Tartışma:Bâb-ı Âli Baskını

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eski kaliteli madde adayları Bâb-ı Âli Baskını, bir kaliteli madde adayıydı ama kaliteli madde kriterlerini karşılayamadı. Aşağıda maddenin iyileştirilmesi için öneriler bulunmaktadır. Bu sorunlar halledildikten sonra madde tekrar aday gösterilebilir. Kullanıcılar ayrıca bir hata olduğuna inanıyorlarsa bir inceleme isteyebilirler.
30 Temmuz 2013 Kaliteli madde adayı Başarısız

Nazım Paşa'nın son sözleri[kaynağı değiştir]

Maddede anlatılanla elimdeki kaynaklar uyuşmuyor. Nazım Tektaş'ın Sadrazamlar kitabının 711. sayfasında (Ki dipnot da verilmiş) şöyle anlatılıyor, aynen alıyorum; "Bu olayda kullanılan Harbiye Nazırı Nazım Paşa biraz saf adamdı. Silah seslerini duyunca yerinden fırlayıp 'Pezevenkler, beni kandırdınız, sizin verdiğiniz söz bu muydu?' dedi. Kısa bir süre sonra vurularak öldürüldü. Talat Paşa, biz ona sadaret teklif etmiştik dedi". Kitapta çok ciddi bir bilgi var ve maddedeki bilgiyle çelişiyor. İşin içinde Nazım Paşa'nın da olduğu ama aslında kandırıldığı ve öldürüldüğü yazıyor. Bu bilginin esas alınmasını teklif ediyorum. --bermanya 03:26, 4 Ağustos 2013 (UTC)

Önemli bilgi pek tabi. İlgili değişiklikleri yapar mısın? --cobija 05:42, 4 Ağustos 2013 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı --bermanya 16:11, 4 Ağustos 2013 (UTC)
Elimdeki kaynağa baktım da Celal Bayar'a göre benim yazdığım şekilde, Ali Fuad Türkgeldi'ye göre de senin yazdığın şekilde olmuş son sözleri. İki cümle arasında da büyük duygu farklılıkları var, ikisini birden söylemiş olamaz. Hangisi doğru? --cobija 16:44, 4 Ağustos 2013 (UTC)
Gerçekten ilginç bir durum, böylesine ciddi bilgi farklılığı normal değil. Bence her ikisine de yer verelim, elimizden gelecek bir şey yok gibi. --bermanya 16:51, 4 Ağustos 2013 (UTC)
İkisini birlikte ekledim. --cobija 17:37, 4 Ağustos 2013 (UTC)
Çok güzel. Eline sağlık. --bermanya 18:39, 4 Ağustos 2013 (UTC)

1912 Seçimleri[kaynağı değiştir]

1912 seçimlerine giden süreç ve 1912 seçimleri hakkında 'hileli' gibi tarih ve politika biliminde terminolojiden sayılmayan, kişisel görüş içeren ve müphem bir kelime ısrarla kullanılmaktadır. Tarih pek açıkça göstermektedir ki dünyanın hemen her yerinde ve her dönemde olan seçimlerde seçimleri kaybeden taraf kazananı hile, yolsuzluk v.s. gibi ithamlarla suçlamıştır. Bunların yargıya yansıyıp ispatlananları ve iddia düzeyinde kalanları vardır. 1912 seçimlerinde de seçimi kaybeden Hürriyet ve İtilaf Fırkası seçimlerin şaibeli olduğunu iddia etmiştir. Ancak bu konuda yargıya yansımış herhangi bir süreç ya da alınmış herhangi bir karar yoktur. 1912'de Halaskar Zabitan adlı asker içindeki bir cuntanın baskılarıyla iş başına gelen ve daha sonra Meclis-i Mebusan'ı da kapayan Hürriyet ve İtilaf yanlısı hükümet meclisi kapadıktan sonra kendisi de seçimlere gitmediği gibi 1912 seçimleri ile ilgili herhangi bir genel şaibeyi de ortaya çıkarabilmiş değildir.

Vikipedi gibi tarafsız olması gereken bir bilgi kaynağında bir tarihsel olayın taraflarından birinin diğeri hakkındaki iddia ve ithamlarının kesin bilgi gibi beyan edilmesi en hafif kelimeyle talihsizliktir. Şurası şüphesiz ki bu madde altındaki İttihat ve Terakki Partisi'ni yeren ifadeler tarafsızlığın ve tarihçiliğin değil, duygusallığın ve tarafgirliğin ürünüdür. Bu madde altındaki kesin ibarelerin esasen muhaliflerin iddiası olduğu belirtilmelidir. Örneğin:

'1911 yılının son aylarında İttihat ve Terakki muhalifi Hürriyet ve İtilaf Fırkası kurulmuş, İstanbul'da gerçekleşen ara seçimleri ise kazanmıştır. İttihat ve Terakki bunun üzerine bir sonraki seçimleri hileyle daha erken bir tarihe aldırmış ve yine hileli bir şekilde seçimleri kazanmıştır.'

şeklindeki ifade şöyle olmalıdır,

'1911 yılının son aylarında İttihat ve Terakki muhalifi Hürriyet ve İtilaf Fırkası kurulmuş, İstanbul'da gerçekleşen ara seçimleri ise kazanmıştır. İttihat ve Terakki bunun üzerine bir sonraki seçimleri Kanun-i Esasi'nin 35ç maddesindeki padişahın meclisi feshetme hakkını kullanmasını sağlayarak daha erken bir tarihe aldırmış ve seçimleri kazanmıştır. Ancak muhalefette kalan Hürriyet ve İtilaf Fırkası seçimlerin şaibeli olduğunu ve gerek sandık öncesi ve gerekse de sandık başında gerçekleştirilen hilelerle İttihat ve Terakki Fırkası'nın seçimleri kazandığını iddia etmiştir.'