Tartışma:Arap-Türk ilişkileri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Tarih (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

"*Türklerin İslamiyetle tanışmaları ve İslamiyete geçmeleri birçok kesimin dediği gibi kolaylıkla değil, zorla ve kanla olmuştur. Emeviler döneminde birçok Türk boyu İslamiyete geçmedikleri için Müslüman Emevi orduları tarafından kılıçtan geçirilmiştir. Birçok Türk, İslam ordularına zorla alınmıştır." Bunun kaynağı nedir? Hislerinize göre mi makale yazıyorsunuz? Sipahi1453 (tartışma) 21:59, 1 Mart 2012 (UTC)

  • kaynağı belirtilmemiş ?!

Bu madde tamamiyle boş,uydurma ve kafaya göre yazılmış maddedir .

-İlk olarak Göktürkler ile Araplar arasında temas olması mümkün değildi. Daha Araplar İran ile mücadele ederken Göktürkler o dönemde dağılma sürecindeydiler. Ayrıca Kültegin Araplardan toprak aldı demek bir komedidir. Kültegin arapları değil soğdları itaat altına almıştı. Orhun yazıtlarında İranlıların,Korelilerin,Çinlilerin,Romalıların adı zikredilirken Araplara ait hiçbir ibare bulunmaz. (Bkz. Orhun Yazıtları/Muharrem Ergin)

-İkincisi Araplar Göktürklerle değil Hazarlarla savaşmışlardır. Ayrıca Hz.Osmanın Hazarları yendiği doğru değildir. Savaş kilitlenmiş ve karşılıklı ilhak meydana gelmiştir. Araplar Kafkasyayı Hazarlar Azerbaycanı İlhak etmişlerdir. (Bkz. Hazar-Arab Wars /İngilizce Vikipedia Maddesi)

-Üçüncüsü Kılıçtan geçirilen Türkler nasıl oluyorda müslüman olmaya zorlanıyor ? Ölüler din değiştiremez. Türkler aksine aradaki savaş hasebiyle 150 yıl müslümanlıktan uzak durmuşlar ancak 800-850 dolaylarında halife Mutasımın bir Türk tarafından kurtarılması sonrası müslümanlığa ısınmaya başlamışlardır. Halife Mutasımın Annesi Türktü. Kılıç zoruyla müslümanlığa zorlanma ve asker olmaya zorlanma olayları tamamen uydurmadır. (Bkz. Al-kāmil fī t-taʾrīḫ /İbn Esir)

-Dördüncüsü Talas savaşı döneminde hemen Orta asyada müslümanlığın yayılması imkansızdır.Sadece Bazı karluk boyları müslümanlığa geçmişti. Müslümanlığın Orta asyada tanınması 900-1150 yılları içinde gerçekleşmiştir. Selçukluların Dedesi Dukak Şaman İdi. (Bkz. 900. Yıldönümü/Hüseyin Nihal Atsız ),(Bkz. Büyük Selçuluklu İmparatorluğu Tarihi / Mehmet Altan Köymen )

-Beşincisi bu yazıyı yazanın üslübundanda taraflı olduğu anlaşılıyor.. Madde gösterdiğim kaynaklar ışığında düzeltilmeli veya kaldırılmalıdır.