İçeriğe atla

Tarihin Efsaneleri (belgesel)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tarihin Efsaneleri
Belgeselin afişi
FormatBelgesel
TürTarihî
Dram
Savaş
SenaristÖmür Güner
Mecit Güven
Ercan Kaya
Bekir Yusuf Açıksöz
Selim Şahintürk
Yavuz Celal Göçmen
YönetmenMecit Güven
BaşrolKorel Cezayirli

Volkan Uygun
Ahmet Kayakesen
Serdar Deniz
Alkan Kızılırmak
Alper Türedi
Sezin Akbaşoğulları
Onur Yenidünya
Aytek Şayan
Burak Tamdoğan
Sezgin Erdemir
Batın Uçan
Korcan Kol
Pervin Bağdat

Ahmet Olgun Sünear
Serdar Can Kurt
AnlatıcıDoğu Oytun
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı1
Bölüm sayısı16
Yapım
YapımcıBekir Yusuf Açıksöz
Önder Furkan Besli
Ercan Kaya
Mecit Güven
Mekânİstanbul
Görüntü yönetmeniErcan Işık
Ömer Faruk Karacan
Yalçın Avcı
Gösterim süresi45 dakika
Yapım şirketiİkinciyeni Film
Yayın bilgileri
KanalTRT Belgesel
Görüntü formatı16:9 1080p
Ses formatıStereo
Yayın tarihiHaziran 2021 - Nisan 2023
DurumuSona erdi

Tarihin Efsaneleri docu-drama tarzında TRT Belgesel için yapılan bir belgeseldir. Toplam 16 bölümden oluşan bu projede her biri ikişer bölümden oluşan 8 büyük komutanın hayatları ele alınmaktadır. Tarihe damga vurmuş bu karakterlere ilave olarak bölümlerin içerisinde Cengiz Han, Flavius Aetius, Attila gibi birçok önemli isim de yer almaktadır.

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

1. sezon (2021)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm Yönetmen Yayın tarihi Kanal
1-2 (Halid Bin Velid) Mecit Güven Mart 2021
Nisan 2023
TRT Belgesel
3-4 (Celaleddin Harezmşah)
5-6 (Nureddin Zengi)
7-8 (Tomris Hatun)
9-10 (Attila)
11-12 (Selahaddin Eyyubi)
13-14 (Baybars)
15-16 (Subutay)

Oyuncu kadrosu ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter Bölüm aralığı Açıklama
Korel Cezayirli Halid bin Velid 1-2 Halid bin Velid, İslam'ın erken dönemindeki savaşlarda komutanlık yaptı. Bedir, Uhud, Hendek, Haybar ve Huneyn gibi önemli savaşlarda görev aldı. Özellikle Müslümanlara karşı kazandığı Uhud savaşında tanındı ve nam yaptı.
Volkan Uygun Hamza 1-2 Hamza, İslam peygamberi Muhammed'in amcası ve İslam'ın ilk savunucularından biridir. Kendisi Mekke'de doğmuştur ve Arap Yarımadası'nın en önemli kabilelerinden biri olan Beni Haşim kabilesine mensuptur.
Ahmet Kayakesen Celâleddin Harezmşah 3-4 Celaleddin Harezmşah, Harezmşahlar Devleti'nin kurucusu olan Alaeddin Muhammed'in torunu olarak dünyaya geldi. Babası İnalçık ile birlikte yönetimi ele geçirdi ve Harezmşahlar Devleti'nin en güçlü hükümdarlarından biri haline geldi.
Serdar Deniz Cengiz Han 3-4

