21 Ağustos 2014 (UTC)

WMF'ın son kararlarını geri alması için açık mektup[kaynağı değiştir]

Wikimedia Vakfı geçenlerde "süperkoruma" adıyla yeni bir düzey yarattı. Bunun amacı seçilmiş hizmetlilerin sayfalarda değişiklik yapmasını engellemek ama Vakıf elemanlarının değişiklik yapmasına izin vermektir. Bu düzey yalnızca bir yerde uygulanmıştır: Almanca Vikipedi'de "Medya İzleyici"nin devreye alınmasını korumak için. Halbuki Almanca Vikipedi topluluğunun açık kararı bu uygulamanın "default" olarak gelmemesi ve kullanıcıların seçimiyle kullanılır olabilmesiydi.

Eğer bu eylemlere karşı iseniz lütfen açık mektubu siz de imzalayın. Eğer bilginin özgürce paylaşılması fikrini destekleyen ama Wikimedia kullanıcısı olmayanlar var ise, ve bu mektubu imzalamak istiyorsa aynı mektubu change.org'da imzalayabilir.

-- JurgenNL (talk) 17:35, 21 Ağustos 2014 (UTC) Yukarıdaki mesaj Türkçeye çevrildi --Mskyrider ileti 06:14, 22 Ağustos 2014 (UTC)

Process ideas for software development[kaynağı değiştir]

’’My apologies for writing in English.’’

Hello,

I am notifying you that a brainstorming session has been started on Meta to help the Wikimedia Foundation increase and better affect community participation in software development across all wiki projects. Basically, how can you be more involved in helping to create features on Wikimedia projects? We are inviting all interested users to voice their ideas on how communities can be more involved and informed in the product development process at the Wikimedia Foundation. It would be very appreciated if you could translate this message to help inform your local communities as well.

I and the rest of my team welcome you to participate. We hope to see you on Meta.

Kind regards, -- Rdicerb (WMF) talk 22:15, 21 Ağustos 2014 (UTC)

--This message was sent using MassMessage. Was there an error? Report it!

Yazılım geliştirme süreci için fikirler[kaynağı değiştir]

’’İngilizce yazdığım için özür dilerim’’

Merhaba,

Wikimedia Vakfı'na tüm wiki projelerinde yazılım gelişimi konusunda topluluk katılımını daha iyi sağlamak ve artırmak için Meta'da bir beyinfırtınasının başlatıldığını bildirmek isterim. Temel soru Wikimedia projelerine yeni özellikler sağlamak için nasıl daha fazla katılımınız sağlanabilir? Tüm ilgilenen kullanıcıları Wikimedia Vakfı ürün geliştirme sürecine toplulukların nasıl daha katılımcı olabileceği ve değişiklikler hakkında daha fazla bilgilendirilebileceği yönündeki görüşlerini belirtmeleri için davet ediyoruz. Yerel topluluklarınızı bilgilendirmeye yardımcı olmak adına bu mesajı kendi dilinize çevirmeniz rica olunur.

Ben ve ekibim katılımınızı bekliyoruz. Meta'da görüşmek üzere.

Saygılarımla, -- Rdicerb (WMF) talk 22:15, 21 Ağustos 2014 (UTC)

--This message was sent using MassMessage. Was there an error? Report it!

Yukarıdaki mesajın Türkçe çevirisidir. --Mskyrider ileti 06:40, 22 Ağustos 2014 (UTC)

Ermeni Kırımı[kaynağı değiştir]

Merhaba. Şu an Ermeni Kırımı adına sahip olan madde, Türkçe Vikipedi'nin çok tıklanan maddelerinden biri. Ve başında "adı uygun olmayabilir" gibi bir ifade var. Bunu sağlıklı bir tartışmayla çözmeliyiz diye düşünüyorum. Tartışma sayfasında Taşıma isteği (Ağustos 2014) başlığı altında bir mesaj yazarak taşıma isteğimi belirttim. Lütfen sağduyulu bir şekilde yorumumu okuduktan sonra görüşlerinizi belirtin. Daha önceden bir türlü taşıyamadığımız Mevlana sayfasını şu an taşıdık, artık bu sayfayla ilgili de sağlıklı bir tartışma yapıp kesin bir karara varmalıyız bence. Bunun zamanı geldi de geçiyor. Buyrun tartışma sayfasına... - Seyit mesaj 22:47, 22 Ağustos 2014 (UTC)

Vikipedinin kardeş projelerine göz atarken vikisözdeki kullanıcı mesaj yerine tartışma, Devriyelik yerine editörlük kavramlarının olması ilgimi çekti. Kasıtlı mı? -hacitalhamesaj at 23:22, 26 Ağustos 2014 (UTC)

Lütfen oy kullanmayan vikipedistler Vikipedi:Seçkin içerik adayları/Sorumlular'da oy kullansın ki artık bir neticeye varabilelim. Ayrıca Kullanıcı:Coriolis'e oy verenler de bir kez daha oylarını gözden geçirsin çünkü kendisi 6 aydır aktif değil.---- Akhilleus ileti 03:00, 30 Ağustos 2014 (UTC)