Ticaret kısıtlaması

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ticaret kısıtlaması, iki veya daha fazla ülke arasındaki mal ve/veya hizmet ticaretine yapay olarak getirilen bir kısıtlamadır. Terim tartışmalıdır çünkü bir tarafın bir ticaret engeli olarak gördüğü durum, diğer tarafın tüketicileri kötü, zararlı veya tehlikeli ürünlerden korumanın bir yolu olarak görebileceği bir durum olabilir.

Örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Alman saflık yasası[değiştir | kaynağı değiştir]

Almanya, geçmişte biranın üretimini saflık yasasına uyması gerektiği şekilde düzenlemiştir. Bu yasa, başlangıçta 1516'dan itibaren Bavyera'da uygulanmış, ardından 1871'de birleşmiş Almanya'da geçerli olmaya başlamıştır. Birçok yabancı biranın Almanya'da "bira" olarak satılamamasına neden olmuştur.[1] Yasanın getirdiği standartlar 1987'de Avrupa Adalet Mahkemesi tarafından iptal edilmiş olmasına rağmen, hala birçok bira fabrikası tarafından gönüllü olarak uygulanmaktadır.[2]

ABD'deki motorlu taşıt farları[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD'de, 1975'e kadar yuvarlak farlar zorunluydu ancak 1975 yılından sonra dikdörtgen farlar teşvik edildi. 1979'a gelindiğinde ise, yeni arabaların çoğunluğu dikdörtgen farlara sahipti. ABD'de sadece iki standart dikdörtgen mühürlü lamba boyutu onaylanmıştı: mevcut 7 inçlik yuvarlak formatın karşılığı olan iki adet 200 mm x 142 mm yüksek/düşük ışık ünitesi veya mevcut 5+3⁄4 inç (150 mm) yuvarlak formata karşılık gelen dört adet 165 mm x 100 mm birim (iki yüksek/düşük ve iki yüksek ışık).

1968'de, ABD Ulaştırma Bakanlığı, farların yanında bulunan herhangi bir dekoratif veya koruyucu öğeleri yasakladı. Jaguar E-Type, VW Beetle, Porsche 356, Citroën DS ve Ferrari Daytona gibi cam kaplı farlara sahip araçlar, ABD pazarında satılabilmek için açık farlarla donatılmalıydı, bu durum ABD'de satılan Avrupa modellerinin görünümünü değiştirdi.

1984 yılında, bakanlık kuralı tekrar değiştirerek standart olmayan şekillerde değiştirilebilir ampullü farlara izin verdi. Ancak bazı otomobil üreticileri ABD'de dünyanın geri kalanında olduğu gibi aynı tip farlarla araçları donatabiliyordu. ABD far standartları Federal Motorlu Araç Güvenlik Standartı 108 tarafından belirlenir ve bu standart, çoğu dünya genelinde kullanılan Araç Düzenlemelerinin Uyumlaştırılmasına İlişkin Dünya Forumu (UNECE) standartlarıyla uyumlu değildir.

Kanada'nın ise kendi far standartları vardır. ABD standartlarına benzerdir ve UNECE uyumlu farları da kabul eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gesley, Jenny (21 Nisan 2016). "500 Year Anniversary of the Bavarian Beer Purity Law of 1516 ("Reinheitsgebot") | In Custodia Legis: Law Librarians of Congress". blogs.loc.gov. Erişim tarihi: 30 Ocak 2023. 
  2. ^ "European Court Strikes Down Beer Purity Law". AP NEWS (İngilizce). Erişim tarihi: 30 Ocak 2023.