15-16

Cengiz Han, 1206 yılında Moğol kabilelerini bir araya getirerek tek bir imparatorluk altında birleştirdi ve kendisini Moğol İmparatoru olarak ilan etti. Daha sonra, İran, Orta Asya, Çin ve Rusya'nın bir kısmını fethetti ve imparatorluğunu büyük ölçüde genişletti.
Alkan Kızılırmak Nûreddin Mahmud Zengî 5-6 Nûreddin Mahmud Zengî, 12. yüzyılda Orta Doğu'da yaşamış bir Türkmen komutan ve hükümdardır. Kendisi, Zengîler hanedanının kurucusudur ve Suriye ve Irak'ta hüküm sürmüştür.
AlperTüredi I. İmâdüddin Zengî 5-6 I. İmâdüddin Zengî, ilk olarak Selçuklu Devleti'nin hizmetinde yer almıştır. Daha sonra, Suriye'de Halep Emiri olmuş ve Suriye'nin birçok bölgesini kontrol altına almıştır. I. İmâdüddin Zengî, geniş bir bölgede hüküm sürmüş ve Suriye'de güçlü bir devlet kurmuştur.
Sezin Akbaşoğulları Tomris 7-8 Tomris Hatun, oğlunun ölümünün intikamını almak için Kiros ile savaşmış ve yenilgiye uğratmıştır. Savaşta, Kiros'un ordusu büyük kayıplar vermiş ve onu öldürmüştür.
Onur Yenidünya II. Kiros 7-8 II. Kiros, Pers İmparatorluğu'nun kurucusu I. Kiros'un torunudur. 401 yılında, kendisi Anabasis olarak bilinen Yunan askerlerinin seferine katıldı ve bu sefer sırasında Yunan generali Ksenofon'un da yardımıyla Babil Krallığı'nı ele geçirdi
Aytek Şayan Attila 9-10 Attila, Avrupa tarihinin en ünlü kabile liderlerinden biri olan Hun İmparatoru'dur. MÖ 406-453 yılları arasında yaşamıştır ve Hun İmparatorluğu'nun en parlak dönemlerinde hüküm sürmüştür.
Burak Tamdoğan Aetius 9-10 Flavius Aetius, Batı Roma İmparatorluğu'nun son yıllarında önemli bir general ve siyaset adamıydı. 391-454 yılları arasında yaşamıştır ve imparatorlukta önemli roller üstlenmiştir.
Sezgin Erdemir Selahaddin Eyyubi 11-12 Selahaddin, Haçlı Seferleri sırasında da önemli bir rol oynamıştır. 1187 yılında, Kudüs'ü ele geçirmiş ve şehrin kontrolünü geri almıştır. Bu zafer, Müslüman dünyasında büyük bir coşku yarattı ve Selahaddin, İslam dünyasının en saygın liderlerinden biri haline geldi.
Batın Uçan Lüzinyanlı Guy 11-12 Guy, İslam ordularına karşı birçok savaşta yer almıştır. Ancak 1187 yılında Kudüs'ü ele geçiren Selahaddin Eyyubi karşısında başarısız olmuş ve esir alınmıştır.
Korcan Kol I. Baybars 13-14 Baybars, 13. yüzyılın sonlarında yaşamış olan bir Türk-İslam askeri ve devlet adamıdır. Asıl adı el-Melikü'z-Zahir Rukneddin Baybars el-Bunduqdari'dir. Türk kökenli bir aileden gelen Baybars, Kipçak Türkleri'nin bir kolundan gelmektedir.
Pervin Bağdat Şecerüddür 13-14 Şecerüddür, Memluk Sultanı Salih Eyyub'ün eşi ve onunla evlendikten sonra kendisine "El-Melike" unvanı verilmiştir
Ahmet Olgun Sünear Subutay 15-16 Subutay, Moğol İmparatorluğu döneminde yaşamış ünlü bir Moğol generalidir.
Serdar Can Kurt Cebe 15-16 Cengiz Han'ın en önemli 4 komutanından birisidir.

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

SezonBölüm
sayısı
Orijinal yayın tarihi
Başlangıç tarihiBitiş tarihiKanal
116Mart 2021 (2021-03)Nisan 2023 (2023-04)TRT Belgesel

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

"TRT Belgesel'den Film Tadında Bir Yapım: "Tarihi Efsaneleri"". TRT İzle. 7 Aralık 2021. 2 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

"Tarihin Efsaneleri IMDB". TRT İzle. 9 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]