İçeriğe atla

Tartışma:Krosover

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Moleküler ve hücresel biyoloji (Başlangıç-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Moleküler ve hücresel biyoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Moleküler ve hücresel biyoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

,

  • Bu maddede sarılma ve çaprazlama kavramları birbirine karışmış görünüyor. 'Cross-over' Türkçe'de yaygın olarak 'çaprazlama' olarak kullanılıyor. Google'da yaptığım aramaya göre
kromozom çaprazlama  ("cross-over" OR "crossing over ") site:edu.tr

15 sayfa veriyor

kromozom sarılma ("cross-over" OR "crossing over ") site:edu.tr

0 sayfa veriyor ('edu.tr' site sınırlaması olmayınca dahi 'çaprazlama' ile yaklaşık 10 katı daha çok sonuç çıkıyor, ki "sarılma" sonuçlarının çoğu bu maddenin şu anki halinin başka sitelerdeki kopyalarından kaynaklanıyor.)

Bilmiyorum, belki "sarılma", İngilizce "synapsis"in karşılığı olarak kullanılıyordur, ama bu konuda bir belge bulamadım, 'sinapsis' Türkçe'de çok daha yaygın kullanılıyor. ('Synapsis', 'cross-over'dan önce iki kromozomun eşleşmesi ve birbirine yapışması oluyor (sinaptonemal kompleks aracılığıyla). Bu olayı tarif etmek için 'sarılma' yerine 'kenetlenme' veya 'bitişme' terimleri daha uygun olur, çünkü iki kromozom birbirlerine paralel konumdadır (bkz. Sinaptonemal kompleks maddesindeki resim). Bunun ardından kromozom parçaları birbiriyle yer değiştirir, yani çaprazlama olur.)

Vikipedi'nin madde adlandırma yönergelerinde [1] belirtildiği üzere "genel olarak maddelerin Türkçe konuşanların büyük çoğunluğunun kolaylıkla tanıyabileceği" bir başlık seçmeliyiz. Yanılıyorsam lütfen birisi fikir belirtsin, bir itiraz olmazsa "sarılma" sözcüklerini "çaprazlama" ile değiştireceğim, eğer 'sinapsis' kastedilmemişse. --İnfoCan 17:11, 26 Eylül 2008 (UTC)

Yukarıda hata yaptığımı farkettim. Google aramalarında 'çaprazlama'nın sık çıkma nedeni, bilgisayar bilimcilerinin genetik algoritma bağlamında, 'cross-over'a çaprazlama demeleri. Tabii biyolojide çaprazlama genetik olarak iki farklı soydan canlıyı çiftleştirme demek, onun için bilgisayarcılar kavram kargaşası yaratamış durumdalar. Her neyse, sonuçta, Türkçe akademik ortamda en yaygın kullanım 'krosover', yazıyı yeniden düzenlerken onu kullandım. --İnfoCan 15:19, 2 Ekim 2008 (UTC)

evrimin mayoz bölünme ve mutasyonla beraber üçüncü hammaddesi.78.187.6.230 17:34, 25 Haziran 2012 (UTC)