Tartışma:Marksizm

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Anlaşılan maddenin metni İletişim Yayınları'nın Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi'nden bire bir alıntı. Bu nedenle "düzenle" şablonu ekliyorum. Bu ansiklopedinin maddeleri kaynak gösterilerek tekrar yayınlanabiliyorsa dahi (ki İletişim Yayınları'nın buna izin verdiği şüpheli) maddenin Vikipedi'ye özgü olmasında yarar var. Filanca 21:44, 11 Ağustos 2006 (UTC)

  • Sayin Filanca, burada daha önce telifli bir yazi vardi.ben o yaziyi telifli bir sey kalmaksizin degistirdim.öyle saniyorum.Iletisim'in Ansiklopedisinide ben ekledim sonrada.yalniz bu kaynaktan birebir hic bir alinti/intihal yoktur bu metinde, emin olunuz.neden öyle düsündünüz acaba?neyse.düzenle sablonu yerine katkita bulunmalari tesvik edici bir sablon koyarsaniz yerinde olur.zira Marksizm baslikli bir maddenin daha gelistirilmeye ihtiyaci oldugu acik.--alibaz 22:01, 11 Ağustos 2006 (UTC)

Öyle düşündüm çünkü madde metni bir web sitesinde geçiyordu kelimesi kelimesine. Ama o site Vikipedi'den alıntı yapmış anlaşılan. Şablonu kaldırıyorum. İkazınız için teşekkürler. Filanca 22:06, 11 Ağustos 2006 (UTC)

  • evet Sayin Filanca, bahsettiginiz siteyi gördüm.deveyi hamuduyla götürmüsler.insan bir iki cümleyi degistirir bari.iyi calismalar.--alibaz 22:12, 11 Ağustos 2006

Marksizm-Marx-Engels[kaynağı değiştir]

"Marksizm, " bilimsel sosyalizm" olarak bilinen ideolojinin kurucu isimlerinden Karl Marx'ın görüşlerini temel alan öğretinin genel adı."

Marksizm, asla sadece Marx'ın görüşleriyle oluşmuş bir öğreti değildir. Bu öğretinin oluşmasında en az Marx kadar, Engels de rol sahibidir. "..Karl Marx ve Friedrich Engels'in görüşlerinden.." şeklinde değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Tartışmaya sunmadan değiştirmek istemedim, kolay gelsin.

Biri açıklasın şunu[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, bu maddeyi okudum. Ama Marksizmin ne olduğuna dair hiç açık hüküm yok. Marksizmin tarhiteki yerinen baahsedilmiş ama ne olduğu tam oaralk belirtilmemiş. Yahu nedir bu marksizim? Herkesin anlayabileceği şekilde anlatsanıza şunu. Hep kendi literatürüyle anlatılmış. Mesela nedir "ekonomik indirgemecilik"? Bu kavramlar, terimlern nereden bulunmuş ya? Gerçi bu sıkıntı komünist çevre etrafındaki bütün maddelerde var. Neen dili daha basite indirgenmiyor? Gizli bir sır mıdır bu? Neden benin gibi sıradan insanların anlayabileceği sevieye indirilmiyor?

bence komunistlerin herhangi anlaşılomyacak bir dili yoktur. sadece bilgi birikimi eksikliğinden kaynaklanan anlaşmazlıklar olabilir. bunun içinde sistemli bir kitap okuma ve araştırmadan sonra bu kelimelerin içeriği anlasılabilir. saygılarımla...

Marksist olunmaz, Marksist doğulur. Bu yüzden anlamamanızdan doğal bir şey yok. Anlayabilmek için doğuştan özel yetenekli olmak gerekir.85.98.189.175 16:51, 16 Ağustos 2011 (UTC)


"Günümüzde, özellikle (halen direnen Küba dışındaki) sosyalist ülkelerin çözülüşüyle birlikte, Marksizm'in tarihsel geçerliliğinin sorgulanması girişimleri, akademik çevrelerde ve "post-modernizm" olarak adlandırılan açılımlarla boyut kazansa da, teorik/entelektüel derinliği, yaşamı çözümleyebilme gücü ve toplumsal dönüşümlere kaynaklık edebilme potansiyeli açısından, (lehte ya da aleyhte) tüm siyasal-düşünsel konumlanışlarda etkisini gözlemlemek halen mümkündür ve eşit ve özgür bir insanlık ütopyasını gerçekleştirmek için insanlığın geliştirdiği en güçlü çıkışlardan biri olarak değerini önemini korumaktadır."

"halen direnen küba" ne demek, tarafsızlığı ihlal ediyor bu paragraf. (biraz daha ıkının belki çürütürsünüz marksizmi :) ) maddeden çıkarıyorum..78.170.48.20 17:53, 1 Eylül 2011 (UTC)

" İşçi sınıfı yeniden sorgulandı ve yeni toplumsal hareketler ortaya çıktı. Laclau ve Mouffe, devrime hayır demeye başladı. Bu süreç göz önüne alındığında, Marksizm'in, işçi sınıfının iktidarı alması mücadelesinden uzaklaştıkça, Marksizm olmaktan çıktığı gerçeğine vurgu yapmak yerinde olur. 20. yüzyılın siyasal gelişmeleri, Marksist kuramcıların, siyasetle aralarındaki açının genişlediğini de göstermektedir. Bu açı, kimi özel/yerel gelişmelere karşın, dünya ölçeğinde bugün de "kabul edilebilir olan"ın ötesinde bir genişliktedir."

bunlarda taraflı. işçi sınıfı iktidarı almaktan uzaklaştı derken, hangi referanslara dayanıyor? tamamen burjuva ideolojilere ve emperyalist-kapitalist sistemi korumaya çalışan post-modernist yazarlara ait. bunlarda maddeden çıkarıldı. bu kişilerin marx ya da marksizm üzerine bir şey okuyabildiklerini ya da okumaya çalıştılarsada anladıklarını sanmam.78.170.48.20 17:57, 1 Eylül 2011 (UTC)

Katılıyorum, tamamen taraflı yazı.95.7.72.97 05:40, 30 Kasım 2011 (UTC)

Yeni çalışma[kaynağı değiştir]

Merhabalar, maddenin daha ayrıntılı, daha tarafsız ve daha çok bilgi içeren bir hale gelmesi adına bir çalışmaya gireceğim. Bu süre zarfında sayfadaki halihazırdaki şablonu kaldırarak çalışma şablonunu koyacağım. Çalışma sırasında birlikte çalışmak isteyen arkadaşlarla haberleşmek isterim. Çalışmanın sonunda Vikipedistler maddeyi değerlendirerek hala yetersizlikler varsa müdahale ederler. Saygılarımla...эртлй 09:11, 30 Kasım 2011 (UTC)

Yeniden merhabalar, söz vermiş olduğum çalışmanın sonuna gelmiş bulunuyorum. Maddeyle ilgili Vikipedistler konuyla ilgili görüşlerini/değişiklik/düzenleme taleplerini belirtebilirlerse sevinirim. Saygılarımla...эртлй 09:13, 16 Aralık 2011 (UTC)