Tartışma:Akdeniz anemisi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Tıp (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tıp maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tıp kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Moleküler ve hücresel biyoloji (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Moleküler ve hücresel biyoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Moleküler ve hücresel biyoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Biyoloji (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 


silmeyin çok önemli bir başlık. sadece birkaç başlığı silip bırakabilirsiniz...

  • geçmişin kaybolmasına neden olan yönlendirmeyi geri aldım. isim değişikliği burada önerilebilir ve gerekiyorsa yapılır. --kibelemesaj 21:42, 6 Eylül 2008 (UTC)

Bu makalenin "Akdeniz kansizligi" adi altinda gecmesinin dilimiz ve tip dili icin daha uygun olacagini dusunmustum. "akdeniz anemisi" basligi yine de kalabilir, yalnizca "akdeniz kansizligi"na yonlendirilebilir. Boylece hem "akdeniz anemisi" basligi silinmemis olur, hem de daha iyi Turkce duran "Akdeniz kansizligi" basligi da korunmus olur.

  • Merhabalar,
  • Vikipedi Türkçeyi kurtarma projesi değil, ansiklopedi projesi ve çeşitli kuralları var. Örneğin tarafsızız ve doğruluğa (tarafsızlığa vs.) zarar getirmediği sürece yaygın isimleri tercih ediyoruz. Akdeniz anemisi doğru bilimsel terim/tercih olduğu gibi, hem yaygın bilimsel terimdir (tıbbî jurnallerde kansızlık zaten pek tercih edilmez zira doğru terim değildir), hem de halk arasında yaygın olan isimdir: "akdeniz anemisi: 93,000 sonuç" - "akdeniz kansızlığı: 7,560 sonuç"
  • Durum böyleyken maddenin adını Akdeniz kansızlığı yapmamız Vikipedi adlandırma kuralları ihlâli olur. Ek olarak belirtmekte yarar var: size göre iyi Türkçe olan herkese göre iyi Türkçe değildir. Sonuçta tarafsızlık adına, hem bilimsel anlamda yaygın hem de halk arasında yaygın olanı dengelemeye, orta yolu bulmaya çalışıyoruz - bu noktada kazanan da Akdeniz anemisi. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 22:29, 6 Eylül 2008 (UTC)

Noumenon: oncelikle yaptiginiz aciklamalar icin tesekkur ederim.

Dun "Alyuvar" maddesinde sizin de yorumlarinizin bulundugu 2 yil onceki tartismalarinizi okuyordum. Bu maddenin basligini "alyuvar" ya da "eritrosit" olmasi konusunda uzun tartismalardan sonra cogunlugun da istegi dogrultusunda alyuvar olarak degistirmissiniz. Her ne kadar, sizin ve baskalarinin da dedigi gibi, tipta her terimin Turkce tam karsiligi olmasa da, ve bazi terimlerin Turkce bazi terimlerin de Latince karsiliklarinin kullanilmasi tutarsizlik yaratsa da, sonucta Turkce karsiligi olan ve halk arasinda daha cok bilinen terimlerin Vikipedi'de kullanilmasinin daha uygun olduguna cogu insan inaniyor. Dedigimiz gibi Vikipedi bir tip ansiklopedisi degil, cok genel bir ansiklopedidir ve tip mesleginde bulunmayan ve tip terimlerini bilmeyen insanlari da aydinlatabilmelidir.

Ben halk arasinda "Akdeniz kansizligi" teriminin "Akdeniz anemisi"den daha yaygin kullanildigini hep goruyorum. Simdiye kadar Turkiye'de kackez kan degerleri dusuk diye doktora giden ve demir almalarina ragmen bir turlu degerleri duzelmeyen hasta gordum. Bu hastalarin nerdeyse tumu bana, "bende bir tur Akdeniz kansizligi olabilirmis" diye soyluyorlardi. Tip isi icinde olmayan birisinin "Akdeniz anemisi" terimini kullanmasini daha az duyuyorum. Ya da doktorlari kendilerine oyle soyledigi icin bu terimi kullandiklarini, ama hastayla daha cok konustukca kendilerine daha rahat gelen "Akdeniz kansizligi" tabirine kaydiklarini goruyorum.

Etimoloji sozluklerine bakarsaniz, Yunanca kokenli anemi sozcugunun anlaminin tam karsiliginin kansizlik oldugunu goreceksiniz. Yani anemi ne kadar dogru ya da yanlis bir tabirse, kansizlik da oyledir aslinda.

Benim burda amacim herseyi oz Turkce'ye cevirip, dilimizi kurtarmak degil. Daha onceden de uzerinde cok kez duruldugu gibi ozellikle tip biliminde bu cok zordur. Her ne kadar google'da arama sonucunda "Akdeniz anemisi" cok daha fazla sayida sonuc verse de unutmamaliyiz ki bunlarin cogu tibbi sayfalardir. Yukarda da dedigimiz gibi tibbin icinde olmayan birinin bilgi almak amaciyla nasil alyuvar maddesini kullanmayi tercih edecegini biliyorsak, ayni sey Akdeniz kansizligi icin de gecerli olacaktir diye dusunuyorum. Cunku alyuvar gibi kansizlik sozcugu ve Akdeniz kansizligi deyisi de cok uygundur ve halk arasinda oturmustur.

Sunu da anliyorum ki insan, tip fakultesinde okumaya baslamasindan itibaren anemi terimine (ve bunun gibi binlerce yunanca-latince kokenli tibbi terimlere) o denli alisiyor ki, doktorlara kansizliktan cok daha dogal geliyor ve halk arasinda kullanilan karsiliklarini adeta unutuyoruz. Bunu ancak hastalarla konustukca yeniden hatirliyoruz.

Televizyonlarda, şurada burda, halkın içinde olduğu çoğu ortamda hastalığı Akdeniz anemisi olarak gördüm. Nitekim Google taramaları bilimsel kullanımdan ziyade genel/halkın kullanımına işaret eder zira taramaya sonuç veren sitelerin çoğunluğu bilimsel yayınlar değil forumlar, mesaj listeleri vb. daha ziyade halktan her kesimin kullandığı ortak alanlardır. Haddinden ve gereğinden fazla İngilizce/Latince/Fransızca kökenli sözcüklerin tercih edilebildiğini biliyorum (özellikle de tıpta) fakat terminolojiyi tamamen rafa kaldırmamız mümkün değil. Biz arada dengeyi bulmaya çalışıyoruz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 20:36, 8 Eylül 2008 (UTC)